Erişilebilirlik

Almanya Federal Meclisi’nden Ukrayna'ya Taurus füzelerinin yollanmasına onay yok


Almanya Meclisi, Ukrayna'ya uzun menzilli Taurus seyir füzelerinin tedariğine onay vermedi.
Almanya Meclisi, Ukrayna'ya uzun menzilli Taurus seyir füzelerinin tedariğine onay vermedi.

Almanya'da gündemi belirleyen konulardan biri, Ukrayna'ya uzun menzilli Taurus seyir füzelerini tedariki.

Başbakan Olaf Scholz’un dün Alman Federal Meclisi’nde yaptığı bir konuşmada füzelerin gönderilmesine karşı olduğunu bir kez daha ifade etmesinin ardından, bugün de muhalefetin sunduğu füzelerin tedarikini içeren önerge, hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) oylarıyla reddedildi.

Ancak Yeşiller’den ve FDP’den bazı milletvekilleri muhalafetle hareket ederek, önergeden yana oy kullandı.

CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı ve CDU lideri Friedrich Merz, Başbakan Scholz’u "Almanya’yı çıkmaza sürükleyerek, ülkeyi NATO içinde yalnızlaştırmakla" suçladı.

Koalisyonda yer alan FDP milletvekili ve Federal Meclis’in Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann da önergeye destek verdiğini açıklayarak, Taurus füzelerinin Ukrayna'ya tedarikini engelleyen tek kişinin Scholz olduğunu ve koalisyondaki partilere baskı uyguladığını öne sürdü.

Scholz, Taurus’ların gönderilmesine karşı tavır koyuyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, dün Federal Meclis’te yaptığı konuşmada Ukrayna’ya Taurus seyir füzelerinin gönderilmesine karşı olduğunu bir kez daha vurguladı.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Scholz, Ukrayna’ya uzun menzilli silah sistemlerinin gönderilmesi için Alman askerlerinin de bu sevkiyat kapsamında, ister yurt içinde ister yurt dışında olsun, bir misyonla görevlendirilmesi gerektiğini, bu yüzden Taurus füzelerini göndermeye karşı olduğunu belirtti.

Alman askerlerinin dolaylı olarak Ukrayna savaşına katılımını, "Bir Başbakan olarak aşmak istemediğim bir sınır" olarak niteleyen Scholz, "Mesele nerenin hedef alınacağı, nereye ateş edileceği ve nerenin isabet ettirileceği ve bunun Alman askerlerinin katılımıyla olmaması gerekir" dedi

Scholz, "Bir Başbakan olarak Almanya’nın bu savaşa müdahil olmasını engellemek benim sorumluluğum" diye konuştu.Daha önce yaptığı açıklamalarda, 500 kilometreye kadar ulaşabilen bu füzelerle Ukrayna’nın Rusya’nın başkenti Moskova’yı bile vurabileceği olasılığını göz önünde bulundurarak, böyle bir durumda Almanya’nın savaşa taraf olacağını söyleyen Olaf Scholz, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron'ın Almanya ile füze değiş tokuşu teklifine de olumsuz yanıt vermişti.

Almanya’nın Ukrayna’ya doğrudan veya dolaylı şekilde Taurus seyir füzeleri sağlamayacağını vurgulayan Olaf Scholz, "Daha önce de açıkça söyledim. Başbakan ve hükümetin başı olarak benim görevim, isabetli ifadeler kullanmak ve yanlış anlaşılmalara yol açmamak. Verdiğim yanıt çok net" diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, İngiliz meslektaşının önerisinin bir seçenek olabileceğini söyleyerek, Scholz’e kıyasla Almanya’nın Ukrayna'ya doğrudan "Taurus" teslimatından yana olduğunu da açıkça belirtmişti.

Putin’den Almanya’ya: "Fantezi yapıyorlar"

Bu arada Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Alman ordusundan bazı generallerin gizli bir toplantıda, Rusya'nın kontrolündeki Kırım'a saldırı planları yaptıklarını ortaya koyan ses kaydına ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili ilk kez konuşan Putin, Alman askerlerin "fantezi" yaptıklarını ifade etti.

Putin, "Fantezi yapıp, kendilerini cesaretlendiriyorlar. İkincisi, bizi korkutmaya çalışıyorlar. Almanya'ya gelince, orada anayasal sorunlar var. Doğru söylüyorlar; eğer Taurus füzeleri onlara göre Kırım Köprüsü'nün Rus toprağı olan kısmına düşerse, bu Federal Almanya Cumhuriyeti anayasasının ihlali olur" dedi.

Rus lider, meclisteki Hristiyan demokrat muhalefetin Rusya’ya yönelik çok saldırgan bir uslup kullandığına dikkat çekti ve "Nasıl bir anlaşmaya varacaklarını merak ediyoruz. Bunu dikkatle yakından izliyoruz" ifadelerini kullandı.

Tartışmalara neden olan ses kaydında, Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz ve üç üst düzey hava kuvvetleri yetkilisi 19 Şubat'taki gizli bir toplantıda, Kırım’daki Kerç Köprüsü'ne saldırı olasılığını ve ardından Almanya’nın Ukrayna'ya füze yardımının nasıl artırılabileceği planını ele aldıkları ortaya çıkmıştı.

Kaydın gerçek olduğu Alman Savunma Bakanı Pistorius tarafından doğrulanmıştı.

Forum

XS
SM
MD
LG