Türkiye, Belçika Dönem Başkanlığı’nda hiç bir başlık açamazken, Hırvatistan üyelik müzakerelerinde son tura girdi. Müzakere sürecinde koşar adımlarla ilerleyen Hırvatistan üyelik görüşmelerini önümüzdeki yılın Haziran ayına kadar tamamlamayı öngörüyor.
Takvimler 3 Ekim 2005’i gösterdiğinde iki ülke, Türkiye ve Hırvatistan, Avrupa Birliği üyelik müzakerelerine aynı anda başladılar. Brüksel başta her iki ülkeyle paralel süreç yürütme politikası izlese de Ankara’yla Zagreb arasındaki performans farkı nedeniyle yollar ayrıldı. Gelinen aşamada Hırvatistan üyeliğe giden yolda son adımlarını atarken Türkiye yerinde saymaya devam ediyor.
Türkiye, gerekli çalışmaları zamanında tamamlayamadığı için önünde herhangi bir siyasi engel olmayan rekabet politikası başlığını açamazken 33 müzakere başlığını zaten açmış olan Hırvatistan dün düzenlenen Hükümetlerarası Konferans’ta üç başlığı daha kapattı. AB Dönem Başkanı Belçika’nın Dışişleri Bakanı Steven Vanackere, kapatılan başlıkların “adalet, özgürlük ve güvenlik”, “çevre” ve “dış, güvenlik ve savunma politikaları” olduğunu söyledi. Bu üç başlıkla birlikte Hırvatistan’ın kapattığı başlık sayısı 28’e yükseldi. Türkiye ise beş yıldır devam eden müzakere sürecinde 13 başlık açarken bunlardan sadece 1’ini kapatabildi.
Mevcut tabloda Türkiye üyeliğe ne kadar uzaksa Hırvatistan o denli yakın. Sürece son noktanın koyulacağı tarih de artık net. Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordon Jandrokovic, ülkesinin hedefinin müzakere sürecini Haziran 2011’de tamamlamak olduğunu, Macar Dönem Başkanlığı’nın da bu hedefi paylaştığını görmekten mutlu olduklarını söyledi.
AB Komisyonu şu ana kadar üyelikle ilgili tarih vermekten özenle kaçınıyordu. Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle bu kuralı bozdu. Füle, müzakere süreci tamamlandıktan sonra üye devletlerin ve Birlik kurumlarının katılım antlaşmasını onaylamasının aşağı yukarı 18 ay sürdüğünü hatırlatarak üyeliğin 2013’te gerçekleşeceğinin sinyalini verdi.
AB’nin müzakere kurallarını tam anlamıyla uygulayan ve müzakere sürecinde “eğilmeme”, “bükülmeme” gibi jargonlar kullanmaktan kaçınan Hırvatistan’ın hızında üyelik konusundaki güçlü siyasi irade de önemli rol oynuyor. Hırvatistan kendisini bölgedeki diğer ülkeler için de örnek olarak görüyor. Jandrokovic, üyeliğin gereklerini yerine getirme konusunda gerçekten istekli olunması halinde sonunda başarılı olunduğunu söyleyerek Batı Balkanlar’daki aday ve potansiyel aday ülkelerin ötesine de giden bir mesaj verdi.