Erişilebilirlik

Rusya: 'Hayal Kırıklığına Uğradık'


Rusya, Türkiye’nin Irak’a asker göndermesini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıdı. BM Güvenlik Konseyi’nden, Irak’ın toprak bütünlüğünün Türkiye tarafından ihlal edildiği belirtilen bir metin yayınlatmak isteyen Rusya’nın bu önerisine, sorunun daha da fazla büyütülmemesini gerekçe gösteren diğer üye ülkelerin çoğunluğu karşı çıktı. Güvenlik Konseyi’nde yapılan kapalı oturumun ardından açıklama yapan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitaly Çurkin, ’’Hayal kırıklığına uğradım’’ dedi.

Güvenlik Konseyi’nin kapalı oturumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Çurkin, Irak’ın BM Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektup sonrasında harekete geçtiklerini belirterek, ‘Irak Başbakanı ve diğer Iraklı yetkililer Türkiye’nin izinleri olmaksızın ülkelerine asker göndermesi nedeniyle şikâyetlerini dile getirdi. Irak, BM Güvenlik Konseyi’ne bir mektup gönderdi. Bu mektup da bizi tetikledi ve harekete geçip, BM Güvenlik Konseyi Başkanı’ndan, uluslararası hukuka, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesini isteyen yazılı metni basın mensuplarına okumasını istedik ancak bu isteğimize karşı çıkıldı. Güvenlik Konseyi’nin bazı üyeleri, sorunun daha da büyütülmemesi gerekçesiyle isteğimizi geri çevirdiler’ dedi.

‘Türkiye pervasızca hareket etti’

BM Güvenlik Konseyi’nin hukuka aykırı olan bir konuya gereken önemi vermediğinden yakınan Rusya’nın BM Daimi temsilcisi Büyükelçi Çurkin, Irak’a asker gönderen Türkiye’yi, sonunda ne olacağını hiç düşünmeden ‘pervasızca’ hareket etmekle suçladı.

Çurkin, Türkiye'nin, Irak hükümetinden izin almadan bu ülkeye asker göndermesinin bir açıklamasının olamayacağını kaydetti. Çurkin ayrıca IŞİD’e karşı savaşan Amerika öncülüğündeki koalisyon güçlerinin operasyonlarının, Suriye hükümetinden onay alınmadığı için hukuka aykırı olduğunu iddia etti. Bir gazetecinin Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi konusunun Güvenlik Konseyi kapalı oturumuna getirilip getirilmediği yönündeki sorusunu da Çurkin, uçak konusunun Irak ile ilgiliherhangi bir bağlantısının olmaması nedeniyle konuyu gündeme taşımadıklarını ifade etti.

Mektubu kim gönderdi?

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitaly Çurkin’in yaptığı açıklamanın ardından, Irak’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali El-Hakim’e de, BM Güvenlik Konseyi’ne gönderilen mektup soruldu. Hakim, "Konuyu Ankara ve Bağdat arasında ikili olarak görüşüyoruz, ihtiyacımız olursa bu konuyu mektupla BM Güvenlik Konseyi’ne de bildiririz. Bağdat, konuyla ilgili henüz Güvenlik Konseyi’ne bir mektup göndermedi. Sanırım, Çurkin’ in bahsettiği söz konusu mektup, 25 Haziran 2014’deki mektuptur’’ diye yanıtladı.

Irak’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali El-Hakim, Türkiye’nin kendi ülkelerine izin almadan asker göndermesini de hukuksuz olarak niteledi, ‘‘ Bir ülkenin izni olmadan o ülkeye asker sevkiyatının uluslararası hukuka ve BM Şartnamesine aykırı olduğunu Türkiye’de fark etti. Biz bu konunun kendi aramızda çözülmesinden yanayız, konunun büyümesini istemiyoruz’’ dedi.

Çevik: ‘ Türk askeri bir yıldır Irak’ta’

Güvenlik Konseyi toplantısının ardından Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çevik, Türkiye’nin komşularının ve Irak’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine saygı duyduğunu, Türkiye’nin IŞİD’ e karşı verilen savaşta Irak halkı ve hükümetiyle birlikte olduğunu belirterek, ‘IŞİD’e karşıyürütülen savaşta uluslararası koalisyonun bir parçasıyız. Türk askeri eğitimcileri tam bir yıldır Irak'ta bulunuyor. Bu bir sır değil. Birliklerde rotasyona gidildi. Ancak bazı spekülasyonlar nedeniyle bu konu kamuoyunun gündemine getirildi. Konuyu ikili diyalog ile çözmek istiyoruz. Türk askeri, Irak'ta hükümetin de rızasıyla yaklaşık bir yıl önce göreve başladı. Türkiye, bu konuya ilişkin bilgileri Iraklı yetkililerle paylaşıyor. İki komşu ülke arasında bu konunun diyalogla çözülmesi için zaman tanınmalı" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG