Suriyeli muhalifler IŞİD’le mücadele eden Kobani’ye destek vermek için kente vardı. Çok yakında Türkiye üzerinden Kobani’ye ulaşacak peşmergeler de kenti savunan güçlere katılacak
Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bir komutanı kendi güçlerinden bir grubun Kobani’ye vardığını açıklarken, Kuzey Irak’tan gelen peşmergeler de dün Şanlıurfa’ya uçakla vardı. İkinci bir peşmerge grubu kamyonlarla bölgeye gönderilirken bölgede yaşayan Kürtler tarafından coşkulu bir şekilde karşılandı.
Peşmergeler kente ağır silahlar getiriyor. Bunun IŞİD’in elindeki tank ve toplara karşı denge sağlayacağı düşünülüyor. Bugüne kadar Kobani’deki savunmacıların elinde yalnızca hafif silahlar vardı. Ancak haftalardır sınıra tank yığan Türkiye’nin duruma müdahale etmemesi, bazı NATO ortaklarından eleştiri aldı. Dün BBC’ye demeç veren Başbakan Davutoğlu, başka herhangi bir üyenin de asker yollamadığını hatırlattı ve bu eleştirileri ikiyüzlülük olarak değerlendirdi. Ankara’nın sonunda Kobani’ye askeri destek verilmesine izin vermesinin, ortaklarına yaptığı diplomatik bir jest olduğu yorumları yapıldı.
Milliyet Gazetesi’nden Aslı Aydıntaşbaş, Türkiye’nin sınırında bir katliam yaşanmasına izin verdiğinin farkında olduğunu ve uluslararası ilginin Kobani’ye yönelmesinden sonra Türkiye’nin “biz de Kobani’yi önemsiyoruz,” demesinin ülkedeki Kürt azınlığa ikna edici gelmediğini düşünüyor.
Ancak Ankara halen Kobani konusunda ayak sürüdüğü yönünde eleştiri alıyor. Türkiye kendi Kürt nüfusunun Kobani’yi savunmasına izin vermiyor ve Kobani’den giriş yapanların da kentlerine dönmesini engelliyor. Ankara, Kobani’yi savunan ve PKK’nın müttefiki olan PYD ile ilgili ciddi kuşkulara sahip. Türkiye, Kobani’ye askeri desteğe izin verse de HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü hükümetin amacından kuşku duyuyor.
Kürkçü, Türkiye’nin Suriye’de Şam’a ve PKK’ya karşı güç kazanmaya çalıştığını, amacının Kobani’de, Suriye’de ya da Irak’ta IŞİD’i zayıflatmak olmadığını söylüyor ve bunun nedenini Türkiye’nin bölgedeki İslamcı gruplarla olan uzun süreli ilişkisine bağlıyor.
Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin bölgede herhangi bir İslamcı grupla bağı olduğunu şiddetle reddediyor. Ancak Ankara, Suriye’de rejim değişimi için çalışılmayacaksa koalisyona katılmayı ya da İncirlik üssü dahil havaalanlarını koalisyonun kullanımına açmayı reddediyor. Ekim ayı başında Türkiyeli Kürtler hükümetin Kobani politikasını protesto etmek için sokaklara çıkmış ve çatışmalarda 40’tan fazla kişi ölmüştü.
Kobani’ye İkinci Dünya Savaşı’nın ünlü savunmasına ithafen kendi “Stalingradları” ismini koyan Kürtler için savaş, önemli bir birleştirici sembole dönüştü.
Aslı Aydıntaşbaş, Kobani’nin sembolik olarak çok önemli bir halk direnişine dönüştüğünü ve buradaki Kürt savaşçılara çok yoğun bir sempati olduğunu söylüyor.
Kürkçü, Kobani’nin Türkiye Kürtleri için özerklik açısından çok önemli bir örneğe dönüştüğünü ve gelecekte yaratacakları yapılara örnek oluşturduğunu söyledi.
Gözlemcilere göre, bu tür sözler Ankara’nın Kobani ile ilgili endişesini arttıracağa benziyor. Ancak kendi Kürt azınlığının yaşadığı huzursuzluk ve müttefiklerden artan beklentiler, IŞİD’le mücadeleye destek verme konusunda Türkiye’nin üzerindeki baskıları arttırabilir.