İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw bugün Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüştü.
Straw, Abdullah Gül’le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye’nin önceki gün açıkladığı Kıbrıs eylem planını değerlendirdi ve İngiltere’nin, Birleşmiş Milletler’in ve Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin önerilerini memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, Straw’un Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret ederek büyük bir cesaret örneği gösterdiğini ifade etti ve İngiliz Bakan’a teşekkür etti.
Kıbrıs ziyaretinin ardından Ankara’ya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw bu sabah ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Straw’un bu görüşmede Erdoğan’a, Türkiye’nin önceki gün açıkladığı “Kıbrıs eylem planını” İngiltere’nin olumlu karşıladığını ilettiği öğrenildi.
İngiltere Dışişleri Bakanı bu görüşünü Erdoğan’dan sonra bir araya geldiği Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında da tekrarladı. Jack Straw basın toplantısında, Türkiye’nin Kıbrıs sorunu konusundaki önerilerini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. İngiliz Bakan, Rumları kastederek adada barış için diğerlerinin de bu çağrıya uyup buna göre davranmaları gerektiğini belirtti.
Straw Türkiye'nin son girişiminin, Rumlar tarafından yapıcı bir girişim olarak görülmesi umudunu dile getirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı, Türk eylem planının, Kıbrıs konusunda "son söz" olmadığını ancak ilerlemeye yardımcı olabileceğini söyledi.
Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılması için daha fazla çaba gösterildiğini görmek istediklerini söyleyen Straw, “bu çerçevede, benimle birlikte, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği de Sayın Gül'ün açıkladığı planı memnuniyetle karşıladık” diye konuştu.
2004 yılında Kıbrıs’ta referanduma sunulan Annan planının sadece Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edildiğini hatırlatan Jack Straw, bu durumun sorunları sürdürdüğünü, uluslararası toplumun ise Kıbrıs’ın birleştirilmesinde gerekli çabaları gösterdiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise konuşmasında, İngiltere’nin Türkiye’ye Avrupa Birliği üyeliği konusunda gösterdiği destekten dolayı teşekkür etti. Gül ayrıca, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un Kuzey Kıbrıs’a yaptığı ziyaretin takdirle karşılandığını ve bunun büyük bir cesaret örneği olduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan da bugün Straw’la görüşmesinin ardından, Dünya Ekonomik Forumu’na katılmak için İsviçre’nin Davos kasabasına hareketinden önce yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kıbrıs konusunda rahat olduğunu çünkü Türkiye’nin bu konuda zaten bir adım önde olduğunu, hazırladığı yeni planla bu farkın daha da arttığını söyledi.
Bu arada CNN-Türk haber kanalında Straw’la yapılan bir röportajda Filistin seçimlerini militan Hamas örgütünün kazanması konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, İngiltere Dışişleri Bakanı, Hamas’ın şiddeti sona erdirmesi ve İsrail’i tanıması çağrısı yaptı.
Straw’a, Filistin seçimleriyle ilgili görüşleri Gül’le yaptığı basın toplantısında da soruldu. İngiltere Dışişleri Bakanı bunun üzerine, demokrasi ve şiddetin bağdaşmayacağını vurgulayarak, Hamas’ın barış sürecine dahil olması gerektiğini söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Ankara temaslarının ardından Atina’ya hareket etti.
Türkiye, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün önceki gün düzenlediği basın toplantısıyla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik ambargoların kaldırılması karşılığında, Türkiye’nin hava ve deniz limanlarının, Rumlara açılabileceğini bildirmişti. Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasını, aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu 10 yeni üyeyi kapsayacak şekilde genişleten ek protokolü geçen yıl imzalamasından sonra Ankara'dan liman ve havaalanlarını Rumlara açması istenmişti.
Türkiye’nin müzakerelere başladığı Avrupa Birliği, bu yıl içinde bu konuda adım atılmasını istiyor. Türkiye ise önceki gün açıkladığı yeni girişim ve hazırladığı eylem planıyla, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler kapsamında en kısa sürede çözülmesini istiyor.
Ankara, İngiltere Dışişleri Bakanı’nın ziyaretinin ardından önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelecek Fransa ve Amerika Dışişleri Bakanlarından da Kıbrıs konusundaki eylem planına destek isteyecek. Kıbrıs Rum kesiminden ise, Türkiye’nin planını ciddiye almadıkları yönünde açıklamalar geliyor.