Fransız medyası birinci haber olarak verdiği Gazze krizinde, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Orta Doğu turunu ve barış çabalarını öne çıkardı. Sarkozy’nin taraflara, “Dostunuz olarak konuşuyorum, bir an evvel silahlar susmalı,” dediği Orta Doğu turundan, umutlu bir sonuç çıkmayacağı yorumunda birleşen Fransız basını, bölgede ‘sağırlar diyaloğu’nun sürdüğünü savundu. Fransa’daki Filistinli politikacılar İsrail’i suçlarken, İsrailli yöneticiler Fransa’yı uyararak ‘Gazze krizini Fransa’ya taşımamaları’ uyarısında bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Avrupa Birliği heyetinin, barış ortamını geri getirmek umuduyla çıktığı Orta Doğu turuna rağmen İsrail’in Gazze’deki saldırısına son vermemesi Fransa’da ateşkes beklentilerini suya düşürdü.
Sarkozy, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e ve Filistin lideri Mahmut Abbas’a Orta Doğu’daki durumdan endişe ettiklerini, bir an evvel silahların susması gerektiğini söyledi. Sarkzoy’nin Hamas’ın tavrının ‘sorumsuz ve affedilemez’ olduğu görüşü de Fransız medyasında ön plana çıktı.
Le Monde Gazetesi’nde yer alan bir haberde dünya liderlerinin neden Sarkozy kadar ön planda olmadığının analizi yapılıyor. Başka bir deyişle gazete neden Sarkozy’nin dünya sahnesine çıkarak başrol oynamaya çalıştığını sorguluyor. Habere göre Sarkozy, dünyanın içinde bulunduğu konjonktürden yararlanmayı hesaplıyor. Zira Amerika’daki yönetim boşluğu, görevi henüz devralmayan yeni Başkan Barack Obama’nın konuya doğrudan el atamaması, Bush yönetiminin de giderayak krize yeterince müdahale edememesi nedeniyle krizin çözümünde etkin rol alamıyor.
Avrupa Birliği’nin yeni dönem başkanı Çek Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ve Başbakan Mirek Topolanek arasındaki görüş ayrılğı da Avrupa Birliği yönetimini zayıflattı. Yahudi soykırımı ile dünyanın hafızasına kazınan Almanya ise kötü geçmişi nedeniyle bu krizde İsrail’e baskı yaparak arabulucu rolü oynamaktan çok uzakta. İngiltere de böylesi tarihi bir görevi üstlenme fırsatını kaçırmış durumda. Sonuçta meydanı boş gören Sarkozy daha öncede Gürcistan ve finans krizinde olduğu gibi “durumdan vazife çıkararak” yarım yüzyıla yakındır bir türlü sağlanamayan Orta Doğu barışı için doğrudan rol aldı.
Peki Sarkozy, Orta Doğu’dan eli boş mu dönecek ? Fransız medyasının ortak görüşü, kısa vadede barış olasılığının görülmediği yönünde. Sarkozy’nin Paris’te görüştüğü İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin resmen ‘ateşkes çağrısını’ kabul etmediklerini açıklamasının ardından böyle bir umudun en azından kısa vadede mümkün olamayacağı su yüzüne çıktı.
Sarkozy’nin bölgedeki temaslarından umutsuz olan yalnızca Fransız medyası değil, Fransa’da yaşayan Filistin ve İsrail halkı temsilcileri de bir çözüm umut etmiyorlar.
Fransa’daki Filistinliler Genel Konseyi Temsilcisi Hind Khoury, teröre terörle karşılık vermenin terörü azdırmaktan başka bir işe yaramayacağını savundu. Fransa’daki Yahudi Dernekleri Temsilciler Konseyi Başkanı Richard Prasquier ise İsrail Devleti’nin arkasında olduklarını ve Gazze’deki çatışmaların Fransa’ya taşınmamasını istediklerini söyledi.