Erişilebilirlik

Myanmar’da Yaşananlar BM Güvenlik Konseyinde Görüşüldü


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, dün gece yaptığı kapalı oturumda Myanmar’da yaşanan olayları ele aldı.

Görüşme İngiltere’nin olayları acil olarak gündeme alması talebi yapıldı. Görüşme sonrasında herhangi resmi karar alınmadı.

Toplantının sonunda İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, gazetecilere çok kısa bir açıklama yaptı. Rycroft, Myanmar konusunda konseyde yararlı bir görüşme yaptıklarını söyledi. Ülkede bulunan tüm insanların iyiliği için çatışmaları durdurup, uzlaşmayı sağlamak için sabırsızlandıklarını belirtti.

Rycroft “Myanmar'daki durumu endişeyle izliyoruz Tüm şiddet olaylarını kınıyoruz. Taraflara tansiyonu düşürme çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.

Rycroft, Güvenlik Konseyi toplantısından herhangi bir resmi karar ve yazılı bir açıklama çıkmadığını belirterek, Myanmar’daki tüm gelişmeleri izleyeceklerini söylemekle yetindi.

Erdoğan BM Genel Sekreteri Guterres ile Myanmar konusunu görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Myanmar konusunun ele alındığı bir telefon konuşması gerçekleştirdi.

Erdoğan’ın genel sekretere Myanmar'da yaşanan olayların daha fazla derinleşmeden durdurulması için olaya Birleşmiş Milletlerin acil müdahale etmesi, uluslararası toplumun harekete geçmesinin hayati önem taşıdığını vurguladığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres’e Myanmar konusunda Türkiye'nin Myanmar’a insani yardım konusunda elinden geleni yaptığını daha fazla yardım yapmaya da hazır olduğunu ilettiği belirtildi Genel Sekreter Guterres'in de Erdoğan'a Myanmar konusundaki duyarlılığından dolayı teşekkür ettiği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres'in Myanmar’da krize çözüm bulmaya yönelik çabalar konusunda temas halinde olacakları belirtildi.

‘Gerginliğin artmasından endişe ediliyor’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, cuma günü Myanmar'ın Rakhine eyaletinin kuzey bölgesinde polise yönelik saldırıların birçok kişinin ölüm ve yaralanmasına neden olan saldırıyı en sert ifadelerle kınamıştı.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Dujarric, ülkede meydana gelen şiddet olaylarının temel nedenlerinin özellikle etnik kimlik ve vatandaşlık ayrımcılığından nedeniyle topluluklara arasına girdiği belirtmişti. BM Genel Sekreterinin eyalette gerginliklerin azaltılmasının önemini vurgulayarak tüm toplulukların barış yoluna acil dönmesi için çağrıda bulunduğunu belirtilmişti.

Sözcü Dujarric, "Genel Sekreter, Rakhine Eyaletindeki gelişmeleri çok yakından takip ediyor ve bölgedeki gerginliğin artmasından endişeleniyor" diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG