Erişilebilirlik

‘James Foley Türkiye Sınırında Kaçırıldı’


James Foley 2011 yılında Libya'da Kaddafi yönetimine bağlı güvenlik güçleri tarafından da gözaltına alınmıştı. Foley'le birlikte gözaltına alınan diğer gazeteciler de Türk Büyükelçiliği'nin girişimleriyle serbest kalmıştı
James Foley 2011 yılında Libya'da Kaddafi yönetimine bağlı güvenlik güçleri tarafından da gözaltına alınmıştı. Foley'le birlikte gözaltına alınan diğer gazeteciler de Türk Büyükelçiliği'nin girişimleriyle serbest kalmıştı

Nisan ayında Fransız istihbaratının Türk yetkililerle ortak yürüttüğü pazarlık sonucunda serbest bırakılan 4 rehin Fransız gazeteciden Didier François, IŞİD militanları tarafından başı kesilerek öldürülen hücre arkadaşı Amerikalı gazeteci James Foley’nin yakalanışını ve hücrede yaşadıklarını anlattı

Didier François, James Foley’nin İdlib’den geri dönerken Türkiye sınırına yakın bir kasabada, bir internet kafeden çıkarken yakalandığını açıkladı.

Çalıştığı Europe 1 Radyosu’na telefonla bağlanan Didier François, James Foley ile sekiz ay aynı hücrede kaldıklarını ve bu süre boyunca her konuda konuştuklarını anlatarak, “Önce biz rehin olarak getirildik. Ağustos ayında o da bizim yanımıza hapsedildi. 20 dakika karşılaştık, ardından bizi ayırdılar. Eylül ayında yine bizim hücremize koydular. Biz Nisan ayında serbest bırakılıncaya kadar sekiz ay aynı hücrede kaldık. Bugüne kadar onun can güvenliği için konuşmadık. Rehineciler, konuşursak meslektaşlarımızın hayatını zorlaştıracağımız tehdidinde bulunmuştu,” dedi.

Foley’nin bu süre zarfında son derece güçlü davrandığını anlatan Fransız gazeteci, “İnanılmaz cesur bir gazeteciydi. Koşulların zorluğuna rağmen hiçbir zaman zayıflık göstermedi. Sakinliğini ve cesaretini hep korudu. Deneyimliydi, onun kadar sakin, güçlü ve kararlı biriyle aynı hücrede kalmak gerçekten çok büyük bir şanstı. Her zaman başını omuzlarının üzerinde tutmayı biliyordu. Son derece güçlüydü ve rehin olan herkese de yardım edecek gücü buluyordu. Mesela yemek gelmediği zaman hepimize yemek verilmesini istiyordu. Hiç tereddüt etmeden sorun yaratacağını bilse de çekinmeden talepte bulunuyordu. İnanılmaz bir şok yaşıyorum. Özellikle ailesini düşünüyorum” dedi.

Geçen Nisan ayında serbest bırakılan Fransız gazeteciler Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından karşılandı. Liberation gazetesi muhabiri Didier François en soldaki gazeteci.
Geçen Nisan ayında serbest bırakılan Fransız gazeteciler Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından karşılandı. Liberation gazetesi muhabiri Didier François en soldaki gazeteci.

IŞİD’in, Amerika politikasını değiştirmezse öldüreceğini açıkladığı diğer rehin Amerikalı gazeteci Steven Sotloff’la da aynı hücrede olduklarını doğrulayan Didier François, “James’in ölümü nedeniyle şoktayım. Ama diğer rehineleri düşünmeden edemiyorum. Onlar için çok endişeliyim ” dedi.

James Foley’nin yakalanışını anlatan Didier François’nın verdiği ayrıntılar ise, gazetecinin birçok röportaj topladıktan sonra Türkiye sınırından ülkesine dönmek için hazırlandığı anda yakalandığını açıkladı:

“James Suriye’ye defalarca gitmişti. Yaptığı işin risklerinin farkında olan ve bunu kabul eden bir kişiliği vardı. Halep’te 2-3 röportaj yaptı .İdlib’de haftalarca röportaj yapmış, dönüyordu. Bir çevirmeni, foto muhabiri ve şoförü vardı. Türkiye’ye geçmeden önce sınırda bir internet kafeye gitti. Hızla, ailesine ve haber müdürüne mesaj geçti. Hemen sınıra yakın yerdeki bu kafeden çıkışta IŞİD elemanları tarafından yakalandı ve iki yıl onların elinde rehin kaldı.”

‘Ağabeyi Amerikan ordusunda’

Gazeteci Didier François, herkesin ölümle tehdit edildiğini ancak James Foley’ye daha çok baskı yaptıklarını açıklayarak, Foley’nin ağabeyinin Amerikan ordusunda asker olduğunun ortaya çıkmasının ardından, üzerindeki baskının daha da şiddetlendiğini anlattı: “Defalarca öldürülmekle tehdit edildi. Hepimiz gibi. Ama James için başka nedenler vardı ki, üzerinde daha fazla yoğunlaştılar. Hiçbir zayıflık göstermemesi ve Amerikalı olmasının yanı sıra bilgisayarını incelediklerinde kardeşinin ABD ordusunda olduğunu gördüklerinde üzerindeki baskılar şiddetlendi.”

XS
SM
MD
LG