Erişilebilirlik

Hollande’dan Türkiye’ye Referandum Sözü


Türkiye'yi 22 yıl sonra ilk kez ziyaret eden Fransız cumhurbaşkanı olan François Hollande, Türkiye'nin AB üyelik sürecinden, Suriye'ye kadar birçok konuya değindi

François Mitterrand’ın 1992 yılında gerçekleştirdiği ziyaretten 22 yıl sonra ilk kez bir Fransız Cumhurbaşkanı Türkiye’yi ziyaret ediyor.

Türkiye ile Fransa arasında Mitterrand ve Chirac dönemlerindeki oldukça iyi ilişkiler, Nicholas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığıyla birlikte soğuduktan sonra François Hollande’ın cumhurbaşkanlığıyla yeniden bahar havası yaşıyor.

Türkiye’yle stratejik ve nükleer işbirliği anlaşmaları imzalayan Fransa lideri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yaptığı ikili görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında da olumlu mesajlarını sürdürdü.

Fransa cumhurbaşkanı: Tam üyelik tarihi verilmedi, son karar Fransa halkının

Hollande Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olmasına karşı çıkan selefi Sarkozy’nin aksine referandumu işaret etti. Fransa cumhurbaşkanı, “Türkiye’nin tam üyeliği hakkında herhangi bir tarih öngörülmemiştir. Günün birinde bütün fasıllar tamamlanınca, sonra ilgili halkların kararına göre, bir hipotez olarak üyelik düşünülebilir. Her halükarda bu Fransa'da referanduma tabidir. Dolayısıyla, gereksiz yere bir takım korkuları ajite etmeye çalışmanın bir anlamı yoktur. Bu konuda nihai kararı Fransız halkı alacaktır" dedi.

Tam üyelik için bir tarih telaffuz etmekten kaçınan Hollande, varolan süreci desteklediğini söyledi. 17 Aralık’ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası yargıda yaşananlara göndermede bulunan Fransız lider, "Zannediyorum açılabilecek olan fasıllar konusunda, özellikle Türkiye'de bugün görüşülen konuları da ilgilendiren, mesela erklerin ayrımı konusu var, temel haklar var, hukuk devleti, adalet gibi konular var. Bu süreç de Türkiye'ye destek olacaktır. Türkiye neleri başarabileceğini de ispatlayabilecektir" ifadesini kullandı.

Fransa cumhurbaşkanı, soykırımının inkârının yasaklanmasında ısrarcı

Hollande, Suriye krizinin çözümüyle ilgili kendisine yöneltilen soruya oldukça politik bir cevap verdi. Cenevre-2 Konferansı’nın tek amacının da siyasi geçişi hazırlamak olduğunu vurgulayan Fransa cumhurbaşkanı, “Bu, lafta kalacak, iktidarda olan rejime iktidarda olabilirsiniz mesajının verileceği, sadece güzel sözlerin söyleneceği bir toplantı olmamalı” dedi ama "Esat’lı bir formülü reddediyoruz" da demedi.

Ermeni soykırımının inkar edilmesini yasaklayan yasayı destekleyen François Hollande, Türkiye’de de bu görüşünde ısrar etti. “Fransa'da bir kanun oylandı ve hukuka geçti. Soykırımın inkarını cezai müeyyideye tabi tutan bir çerçeve karar var. Bu noktadan itibaren, Avrupa'nın bu konudaki kararlarının uygulanması gerekiyor” diyen Fransa cumhurbaşkanı, Türkiye’den de 1915 olaylarıyla ilgili araştırmalarını arttırmasını ve yapılmış olanların tanınmasıyla ilgili çalışmalara hız verilmesini istedi.

Gül: 1915’te yalnız Ermeniler değil Müslüman Türkler de acı çekti

2008 yılında Ermenistan’a giderek bir ilke imza atmış olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise yüzyıl önce yaşananların ortak acılar olduğunu vurguladı. Gül, “O zaman sadece Türkiye'nin Ermeni vatandaşlarının değil, Müslüman Türk vatandaşlarının da çok büyük acıları olmuştur. Balkanlardan 3 milyon insan tükene tükene Türkiye'ye zor ulaşmıştır. O yılların acılarını eğer biz nesilden nesile taşıyacak olursak bu, doğru bir hareket değildir. Onun için bu konuda yapılacak şey: Travmaları, acıları tekrar ortaya getirmek değil, tarihçilerle bu işi çözmek, bunu tarihçilere bırakmak” dedi. Cumhurbaşkanı, aralarında Fransa’nın da bulunduğu üçüncü ülkelerin ortak tarih komisyonu gibi yapılara katılarak meselenin halledilmesine katkı sağlayabileceğini söyledi.

Gül: Türkiye’de siyasi istikrarsızlık yok

Gül, 17 Aralık süreciyle birlikte Türkiye’nin politik ve ekonomik istikrarsızlık içine düştüğü iddialarına da karşı çıktı. Cumhurbaşkanı "Türkiye'de siyasi istikrarda herhangi bir tereddüt yoktur. Türkiye’de güçlü bir hükümet vardır, parlamentoda çoğunluğa sahiptir. Bugün karşılaştığımız çeşitli tartışmalar var. Bunlar bazen sert olabilir ama Türkiye'nin siyasi istikrarında veya Türk ekonomisinin herhangi bir şekilde güveninde bunların etkisi ve izi yoktur" dedi.

Hollande bu görüşmenin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la 50 dakika süren bir görüşme yaptı. Ardından ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüştükten sonra Cumhurbaşkanı Gül’ün onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

Rakel Dink’le görüşecek

Hollande Türkiye ziyaretinin ikinci gününde İstanbul’da Türk-Fransız İş Forumu’na katılacak. Sonrasında Cumhurbaşkanı Gül’ün onuruna vereceği öğle yemeğine iştirak edecek olan Fransa Cumhurbaşkanı, 19 Ocak 2007 tarihinde suikast sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i eşi Rakel Dink’le de bir araya gelecek.

Yetkin: Hollande Türkiye’ye doğru bakıyor

Türkiye’nin kıdemli diplomasi muhabiri Turkish Daily News gazetesi yayın yönetmeni Murat Yetkin, şeffaf bir demokrasi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı konularının altını çizen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın Türkiye’ye seleflerinden daha doğru baktığını düşünüyor. Yetkin, Radikal gazetesinde yayınlanan bugünkü köşe yazısında AB ile Türkiye’nin yakınlaşması yalnızca demokratik ve ekonomik standartların yükselmesi bakımından yalnız Türkiye için faydalı olmakla kalmayacak. Aynı zamanda Türkiye’yi halihazırda iç kavgaların bataklığına saplamış Doğu’ya sürükleyecek merkezkaç kuvvetlerin etkisinden sakınmış olacak” diyor. Üstelik Yetkin’e göre, bu durum muhafazakar değil modern toplum olmak isteyen Arap halklarının da çıkarına.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG