Erişilebilirlik

AP Baskani Borrell Türkiye'ye Gidiyor


Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell, zirve öncesinde incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gidiyor. Borrell, ziyareti öncesinde Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye bakışı konusunda açıklamalarda bulundu.

Bugün (Perşembe) bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gidecek olan Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell ziyareti öncesinde Brüksel’de açıklamalarda bulundu. Borrell, dün Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edilen Türkiye raporunun müzakerelerin başlaması için net bir onay anlamı taşıdığını söyledi.

Oturumda çıkan sonucun kendisini de şaşırttığını belirten Avrupa Parlamentosu Başkanı, evetlerle hayırların daha yakın olduğu bir sonuç beklediğinin altını çizerken raporun Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan İlerleme Raporu’ndan daha açık ve net ifadeler içerdiğini söyledi. Borrell bir de uyarı yaparak sürecin henüz tamamlanmadığının altını çizdi ve Avrupa Parlamentosu’ndaki Genel Kurul oturumunun beklenmesi gerektiğini ifade etti. Bu uyarının ardında ise 74 kişiden oluşan Dışişleri Komisyonu’yla 732 parlamenterin belirleyeceği yaklaşımın farklılaşma riski yatıyor. Bu konuya dikkat çeken Borrell, “Temkinli olunmasında fayda var. Farklı bir sonuçla karşılaşılabilir” dedi.

Kıbrıs konusu da Borrell’in çarpıcı mesajları arasında yer aldı. Son günlerde Brüksel’de sıkça duyduğumuz “Müzakereler için Kıbrıs tanınmalı” söylemi Borrell tarafından da tekrarlandı. Kıbrıs’ın çözülmesi gereken bir sorun olduğunu ifade eden Borrell, “Türkiye’nin Kıbrıs’ı tanıması gerekiyor. Müzakere yapacaksınız bunu tanımadığınız biriyle yapamazsınız” diye konuştu.

Türkiye konusunda üyelik aşamasına gelindiğinde son sözü söyleyecek olan kurumun Avrupa Parlamentosu olduğunu hatırlatan Borrell, müzakerelerin başlaması açısından liderlerin hukuken Parlamento’nun kararını benimsemek zorunda olmadığını altını çizerken “Ancak siyasi olarak bunu dikkate almak durumundalar” diye konuştu.

Avrupa’da işlerin yavaş yürüdüğünü ve bunun sadece Türkiye konusunda geçerli olmadığını belirten Borrell, “İspanya’nın üye olması da 11 yıl sürdü” dedi. Türkiye konusunun hem Avrupa hem dünyanın geleceği açısından çok önemli bir konu olduğunu söyleyen Borrell, Türkiye’nin Avrupa’da iyi tanınmadığını belirtti.

Borrell ve beraberindeki heyetin 6 Aralık’a kadar sürecek olan temasları Ankara’yla sınırlı kalmayacak. Ankara’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la görüşecek olan Borrell ekonomi çevreler ve dini temsilcilerle de bir araya gelecek. Borrell, Ankara’dan sonra Diyarbakır’a geçecek. Ziyaretinde Borrell’e Karma Parlamento Komisyonu eş Başkanı Joost Lagendijk ile Türkiye raportörü Camiel Eurlings eşlik edecek.

Bu arada Belçika bugün 17 Aralık Zirvesi’nda alınacak karar için Türkiye’ye tam destek vereceğini açıkladı. Belçika Bakanlar Kurulu zirvedeki tavrını müzakerelerin başlamasından yana koyacağını açıkladı. Belçika, müzakerelerin 2005’i geçmemesi yönünde tavır takındı. Belçika, müzakerelerin hedefinin tam üyelik olması gerektiğinin altını çizerken üyelik dışındaki statülere de sıcak bakmadığını ve bunu reddettiğini de açık biçimde ortaya koydu. Buna karşın AB Komisyonu tarafından hazırlanan İlerleme Raporu'nun gündeme getirdiği ağır ihlal halinde askıya alma, Türk işçilerinin serbset dolaşımına kalıcı önlemler getirilmesi gibi unsurlara Belçika da destek verdi.

XS
SM
MD
LG