ABD’den Rusya’ya ‘Türkiye Tasarısı’ Tepkisi

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power

Rusya’nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine acil olarak getirdiği, ‘Türkiye’nin, Suriye’deki YPG hedeflerine düzenlediği topçu ateşi ve olası bir kara harekatının durdurulması ve bu girişimlerinin şiddetle kınanması’ tasarısı için Konsey üyeleri arasında bir uzlaşmaya varılamadı. Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülkeden 6’sının yapılan kapalı oturumda Rusya’nın tasarısına karşı çıktığı iddia edildi.

Güvenlik Konseyi’nin yaptığı kapalı oturum sonrasında, basın mensuplarına açıklama yapan Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı ve Venezüella Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rafael Ramirez Darrio Carreno, “Türkiye ile ilgili Rusya tarafından getirilen tasarıya çeşitli ülkelerden itirazlar oldu. Rusya’nın tasarısını Güvenlik Konseyi’nde Pazartesi günü yeniden ele alacağız” dedi.

Power: ’Rusya dünyanın dikkatini başka tarafa çekmeye çalışıyor’

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Samantha Power da, Rusya’nın Güvenlik Konseyi’ne getirdiği Türkiye ile ilgili tasarıyla dünyanın dikkatini başka tarafa çekmeye çalıştığını söyledi. Büyükelçi Power, “Rusya daha önce alınmış olan kararları uygulamayıp, Güvenlik Konseyi’ne getirdiği yeni karar tasarısıyla dünyanın dikkatini dağıtıyor” dedi.

Rusya’yı Güvenlik Konseyi’nin daha önce almış olduğu kararlara da uymaya davet eden Büyükelçi Power, “Biz doğru bir tasarı konusunda uzlaştık. En doğru tasarı budur. Rusya’nın Güvenlik Konseyi’nde uzlaştığımız 2254 sayılı karar ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir” dedi.

Suriye halkının acı çektiğini, yaşadıkları yerlerden olduğunu, ülkenin bazı bölgelerinde hastanelerin bombalandığını belirten Power, dünya ülkelerini de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda almış olduğu 2254 sayılı karara odaklanmaya davet etti.​

Halit Çevik

Çevik: ‘Türkiye uluslararası hukuka saygılı’

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Güvenlik Konseyi toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Suriye’ye, Türkiye’nin de ortakları arasında olduğu uluslararası koalisyonun veya BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan, Türkiye’nin Suriye’ye bir kara harekatı düzenlemeyeceğini, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini söyledi.

Çevik, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne 2012 yılından günümüze kadar yazdığı çeşitli mektuplarla kendi toprak bütünlükleri ve vatandaşlarına yönelik Suriye’den gelecek saldırılara karşı uluslararası hukuktan gelen karşı koyma haklarını kullanacaklarını ifade ettiklerini belirtti.

Türkiye’nin IŞİD ile savaşan uluslararası koalisyonun bir parçası olduğunu vurgulayan Çevik, Suriye’de yaşanan krizin Türkiye önemli ölçüde etkilediğini, Suriye’de başlayan iç savaş sonrasında, Türkiye’nin, çeşitli terör örgütlerinden kendi iç güvenliğini tehdit eden saldırılarla karşı karşıya kaldığını ve bu tehditlerin zamanla artarak yeni boyutlar kazandığını söyledi

Gazetecilerin çeşitli sorularını da yanıtlayan Büyükelçi Çevik, Suriye’deki YPG hedeflerinin vurulması konusunda sorulan bir soruyu da, “Suriye’den bize ateş açıldı ve angajman kuralları ve uluslararası hukukun bize sağladığı haklar çerçevesinde karşılık verdik” dedi. Çevik, Türk vatandaşlarına yönelik saldırılara karşı kendini savunma hakkı olduğunun ve Türkiye’nin uluslararası hukuk kurallarına saygılı olduğunu belirtti.

Çevik, YPG’nin IŞİD ve Suriye rejimi ile savaşmadığını tam aksine muhaliflerle savaştığını öne sürdü. PYD’ nin ele geçirdiği toprakları IŞİD’ den değil ılımlı muhaliflerden aldığını belirten Çevik PYD’nin, sadece Rusya tarafından değil ABD tarafından da desteklendiği öne sürdü.

Rafael Darío Ramírez Carreño

Carreno: ’Türkiye Suriye’nin egemenliğine saygı duymalı’

Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı ve Venezuela’nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Dario Ramirez Carreno’da kapalı oturumun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya’nın Güvenlik Konseyi’ne sunduğu tasarı konusunda uzlaşmaya varılamadığı söyledi. Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin toplantıda tasarıyla ilgili olarak kendi ülkelerinin düşünceleri dile getirdiğini belirten Carreno, Rusya’nın Türkiye ile getirmiş olduğu tasarının içeriği konusunda sorulan bir soruyu da yanıtlamadı.

Güvenlik Konseyi üyesi olan kendi ülkesi Venezuela’ nın tasarıyla ilgili görüşlerini de paylaşan Büyükelçi, “Venezuela olarak Suriye – Türkiye sınırında yaşanan son gelişmelerden ciddi bir şekilde endişe duyuyoruz. Türkiye, Suriye topraklarını vurarak bölgedeki gerilimi daha da tırmandırıyor. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duymalıdır” dedi.

Rusya: ‘Türkiye Suriye’ye girecek’

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gündemine acil olarak getirdiği Türkiye ile ilgili tasarının içeriği hakkında, Rusya ve diğer Konsey ülkelerinden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, tasarı metnini gördüklerini iddia eden çeşitli uluslararası ajans ve medya kuruluşları sızdırılan tasarı metninin içeriğiyle ilgili bazı ayrıntıları paylaştılar.

Rusya’nın, ‘Türkiye Suriye'ye kara harekatı planlıyor olabilir’ endişesiyle Güvenlik Konseyi’nin gündemine görüşmesi için acil olarak getirdiği tek sayfalık taslak karar metninde, Türkiye’nin YPG hedeflerine düzenlediği topçu atışlarının şiddetli bir şekilde kınanması ve Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması, toprak bütünlüğüne gelecek saldırıların durdurulması, Suriye’nin içişlerine komşu ülkelerin müdahalesinin kınanması ve komşu ülkelerden yapılacak kara harekatı planlarının durdurulmasını istediği öne sürüldü.

Birleşmiş Milletler kulislerinden elde edilen bilgiye göre Rusya’nın Türkiye ile ilgili sunduğu tek sayfalık taslak tasarı metnine Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülkeden 6’sının yapılan kapalı oturumda karşı çıktı. Rusya’ya Güvenlik Konseyinde verdiği sürekli destekle bilinen Çin’in ise kararsızlık içerisinde olduğu ve tasarıyla ilgili Pekin’in görüşünü alacağı iddia edildi.