Erişilebilirlik

Hüsnü Mübarek Sonrası Mısır'ı Ne Bekliyor?


Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, son beş yıldır Washington’u ilk kez ziyaret etse de, Başkan Obama bu yılın başında göreve gelişinden bu yana Mübarek’le üçüncü görüşmesini yapacak. Washington ve Kahire arasındaki ilişkiler yıllardır istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Ancak ilişkiler önemli ölçüde tek bir adama, Hüsnü Mübarek’e dayanıyor. 81 yaşındaki Mübarek, altı yıllık cumhurbaşkanlığı görevinin beşinci yılında. Yerine kimin geçeceğiyse büyük bir soru işareti.

Washington’daki zirvede, Ortadoğu barış görüşmelerine, Mahmud Ahmedinejad’ın yeni döneminde İran’ın Arap dünyasıyla ilişkilerine ve Hüsnü Mübarek’in faal olduğu her konuya ağırlık verilecek.

Ama asıl soru Mısır’da ne olacağı değil, Mübarek’ten sonra bu görevi kimin dolduracağı… 1981’den bu yana cumhurbaşkanlığı yapan Mübarek, kendisinden sonra kimin geleceği konusunda çok az ipucu verdi. Yardımcısı da bulunmuyor. 2011’deki seçimlerde yeniden adaylığını koyup koymayacağını açıklamadı. Çünkü Mübarek bir kez daha seçilirse, bu görevini 90 yaşına yakın tamamlamış olacak.

Bu sorun yalnızca Mısırlıları ilgilendirmiyor. Kahire’deki Amerikan Üniversitesi profesörlerinden Said Sadık, Mübarek’in bırakacağı siyasi boşluğu aşırı görüşlü grupların ya da Amerika’nın bölgedeki nüfuzuna karşı çıkan politikacıların doldurabileceği kaygısında. Siyaset Bilimi profesörü Sadık, cumhurbaşkanlığı görevinin sorunsuz devredilmemesi durumunda Mısır’da kontrolün güçlü Müslüman Kardeşler örgütünün eline geçebileceği uyarısında bulunuyor.

Müslüman Kardeşler siyasi yasaklı bir örgüt, ancak bu örgüte bağlı politikacılar, bağımsız olarak parlamentoya seçilebiliyor. Profesör Sadık, Müslüman Kardeşler’in, Gazze’de Hamas, Lübnan’da Hizbullah ve İran’da da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad gibi kesimlerle ilişkisine işaret ediyor ve bu örgütün güçlenmesinin, Amerika’nın bölgedeki stratejik politikalarının çökmesine yol açabileceğini söylüyor.

Öte yandan, Mısır’ın en güçlü isimleri, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ya da Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı Muhammed El Baradey, cumhurbaşkanlığı seçimlerine girmeleri konusundaki çağrıları yanıtlamadı. Bu durumda ortada iki potansiyel aday bulunuyor. İstihbarat Dairesi Başkanı General Ömer Süleyman, ya da Hüsnü Mübarek’in oğlu, Cemal…
Ömer Süleyman, Mısır’ın güçlü ordusuyla yakın ilişki içinde. Ama iktidar partisinin parlayan yıldızı Cemal Mübarek’in de güçlü bağlantıları bulunuyor.

Mısırlıların çoğu, sonraki cumhurbaşkanlarının kim olacağından çok, yarınlarını kurtarma derdinde. Ama Kahireli taksi şoförü Cemal Awad o görüşte değil. Cemal Awad seçimlerin serbest ve adil olması gerektiğini söylüyor. Mısırlı taksi şoförü için seçimlerde kimin seçileceğinden çok usulüne göre yapılması önemli. Bu da Amerikan Üniversitesi profesörü Sadık’ın gözünden kaçmıyor. Profesör Sadık, kamuoyu görüşünün güçlendiğini ve göz ardı edilemeyeceğini belirtiyor. Sadık bundan dolayı adayların artık seçmenlere ulaşmak için her türlü aracı kullanmaya başladığına dikkati çekiyor.

Bir süre bazı siyasi muhalifler, İnternet’teki sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta propaganda yaptıkları gerekçesiyle Hüsnü Mübarek yönetimi tarafından hapsedilmişti. Oysa şimdi oğlu Cemal, siyasi kampanyasını yürütmek amacıyla bir süre önce seçmenlerle Facebook’ta doğrudan sohbete katıldı.

XS
SM
MD
LG