Dow Jones Sanayi Endeksi Perşembe günü tarihinde ilk kez 40 bin puan seviyesini aştı. ABD hisse senetleri bir gün önce kırdıkları rekorlara yenilerini eklemek üzere yükselişe geçti.
Gün ortası işlemlerinde 106 puan yani binde 3 artışla 40 bin 14 seviyesine ulaşan Dow Jones Endeksi, yaklaşık üç buçuk yıl içinde son 10 bin puanlık sıçramasını yaptı. COVID-19 pandemisinin neden olduğu çöküşten çıkan ABD ekonomisi ve şirket karları, on yılların en yüksek enflasyonuna ve yüksek faiz oranlarının borçlanma maliyetlerini arttıran olumsuz etkisine rağmen şimdiye kadar dayanıklılığını sürdürmeyi başardı.
Wall Street'te çok daha yaygın olarak takip edilen ve Dow Jones'dan çok daha fazla 401(k) türü emeklilik hesabının performansını belirleyen S&P 500 Endeksi, ABD Doğu Kıyısı yerel saatiyle 11.40’da binde 2 daha yüksekti. Nasdaq Endeksi de binde 2 oranında artış gösterdi. Her üç endeks de Çarşamba günü yükselmişti.
Amerikan perakende devi Walmart’ın hisseleri, son çeyrekte analistlerin beklediğinden daha güçlü kar açıklamasının ardından yüzde 5,9 yükseldi. Walmart ayrıca bu yıl için gelirinin daha önce verdiği tahmin aralığının üzerine çıkabileceğini söyledi. Bu durum, ABD hane halkının hala yüksek olan enflasyona ve daha pahalı kredi kartı ödemelerine ayak uydurup uyduramayacağına ilişkin endişeler artarken ekonominin geneli için cesaret verici bir sinyal olabilir.
Şirketlerin kâr raporlarının beklenenden daha güçlü gelmesi, ABD hisse senedi endekslerinin zorlu geçen Nisan ayının ardından Mayıs ayında rekor seviyelere yükselmesinin ana nedenlerinden biri oldu. Bir diğeri ise ABD Merkez Bankası'nın (FED) bu yıl ana faiz oranını en az bir ya da iki kez düşürebileceğine dair umutların yeniden canlanması.
Yılın başında enflasyon konusunda beklenenden kötü gelen bir dizi rapor, faiz indirimi olasılığını tehlikeye atmıştı. Ancak o zamandan beri daha cesaret verici bazı veriler geldi.
Ekonominin, yüksek enflasyonu bastıracak ancak kötü bir resesyona neden olmayacak kadar soğuduğuna ilişkin umutlar arttıkça Hazine getirileri Mayıs ayında gevşedi. Perşembe günü ekonomiye ilişkin karışık verilerin ardından getiriler nispeten sabit kaldı.
Bir rapor, geçen hafta ekonomistlerin beklediğinden biraz daha fazla sayıda işçinin işsizlik yardımı için başvurduğunu, ancak bu sayının geçmişe kıyasla düşük kaldığını gösterdi. Diğer raporlar ise müteahhitlerin geçen ay beklenenden daha az sayıda projeye başladığına, ABD’nin New York, Pennsylvania, Maryland ve Virginia gibi eyaletlerini kapsayan Orta Atlantik bölgesindeki imalat büyümesinin umulandan daha zayıf olduğuna ve ithalat fiyatlarının tahmin edilenden daha fazla arttığına işaret etti.
Yatırım bankacılığı ve mali hizmetler firması Morgan Stanley’den ticaret ve yatırım genel müdürü Chris Larkin, "Bugünkü rakamlar haftanın genel temasıyla uyumluydu. Dramatik bir durum yok, ancak istikrarlı bir şekilde soğuyan bir ekonominin işaretlerini gösteriyor" dedi.
10 yıllık hazine tahvilinin getirisi Çarşamba gününün sonundaki yüzde 4,35 seviyesinden yüzde 4,36'ya yükseldi. Daha çok FED’in faiz politikalarına ilişkin beklentilere göre belirlenen iki yıllık getiri ise yüzde 4,72'den yüzde 4,77'ye yükseldi.
Yurtdışı borsalarında, endeksler Uzakdoğu’da çoğunlukla yükseldikten sonra Avrupa'nın büyük bir kısmında hafif bir düşüş gösterdi. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi tatilin ardından yeniden açıldıktan sonra yüzde 1,6 yükselirken, Japonya'nın Nikkei 225 Endeksi yüzde 1,4 arttı.
Forum