Erişilebilirlik

Olaf Scholz Taurus füzelerinin Ukrayna’ya gönderilmesine “hayır” dedi


Taurus füzeleri, saatte 1170 kilometreye, yani neredeyse ses hızına kadar ulaşabilmekte ve radar sistemleri tarafından takip edilmesini neredeyse imkansız hale getirecek şekilde, sadece 35 metre yükseklikte uçabilmekte.
Taurus füzeleri, saatte 1170 kilometreye, yani neredeyse ses hızına kadar ulaşabilmekte ve radar sistemleri tarafından takip edilmesini neredeyse imkansız hale getirecek şekilde, sadece 35 metre yükseklikte uçabilmekte.

Başbakan Olaf Scholz’un, Ukrayna’ya Taurus tipi uzun menzilli füzelerin verilmesini engellediği haberi Almanya’da koalisyon hükümetinde krize yol açtı.

Scholz’un, toplam 1500 kilometre uçuş menziline sahip füzelerin Ukrayna tarafından Rusya’nın savaş yüzü görmemiş topraklarına saldırmak ve çatışmayı genişletmek için kullanılabileceği konusunda endişeleri olduğu ve bu yüzden silahların teslimatını bloke ettiği öğrenildi.

Alman medyasında çıkan haberlerde, Başbakan'ın Dışişleri Komisyonu'nun toplantısında Fransa ve İngiltere'nin benzer nitelikli füzeleri tedarik ederken, Almanya'nın Taurus’ları halen neden göndermediği şeklindeki bir soruyu, “Her iki ülkenin bunu yapmalarına bir engel yok, ancak bizim yapmamız aynı şey değil” şeklinde yanıtladığı haber alındı.

Almanya Başbakanı'nın, savaşın gidişatını değiştirebilecek özelliklere sahip söz konusu füzelerin, savaşın Rusya ile NATO arasında çatışmaya dönüşme tehlikesini arttırdığını düşündüğü de belirtildi. Scholz’un komisyonda Almanya'nın ABD’den sonra Ukrayna'ya en çok silah tedarik eden ülke olduğunu hatırlattığı ve Ukrayna’ya bundan sonra da özellikle hava savunma sistemleri olmak üzere silah desteğinin gerektiği sürece sürdüreceklerini söylediği öğrenildi.

Ukrayna'nın eski Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, geçen Ağustos ayında Almanya’nın Ukrayna’ya Taurus füzeleri vermeyi taahhüt ettiğini açıklamış, Scholz da bunun üzerine, “Her yeni silah isteğini titizlikle inceliyoruz. Silahların nasıl bir etki yaratabileceğini araştırıyoruz. Neyin mümkün olduğunu veya olmadığını ve kararlarımızın neye yol açabileceğini özenle değerlendiriyoruz” şeklinde bir açıklama yaparak, Reznikov’un sözlerini dolaylı olarak yalanlamıştı. Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius da, füzelerinin Ukrayna’ya teslim edilmesine karşı çıkmış ve “Bu konuda acil bir karara gerek olmadığını” da sözlerine eklemişti.

Koalisyon ortaklarından Scholz’a eleştiri

Olaf Scholz’un Taurus tipi füzelerin gönderilmesini engellemesi, koalisyon partilerinden Yeşiller ve FDP’in sert tepkisine neden oldu.

“Savaşı Ukrayna’nın kazanmasını istiyorsak, Taurus füzelerini derhal göndermek gerekiyor” diyen FDP’li Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann, “Anaokulda inatçılık yapabilirsiniz, ama Başbakanlık Ofisi’nde olmaz” sözleriyle Scholz’u kararından dönmeye çağırdı.

Scholz’un tutumunu “akıl almaz” şeklinde niteleyen siyasetçi, Ukrayna’nın bu füzeler olmadan geçen her geçen gün insan kaybının artacağını da öne sürdü. Yeşiller Partisi'nin Avrupa politikaları sözcüsü Anton Hofreiter, Scholz’un Leopard tankları ve Patriot füzeleri gönderilmesinde olduğu gibi bu konuda da ağırdan almayı tercih ettiğini söyleyerek, “bir silah sistemini aylarca tartışması, çok geç teslim etmesi ya da göndermemesi büyük bir sorun” dedi ve “Almanya Ukrayna'yı savaşı kazanacak şekilde desteklemelidir” görüşünü ifade etti.

Taurus’un özellikleri

Taurus füzeleri, Alman askeri envanterindeki en modern silah sistemi olarak biliniyor. Çift aşamalı harp başlığı sistemiyle çalışan füzeler, birinci kısım sert veya derine gömülü hedefleri patlatmak için tasarlanmış durumda.

Füzeler aynı zamanda bir binanın veya sığınağın belirli bir seviyesinde parçalanma meydana getirebilen dünyanın tek “çok programlanabilir” füzesi. Diğer füzelerden daha uzun menzile sahip olmasının yanı sıra Taurus füzeleri, saatte 1170 kilometreye, yani neredeyse ses hızına kadar ulaşabilmekte ve radar sistemleri tarafından takip edilmesini neredeyse imkansız hale getirecek şekilde, sadece 35 metre yükseklikte uçabilmekte.

Forum

XS
SM
MD
LG