Gazetecileri Koruma Örgütü’nden Çağrı

Gazetecileri Koruma Örgütü(CPJ), Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, Silivri Cezaevinde 92 gün süren tutukluluklarının Anayasa Mahkemesi tarafından hak ihlali olarak sayılıp serbest kalmalarını memnuniyetle karşılasa da yeterli bulmadı.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, Gül ve Erdem’in serbest bırakılmaları sonrasında yaptığı yazılı açıklamada, iki gazetecinin şartlı da olsa serbest kalmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Bununla birlikte yetkililere, ‘Dündar ve Gül aleyhine açılan davayı acilen geri çekin’ çağrısında bulundu.

“Ömür boyu hapis cezası riski”

Açıklamada, Dündar ve Gül’ün, Türkiye’nin Suriye’deki terörist İslamcı guruplara silah taşındığı yönündeki iddialarla ilgili belgeleri yayınladıkları için devlet sırrını ifşa etmek, casusluk ve terör örgütlerine yardımla suçlandığını ve bu yüzden haklarında çok sayıda ömür boyu hapis cezası isteğiyle yargılandıkları belirtildi.

92 gün cezaevinde tutulan iki gazetecinin mahkemelerinin devam ettiği için hala ömür boyu hapis cezası riskiyle karşı karşıya oldukları vurgulandı. Sadece gazetecilik görevlerini yerine getiren, haber yaptıkları için yargılanan iki gazeteci için açılan davaların geri çekilmesi gerektiği belirtildi. Anayasa Mahkemesinin kararının ardından serbest bırakılan iki gazeteciye yurt dışı yasağının getirilmesi de eleştirildi.

“Gazeteciler hapiste bir gün bile kalmamalı”

Nina Ognianova

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin, Avrupa ve Orta Asya Genel Koordinatörü Nina Ognianova, “ Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı takdir ediyoruz. Can Dündar ve Erdem Gül'ün özgürlüklerine kavuşmasını da kutluyoruz. Ancak hala gazetecilik görevlerini yaptıkları için hapis cezası ile yüz yüzeler. Gazeteciler bir gün bile yaptıkları haber yüzünden hapiste kalmamalıdır. Yetkiler açılan davaları derhal geri çeksin ” dedi.

Gül ile Dündar'ın serbest kalmalarına rağmen haklarında açılan davanın ilk duruşmasının 25 Mart'ta yapılacağının vurgulandığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TRT’de katıldığı bir televizyon programında, “Bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu” sözleri de hatırlatıldı.

“7 Kürt gazeteci tutuklandı”

Açıklamada, Gazetecileri Koruma Komitesi’nin Aralık ayında yayınlanan “Yıllık Basın Özgürlükleri Raporu” da hatırlatıldı. 2015 yılı raporunda Türkiye’nin dünyada gazetecileri hapse atan en kötü ülkelere arasında yer aldığı ve 14 gazetecinin hapiste olduğu belirtildi.

Kürtçe yayınlanan “Azadiya Welat” gazetesi editörü Rohat Aktaş’ın Cizre’de bir binada mahsur kalıp silahla yaralandığı ve daha sonra yaşamını yitirdiği ayrıca 1 Aralık’tan bugüne kadar yedi Kürt gazetecinin Türk Polisi tarafından tutuklandığı belirtildi.