Erişilebilirlik

Mahmut Abbas Haftabaşında Ankara'da


Ortadoğu'da İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin arttığı bir dönemde Avrupa turuna çıkan Mahmut Abbas önümüzdeki hafta Ankara'yı ziyaret edecek. Ziyaret Telaviv'de düzenlenen intihar saldırısından sonra Hamas hükümeti ve Filistin yönetimi lideri Abbas arasındaki "Olay meşru müdafa mı, yoksa terör saldırısı mı?" tartışmalarının yaşandığı ve Filistin içindeki yetki savaşının iyiden iyiye su yüzüne çıktığı bir döneme denk gelmesi açısından büyük önem taşıyor.

Hamas iktidara geldiğinden bu yana İsrail ile ilişkiler konusunda adeta yalnız kalan Mahmut Abbas'ın Ankara'dan "Hamas hükümetinin daha ılımlı bir politika izlemesine ikna edilmesi" konusunda destek araması bekleniyor.

Hamas göreve geldiğinden bu yana özellikle ekonomik alanda baskı gören Filistin için Abbas'ın, Türkiye'den mali yardım talebinde bulunması da sözkonusu.

Haftabaşında Telaviv'de düzenlenen intihar saldırısını 'terör eylemi' olarak nitelediği için Filistin'deki militan gruplarca kınanan ve özür dilemeye çağrılan Abbas'ın bölgedeki silahsızlandırma konusunda da Ankara'dan destek istemesi muhtemel.

Seçimlerin ardından ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yapmış olan Hamas üst düzey yönetimi, Ankara'dan destek bulmuştu. Başta Amerika ve İsrail olmak üzere pek çok ülke, Hamas'ı terör örgütü olarak nitelendirirken, Ankara'nın hareketi, 'siyasi parti' olarak adlandırması, Hamas için önemli bir destek olmuş ve Filistin'de memnuniyet yaratmıştı. Telaviv'deki eylem sonrasında Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Namık Tan'ın Hamas'ı daha uzlaşmacı politikalara davet etmesi ve eylemi terör saldırısı olarak nitelemesi Mahmut Abbas ve Hamas arasındaki yetki savaşında Abbas'ın elini güçlendiriyor.

Hamas da göreve geldikten sonra Ak Parti modelini benimseyeceği yolunda mesajlar vermişti. Ancak Filistin içinde İsrail ile 'barışa devam' diyen Abbas ve İsrail'i tanımayacaklarını her fırsatta yineleyen Hamas arasındaki bu sessiz çekişmede, gelecek hafta Abbas'a Ankara'da verilecek mesajlar büyük önem taşıyor.

Abbas Hamas Ziyaretine Arka Çıktı

Bu arada Mahmut Abbas önümüzdeki hafta başında Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesi Anadolu Ajansı ve TRT'ye açıklama yaptı. Mahmut Abbas, başta Amerika ve İsrail olmak üzere bazı ülkeler tarafından eleştirilen Hamas'ın, Şam'daki siyasi lideri Halid Meşal'in Ankara ziyareti konusunda Türkiye'ye destek verdi.

Abbas, Türkiye'nin Meşal ile görüşmesini kendisinin de desteklediğini söyledi ve Başbakan Erdoğan'ı bu ziyaret konusunda cesaretlendirdiğini ifade etti. Mahmut Abbas, ''Bazı ülkeler bu ziyaret nedeniyle kızgın olsa da ben bunda bir yanlış görmüyorum. Bu ziyaretin ardından, Türkiye'nin bölgede daha da önemli bir rol oynayacağından eminim'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı’na açıklamasında Hamas’la görüş ayrılıklarını gizlemeyen Abbas, Hamas’la uluslararası yükümlülükler konusunda anlaşmazlıkları olduğunu söyledi.

Türk yetkililerin önümüzdeki hafta Filistin yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’la yapacağı görüşmelerde, uluslararası toplumun Filistin’e yaptıkları yardımları kesmelerinin doğru olmadığını dile getirmeleri öngörülüyor. Hamas'ın yapılan seçimler sonucu Filistin halkı'nın iradesini yansıttığını düşünen hükümet yetkililerinin ayrıca Türkiye’nin Ortadoğu sorununda arabulucu olma istediğini tekrarlamaları bekleniyor.

Mahmut Abbas Ne Kadar Güçlü Bir İsim?

Şubat ayındaki Hamas heyeti ziyaretinin yankılarını henüz üzerinden atamayan Ankara için, Mahmut Abbas’ın yapacağı bu ziyaret, ne anlam ifade ediyor? Oldukça karışık bir dönemden geçen Filistin’de, devlet başkanı Mahmut Abbas, Hamas iktidarının gölgesinde gücünü koruyabilecek mi? Bu soruları, Bugün gazetesi köşe yazarı Cengiz Çandar radyomuz için yanıtladı.Cengiz Çandar'ın Alparslan Esmer'le yaptığı söyleşiye, yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

  • 16x9 Image

    Aslı Aral

    Ankara doğumlu Aslı Aral, ODTÜ Koleji’ni bitirdikten sonra lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise Londra'daki Westminster Üniversitesi'nde uluslararası gazetecilik ve yayıncılık üzerine yaptı. Mesleğe 2003 yılında Voice of America (VOA) Türkçe Servisi Ankara muhabirliğiyle başlayan Aral, 2004-2005 döneminde mezunu olduğu Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım bölümünde gazetecilik ve haber yazma dersleri verdi. 2006 yılında yabancı dil bilen muhabir sınavıyla Anadolu Ajansı'nda (AA) çalışmaya başlayan Aral, AA'da 2006-2009 yıllarında diplomasi muhabirliği yaptı. 2009 yılında AA'nın Londra Temsilcisi olarak İngiltere'ye atanan Aral, burada birçok uluslararası zirveyi, İngiltere'nin Brexit sürecini, İskoçya bağımsızlık referandumunu, Londra Olimpiyat Oyunlarını ve çok sayıda uluslararası olayı takip etti. 2017'de Türkiye'ye dönen Aral, 2021'de BM Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) iletişim danışmanlığı yaptı. Aral, 2022'den bu yana ise VOA Türkçe Servisinde editörlük görevi yürütmektedir.

XS
SM
MD
LG