Erişilebilirlik

Independent Türkçe’ye Erişim BTK Tarafından Engellendi


Bilgi Teknolojileri Kurulu, geçtiğimiz yıl Nisan ayında yayın hayatına başlayan Independent Türkçe’ye erişimi engelleme kararı aldı.

Cumartesi gece yarısından itibaren independentturkish.com adlı adresten siteye girişin engellenmesi üzerine Indenpendent Türkçe, indyturky.com adresi üzerinden yayıncılık faaliyetine devam ediyor.​

Nevzat Çiçek: ‘‘Elimize ulaşmış tebligat yok’’

VOA Türkçe’nin ulaştığı Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, kendilerine herhangi bir tebligat ulaşmadığını, kendisinin de gece yarısı internet sitesi çalışanlarından gelen telefonla durumu öğrendiğini söyledi.

Çiçek, ‘‘Hiçbir haberimiz ile ilgili hukuki bir durum söz konusu değil. Siteye erişim gece yarısı geldi. Bugün de Pazar, şu anda itiraz edebileceğimiz ya da bilgi alabileceğimiz bir merci yok. Pazartesi günü gerekli girişimleri yapacağız. Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan’ın Anadolu Ajansı ve TRT’ye erişim engeli getirdiği yazılmıştı. Dediğim gibi Independent Türkçe’nin objektif haber ilkeleriyle ilgili bir durum yok. Devletler arası bir mesele olabilir. Biz indyturky.com üzerinden yayın yapmaya devam ediyoruz’’ dedi.

The Independent’in Suudi şirketle yaptığı anlaşma Türkçe yayınların önünü açtı

Üç gazeteci tarafından 1986 yılında kurulan İngiltere merkezli The Independent, 2010 yılında Rus işadamı Alexander Lebedev tarafından satın alındıktan sonra 2016’da kağıt baskıya veda etmiş ve yayıncılık faaliyetini dijital olarak devam etmişti.

2018 Temmuz’unda Suudi Arabistan merkezli Suudi Arabistan Araştırma ve Pazarlama Grubu (SRMG) ile The Independent arasında varılan anlaşmayla Arapça, Türkçe, Urduca ve Farsça yayın yapılmasına olanak sağlandı.

Nevzat Çiçek, The Independent’in yüzde 70’inin Rus grubuna yüzde 30’unun Suudi Arabistan şirketine ait olduğunu yazdı.

Kaşıkçı cinayeti sonrası Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri zedelendi

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi sonrası iki ülke arasındaki ilişkiler daha da bozulmuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 25 Mart’ta tamamladığı iddianamede Kaşıkçı cinayeti sonrası görevlerinden alınan Suudi Arabistan Eski Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Bin Muhammed El Asiri ile Suudi Arabistan Kraliyet Divanı Müsteşarı ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın eski danışmanı Saud Al Kahtani, devlet görevlilerini cinayete azmettirmekten müebbet hapisle suçlanıyor.

Hükümete yakın medyada ise ‘Kaşıkçı cinayeti ağı Prens Selman’a uzanıyor’ görüşü sıkça dillendiriliyor.

Suudi Arabistan’dan TRT ve Anadolu Ajansı’na engelleme

Suudi Arabistan medyasında, Türk basınında Kaşıkçı cinayeti sonrası yapılan haberler sürekli eleştiri konusu oluyordu.

Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan yönetimi TRT ve Anadolu Ajansı’nın ülkedeki erişimini bloke etti.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG