KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Brüksel’de AB Komisyonu Başkanı bir araya geldi. Talat, izolasyonun kaldırılması açısından en önem verdiği konu olan doğrudan ticaret konusunda destek istedi.
Avrupa Birliği, Kuzey Kıbrıs’ın izolasyondan kurtarılması için gerekli olan açılımları bir türlü sağlayamadı. Bu konuda Avrupa Birliği Komisyonu üzerine düşeni yapsa da, Rumların engellemesi nedeniyle Konsey’de gerekli karar bir türlü alınamıyor. İşte böyle bir ortamda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Mehmet Ali Talat, Brüksel’de destek aradı.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’yla görüşen Talat, gelinen aşamayı bir kez daha ele alma fırsatı buldu. Talat, bundan önceki temaslarında olduğu gibi ağırlığı yine doğrudan ticaret konusuna verdi. Bunun nedeni ise Kuzey Kıbrıs’ın izolasyondan kurtarılması açısından en önemli ve sembolik unsurun doğrudan ticaret olması.
Talat doğrudan ticareti, çözüme yönelik girişimler için de olmazsa olmaz bir unsur olarak görüyor. Bu noktadan hareketle Brüksel’de verdiği mesajda Rum lider Tasos Papadopulos’u tekrar masaya oturtmanın tek yolunun bu olduğunu söyledi. Talat, Rum tarafının işlerin lehine gitmediğini ancak bu yolla anlayabileceğini ifade etti.
Komisyon da sıkıntıların farkında ve Talat’a bu konuda blokajı kaldırmaya yönelik adım arayışı içinde olunduğu mesajını verdi. Yeşil Hat tüzüğünde birtakım iyileştirmeler sağlayan Komisyon, mali yardım ve doğrudan ticaret konusundaki arayışlarını yoğunlaştırmış durumda. Belirginleşen son eğilim ise bu iki paketin farklı zamanlamalarla devreye sokulması yönünde.
Talat, Barroso’yla görüşmesinin ardından Papadopulos’a da doğrudan bir mesaj gönderdi. Papadopulos’un Kıbrıs konusunda sürekli olarak Türkiye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a atıf yaptığına dikkat çekerek “Papadopulos’un öğrenmesi gereken bir şey var. Kıbrıs Türk toplumu deyin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti deyin, ne derseniz deyin. Adres biziz, muhatap biziz” dedi.
Adada ciddi bir diyalog eksikliği bulunduğundan da yakınan Talat, bu durumu anomali olarak tanımladı. Talat, diyaloğun sadece siyasi anlamda değil kurumsal anlamda da yerleşmesi gerektiğini söyledi.
Seçim sürecine giren Kuzey Kıbrıs’ta Avrupa Birliği’nin yaklaşımına sokaktaki halkın vereceği destek, sonuçlar açısından belirleyici unsurlardan birini oluşturacak. Talat bu konuda da umutlu. Kuzey Kıbrıs’ta halkın eski politikalarla bir yere glinemeyeceğini gördüğünü söyleyen Talat, kendilerinin verdikleri sözleri tuttuğunu, tüzükler geçmedi diye halkın Avrupa Birliği’ne sırtını döneceğine inanmadığını söyledi.