Erişilebilirlik

AB Libya'dan Mülteci Akınına Çözüm Arıyor


AB Libya'dan Mülteci Akınına Çözüm Arıyor
AB Libya'dan Mülteci Akınına Çözüm Arıyor

İtalyan Hükümeti Kuzey Afrika’daki sosyal karışıklıklardan sonra hızla artan mülteci akınıyla başa çıkabilmek için Avrupa Birliği’nden yardım istedi. Avrupa Birliği, ayaklanmalardan kaçan yaklaşık bir buçuk milyon mültecinin İtalya’ya sığınmak isteyeceğini tahmin ediyor. Birliğe üye ülkeler mülteci sorununu nasıl çözebilecekleri konusunda bölünmüş durumda.

Libya, Mısır ve Tunus’u terk etmeye çalışan ve teknelerle Akdeniz’in tehlikeli sularına açılan mülteciler kendilerine sığınacak bir liman arıyor.

Denizde genelde uyuşturucu kaçakçılarını yakalamak için devriye gezen İtalyan Guardia di Finanza kıyı koruması, Tunus’tan 120 kilometre uzaklıktaki Lampedusa Adası’nda 6 bin.

İtalyan Bakan Roberto Maroni Avrupa Birliği içişleri bakanlarının Belçika’daki toplantısında daha fazla mülteci beklendiğini söyledi: ”AB Sınır Koruma Dairesi Frontex, İtalya’nın bir buçuk milyon mültecinin istilasına uğrayacağını tahmin ediyor. Bu kadar çok mülteci her ülkeyi çaresiz duruma düşürür.”

Maroni AB’nin mülteci akını yaşayan ülkelere yardım için bir fon oluşturmasını istiyor. Avrupa Birliği, Kuzey Afrika’yı kasıp kavuran demoktasi rüzgarını memnunlukla karşılıyor, ancak bunun sonuçlarına nasıl katlanılacağı konusunda farklı görüşler var.

Almanya ve Avusturya tahminlerin abartılı olduğu görüşünde. İspanya İçişleri Bakanı Alfredo Rubalcaba birlik içinde adım atılması gerektiğini savunuyor: ”İtalya’ya gelen mültecilerin sadece İtalya’da kalacaklarını düşünemeyiz. Mülteciler Avrupa’ya adım attılar. İtalya Avrupa’ya açılan kapılardan biri. Çözümü birlikte aramamız gerekiyor çünkü sorun hepimizin sorunu.”

Arap dünyasındaki karışıklıkların bölge ekonomisi üzerinde önemli etkileri olması sözkonusu. Tunus Merkez Bankası’nın yeni atanan Başkanı Mustafa Nabli, Washington’daki konuşmasında, Avrupa’nın yeni dalga göçmen işçilerden yararlanabileceğini söyledi: ”Rakamları inceledik. Avrupa’nın demografik durum açısından Kuzey Afrika’dan gelecek çok sayıda işçiyi kaldırabilecek kapasitede olduğunu görüyoruz. Bu olumsuz değil, olumlu bir gelişmedir.”

Avrupa ülkelerine göre, Kuzey Afrikalı mültecilerle başa çıkmak için işgücü ve kaynağa ihtiyaç var. Karmaşanın terör örgütlerinin oluşumuna katkıda bulunması olasılığıysa kaygı verici. Ancak mültecilerin çoğu tek isteklerinin özgürlük ve daha iyi bir hayat olduğunu tekrarlıyor. Bir Tunuslu 200 mültecinin bindiği tekneyle 15 saatlik seyahat için 500 euro ödediğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: ”Özgürlük ve topluma katılım istiyoruz. Bizler terörist ya da soyguncu değiliz. Daha iyi bir yaşam arayışı içindeyiz.”

Ancak birçoğu bu isteklere kavuşamayacak. İtalya’nın Lampedusa Adası’na varanlar geçici süreliğine gözaltına alınıyor. Birçoğu bir süre sonra memleketlerine gönderilecek.

XS
SM
MD
LG