BM Genel Kurulu'nda Liderler Neler Söyledi?

Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurul çalışmalarının üst düzey toplantıları kapsamında, dün yapılan oturumda 32 ülke lideri ve heyet başkanı kürsüden Genel Kurul'a hitap etti.

İlk günkü konuşmalar gecenin geç saatlerine kadar sürdü. Genel Kurul'a katılan liderler ve heyet başkanları kendi aralarında ikili ve çoklu görüşmeler düzenledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ilk kez genel kurula hitap eden liderler arasında yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bu yılki Genel Kurul çalışmalarına katılmadı.

Liderler küresel ve bölgesel konularda kendi ülkeleri ve kişisel görüşlerini kürsüden Genel Kurul'la paylaştı.

Genel Kurul'un ilk gününde tüm gözler ABD Başkanı Donald Trump’ın üzerindeydi. Trump’ın konuşması sırasında Genel Kurul salonun tamamının dolu olduğu gözlendi.

72. Dönem Genel Kurul Başkanı Miroslav Lajcak, Genel Kurul'da yer alan liderler ve heyetlerini sık sık, çok ses çıkardıkları için uyardı. Lajcak, “Konuşacaksanız Genel Kurul salonunun dışına çıkın. Konuşanlara saygı duyun” diye çıkıştı.

Macron: 'Sorumlu ve verimli Birleşmiş Milletler'e ihtiyacımız var'


Fransa’nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk kez hitap ettiği Genel Kurul'da, günümüzde geniş çaplı küresel bir kriz yaşandığını belirtti.

72 yıl önce Birleşmiş Milletler'in kurulmasına ilham veren iyimserlik ve evrensel değerlere geri dönülmesini isteyen Macron, “Sorumlu ve verimli Birleşmiş Milletler'e ihtiyacımız var" dedi. Macron, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesine de kitlesel vahşet olaylarında veto hakkından vazgeçme çağrısında bulundu.

Macron, Suriye, Irak ve Libya'dan Mali ve Myanmar’a kadar uzanan ülkelerdeki terör ve insan hakları ihlallerini kınadı mülteci ve göçmenlere merhamet çağrısında bulundu.

İklim değişikliğine vurgu yapan Macron, sera gazı emisyonunun sınırlanmasının hayati önemini dile getirerek, ABD'nin Paris İklim Anlaşması'na geri dönmesi için kapının her zaman açık olacağını söyledi. Macron, Kuzey Kore sorunun siyasal yolla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Macron, 2015 yılında yapılan ve İran'ın nükleer kapasitesini sınırlandıran anlaşmaya övgüde bulundu. Fransa’da yaşanan terör olaylarını hatırlatarak, Suriye’deki düşmanın öncelikle Beşar Esat değil, cihat yanlısı teröristler olduğunu belirten Macron, Esat’ın suçlu olduğunu ve uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini kaydetti.

Netanyahu : 'İran İsrail’i yok etmeye çalıştıkça en büyük düşmanı biz olacağız'


İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Genel Kurul konuşmasında İran’ın her gün ülkesini tehdit ettiğini öne sürerken, İran’ın nükleer balistik füzelerle hala dünya için önemli bir tehlike olduğunu savundu.

İran'la nükleer programları konusunda yapılan anlaşmanın savunulamaz olduğunu belirten Netanyahu, Kuzey Kore'yle İran’ın nükleer programlarının arasındaki benzerliklere işaret etti. İran'la yapılan anlaşma sonrasında bu ülkenin nükleer silahlarını daha da rahat üretebileceğini kaydeden Netanyahu, İran’ın bölge ülkeleri için de çok ciddi bir tehlike oluşturduğunu öne sürdü.

Netanyahu, "Bugün İran'ın diktatörü Ayetullah Hamaney'ye basit bir mesajım var: İsrail'in ışığı hiçbir zaman söndürülemeyecek" diye konuştu.

Binyamin Netanyahu, İsrail'in İran'ın Suriye'de kalıcı askeri üsler kurmasını ve Suriye'de veya Lübnan'da ölümcül silahlar üretmesini önlemek için harekete geçeceğini belirtti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, “İran rejimi İsrail’i yok etmek istediği sürece İsrail'den daha şiddetli bir düşman bulamayacak" dedi. Netanyahu, İsrail'in Filistinliler de dahil olmak üzere tüm Arap komşularıyla barış sağlamayı taahhüt ettiğini de belirtti.

Sarkisyan : 'Suriye’deki acıyı Ermeniler de yaşadı'


Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Suriye'deki insani durum karşısında ülkede bulunan Ermeni cemaati dahil olmak üzere sivil nüfusun da büyük bir acı çektiğini belirtti. Sarkisyan, "Ermenistan, insani yardım sağlayarak Suriye halkının acısını hafifletmeye çalışıyor. Ayrıca Suriye'de BM himayesinde barış sağlama çabalarına ve uygun bir görevle ilgili olası tartışmalara katılma konusundaki istekliliğimizi de ifade ediyoruz"diye konuştu.

Sarkisyan, ülkesinin gelecek yıl Birleşmiş Milletlerin, ‘Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinin’ 70. yıldönümünde yer alacağını belirtti.

Sarkisyan, o tarihte Ermenistan'ın masada bulunacağını ve tüm üye devletleri uluslararası soykırımları tanınmaya yönelik yeni bir girişimde bulunmaya davet edeceğini söyledi

Katar Emiri el Tani : 'Çifte standartla terörle mücadele etmeyi reddediyoruz'


Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Tani ülkesine haksız bir abluka uygulandığını belirtti. Ülkesine dayatılan ablukalarla, yurttaşlarının gıda maddeleri, tıp ve akrabalık ilişkilerinin engellendiğini öne süren el Tani, bu şekilde bazı ülkelerin egemen bir ülkenin istikrarsızlaştırılmasına yönelik baskı uyguladığını belirtti.

Katar Emiri el Tani, terörle mücadelenin belirli bir dine veya topluma bağlı olmamasına dikkat çekti. El Tani, "Her türlü aşırılığı ve terörizmi kınıyoruz. Terörün faillerinin kimliğine göre ya da belirli bir dine, ırka, medeniyete, kültüre ya da topluma bağlı olmasıyla, çifte standartla terörle mücadele etmeyi reddediyoruz, " dedi.

Katar'ın Suriyeli topluluklar arasındaki insani acıyı hafifletmek için destek sağlamaya devam edeceğini vurgulayan el Tani, ülkedeki savaşın siyasi bir çözümle sona erebileceğine işaret etti.

Sisi: 'Krizleri çözmek için asıl neden tehlikeli faktörler ortadan kaldırılmalı'

Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el Sisi, terörizmle kapsamlı bir şekilde mücadele edilmesinin bölgesel ve uluslararası düzenin geleceği açısından hayati önem taşıdığını söyledi.

Uluslararası terörle mücadelede çifte standart uygulanmaması gerektiğini belirten el Sisi,uluslararası krizlerin ve uluslararası istikrarı tehlikeye atacak faktörlerin temel nedenlerinin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Sisi, küresel anlaşmazlıkları gidermek için hukuki, tarihi ve ahlaki ilkelere ve uluslararası hukuki müzakerelere saygı duyulmasını gerektiğini belirtti.