Depremden en çok etkilenen yerlerden Hatay–Samandağ’da ilk günlerde bölgeye neden deniz yoluyla, hava yoluyla arama-kurtarma ekipleri gönderilmediği sorgulanıyor.
Türkiye’de 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Hatay’ın Akdeniz kıyısındaki Samandağ ilçesi halkı, ilk 48 saatte kendilerine herhangi bir yardım eli ulaşmadığını belirterek, enkazlar başında acılarıyla büyüyen öfkelerini paylaşıyor.
Samandağ’da Atatürk Caddesi’nde 36 daireli apartmanda canlı birisine ulaşılması umudu önemli ölçüde yitirilmiş olsa da yakınlarını moloz yığınları içerisinde geride bırakmama mücadelesi veriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiyesi ekibi, evli bir çift ve bebekleriyle birlikte 5 kişiyi bu enkazdan kurtardı. Ancak Samandağ halkı “özellikle ilk 48 saatte ekipler gelebilseydi” diyor. Samandağlılar depremin üçüncü gününde İBB itfaiyesi gibi çok az sayıda ekip gelmesinden dolayı şikayetçi. Samandağlılar, Akdeniz kıyısında bulunduklarını anımsatarak, karayolu sıkıntısı varsa neden kendilerine deniz yoluyla askeri personel yardımı ve hava yoluyla arama-kurtarma ekipleri gönderilmediğini soruyor.
Kardeşi Ayhan Görür’ü depremden sonraki dördüncü gün canlı olarak buradan çıkarabildiklerini anlatan ablası, ne yazık ki ilk iki gün Samandağ’a arama-kurtarma ekibi hiç ulaşmadığı için kardeşinin elleriyle içeriden çıkmaya çalıştığını ve başaramadığını, sonrasında İBB İtfaiyesi ekibince çıkarılabildiğini dile getirdi. Devlet memuru olduğu için kamera önünde konuşmak istemediğini söyleyen abla, kardeşini kurtardığını ama diğer akrabalarını kaybettiği enkaz başında, en azından cenazelerini alabilmek istediğini belirtti.
Enkazda görev alan Samandağlı gönüllüler de, deprem sonrasındaki üçüncü gün AFAD personeli sadece iki kişi geldiğini ve onların da sadece ilçe genelinde durum tespiti yapmaya çalıştığını iddia ederek, ilçedeki AFAD logolu çadırların ise yedinci gün (12 Şubat) kurulduğunu söyledi.
“Karayolları ekibi ilk gün gelmedi, biz bebekle annesini ellerimizde çıkardık”
VOA Türkçe mikrofonuna öfkeyle yaşadıklarını anlatan gönüllüler, 10 kent ve ilçelerinde depremden çok sayıda etkilenen olduğunu bildiklerini ancak bunun yine de Samandağ’ın sahipsiz bırakıldığını açıklamadığı görüşünde. CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal’ın kendilerine ulaştığını belirten gönüllüler, CHP’li Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın ise süreci iyi yönetemediği eleştirisini getirdi. Yine de CHP’li belediyelerce buraya ekipler gönderildiğini ve Samandağ’ın kendi canlarını enkazlardan kendi eliyle kurtarmaya çalıştığını söyleyen gönüllüler, eğer ilk günlerde enkazlarda çalışmalara başlanabilseydi çok daha fazla insanın hayatını kurtarabilecekleri düşüncesinde.
Kendi olanaklarıyla jeneratör kurduklarını ancak kepçe gibi araç bulmakta zorluk çektiklerini belirten gönüllüler, Karayolları’na bağlı ekiplerce ilk gün kendilerine araç verilmediğini de belirtti. Gönüllülerden birisi, “İlçemizin hemen girişinde Karayolları araçları ve ekibi vardı, hemen yanlarına koştuk, ‘Burada canlar var’ gelin yardım edin dedik, ‘Bize talimat gelmesi lazım’ dediler, Karayolları ekibi ilk gün gelmedi, bu molozlar altında biz bebekle annesini ellerimizde, kendi çabamızla çıkardık” diye isyan etti.