Erişilebilirlik

Ateşkes Resmen Yürürlükte


Birleşmiş Milletler’in Lübnan’da önerdiği ateşkesin yürürlüğe girmesine birkaç saat kala, İsrail bombardımanı ve Hizbullah’ın roket saldırıları devam etti.

İsrail savaş uçakları, Beyrut’un güney mahallelerini ve Bekaa vadisini bombaladı. Bekaa vadisindaki bombardımanda en az 7 kişinin öldüğü açıklandı.

İsrailli yetkililerse, Pazar günkü çatışmalarda beş askerin öldüğünü bildirdi. Güney Lübnan’da 30 bin kadar İsrail askeri, Hizbullah militanlarıyla çarpışıyor. Lübnanlı yetkililer, çatışmalarda 15 kişinin öldüğünü duyurdu.

Bu arada Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyine 250 kadar roket attığı açıklandı. İsrail’e bir gün içinde düzenlenen en yoğun roket saldırısı Hayfa kentini ve kuzeydeki diğer bölgeleri hedef aldı. Saldırıda bir sivil hayatını kaybetti.

İsrail’in bir ay kadar önce başlattığı Lübnan operasyonunda, şu ana kadar, çoğu sivil, 900 kadar Lübnanlı ve çoğu asker 140’tan fazla İsrailli öldü. Operasyon, Hizbullah militanlarının geçen ay sınırı geçerek, iki İsrail askerini kaçırmasının ardından başlatılmıştı.

Bu arada Birleşmiş Milletler tarafından sunulan ateşkesi kabul eden İsrail’de açıklama yapan Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Lübnan ordusu ve uluslararası güçlerin yerleştirilmesinin ardından, bu ülke topraklarından çekileceklerini duyurdu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, ateşkese uyacaklarını duyurmuş, ancak İsrail askerleri Lübnan’ı terkedinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler tarafından önerilen ateşkes, çarpışmaların tamamen durması ve Lübnan’daki barışgücü birliklerinin sayısının 15 bine çıkarılmasını öngörüyor. Ateşkesin bu sabah Türkiye saatiyle 08.00'de yürürlüğe girmesi bekleniyor.


Ateşkes yürürlüğe girse de uygulanabilecek mi? Son gelişmeleri İsrail'in kuzeyindeki Metulla'dan, Elif Ural'ın haberinden dinliyoruz. Habere yukarıdaki Windows Media bağlantısından ulaşabilirsiniz.

'Uluslararası Güç' Hazırlıkları

Lübnan’ın güneyine yerleştirilecek uluslararası barış gücü konusunda, asker vermek isteyen ülkelerde görüşmeler bu hafta başlıyor. Birleşmiş Milletler’in onayıyla gönderilecek kuvvete Fransa, İtalya ve Türkiye’nin asker vermesi bekleniyor.

Güvenlik Konseyi’nin kabul ettiği kararda, Lübnan’ın güneyinde denetimi sağlamak için, 15 bin askerden oluşan bir uluslararası kuvvetle, Lübnan ordusundan da aynı sayıda bir birliğin görevlendirilmesi öngörülüyor. Ancak gönderilecek kuvvetin yapısı ve yetkilerini belirlemek için görüşmeler yapılması gerekiyor. Gözlemciler, Lübnan hükümetiyle Amerika arasındaki görüşmelere arabuluculuk yaptığı için, gönderilecek kuvvete Fransa’nın komuta edebileceğini belirtiyor.

Ateşkes kararı Güvenlik Konseyi’nde görüşülürken, Fransa Lübnan’ın güneyinde zaten var olan Birleşmiş Milletler birliklerinin, bu kararla daha da güçlendirileceğini savunmuştu. 1978 yılından beri Lübnan’ın güneyinde konuşlanmış bulunan bu iki bin kişilik kuvvet, şu anda gözlemci statüsüyle görev yapıyor. Halen bu birlikte askeri bulunan Fransa’nın, yeni kuvvetin yetkileri açıklığa kavuştuktan sonra, göndereceği asker sayısını belirlemesi bekleniyor.

Gönderilecek kuvvete katılacağını açıklamış bulunan İtalya, 3 bin 500 asker verebileceğini belirtmişti.

Başbakan Romano Prodi, kuvvet göndermenin koşullarının önümüzdeki günlerde belli olacağını ve askerlerin barış gücü görevi yapacağını bildirdi. İtalya başbakanı asker göndermenin koşullarını, savunma ve dışişleri bakanlarıyla görüştükten sonra belirleyecek. İtalya Dışişleri Bakanı Massimo d’ Alema, ülkesinin çatışmaya son vermek için gösterdiği diplomatik çabaların bir parçası olarak bugün Beyrut’a oradan da Kahire’ye gidecek.

Papa 16’ıncı Benedict de, İsrail’le Hizbullah arasında ateşkesin en kısa zamanda gerçekleşmesini istemişti.

Papa son gelişmelerin, çatışmanın nihayet duracağı konusunda umut verdiğini belirtti ve insani yardımın, çatışmadan etkilenen insanlara en kısa zamanda etkili bir şekilde yetiştirilmesini diledi.

XS
SM
MD
LG