Sandık çıkış anketlerinde kürtaj, enflasyon ve demokrasi öne çıktı
ABD’de ara seçimlerde sandık çıkış anket verilerine göre oy kullanan 10 seçmenden 3’ü oy tercihinde etkili olan en önemli konunun enflasyon olduğunu söyledi. 10 seçmenden yedisi de ülkede demokrasinin tehdit altında olduğu görüşünde.
Edison Araştırma’nın yaptığı sandık çıkış anketlerine göre, 8 Kasım ara seçimlerinde oy kullanan 10 seçmenden 3’ü kararında etkili olan en önemli konunun kürtaj olduğunu söyledi.
Verilere göre 10 seçmenden 6’sı kürtajın yasal olması gerektiğini; 4’ü de yasa dışı olması gerektiğini düşünüyor.
10 seçmenden 6’sı Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj hakkını güvence altına alan Roe v. Wade’i iptal eden kararından memnun olmadığını ya da karara tepkili olduğunu söylüyor.
Ara seçimlerde oy kullanan 10 seçmenden biri oy tercihinde etkili olan en önemli konunun göçmen politikası olduğunu söylüyor. Yine 10 seçmenden biri bireysel silahlanma politikasının; 10 seçmenden biri suçla mücadelenin siyasi tercihini etkileyen en önemli konu olduğunu belirtiyor.
ABD ara seçimlerinde olası dört senaryo ne?
ABD Kongresi’nde siyasi parti dengesinin belirleneceği ara seçimlerde anketler Cumhuriyetçiler’in dört yıl aradan sonra ekonomi endişeleri sebebiyle Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi olasılığının yüksek olduğuna işaret ediyor.
Senato’daki tabloysa yarışın çekişmeli olduğu eyaletler sebebiyle biraz daha belirsiz. Cumhuriyetçiler demokrasi, özgürlük ve hakları öne çıkaran Demokratlar karşısında Kongre’de birkaç sandalye de kazanabilir ya da “kırmızı dalga” olarak tanımlanan güçlü bir dalgayla da çoğunluğu ele geçirebilir.
ABD ara seçimlerinde dört muhtemel senaryo ve bu senaryoların olası sonuçları haberimizde...
Haberi okumak için: /a/abd-ara-secimlerinde-dort-senaryo/6825438.html
Arizona’da oy makinelerindeki teknik sorun usulsüzlük söylentilerini körükledi
ABD’de ara seçimlerin çekişmeli geçmesinin beklendiği Arizona eyaletine bağlı Maricopa County’de elektronik oy sayma makinelerinde yaşanan teknik sorun usulsüzlük iddialarını ve söylentilerini körükledi. Seçim yetkilileri sorunun bazı makinelerde çözüldüğünü belirtti.
Yetkililer bazı makinelerin oy pusulalarını okuyamadığını, sorunun Maricopa County’deki oy kullanma merkezlerinden yüzde 20’sini etkilediğini belirtmişti.
Seçim yetkililerine göre sorun pusulaların sayım makinelerine tam yerleşmemesinden kaynaklandı.
Maricopa County seçim yetkilisi Stephen Richer sorunu çözmeye çalıştıklarını ve yaşanan teknik soruna rağmen oyların tamamının sayılacağını vurguladı.
Haberin devamı için tıklayın
En pahalı ara seçimler
2022 seçimleri hem eyalet düzeyinde hem federal düzeyde en az 16,7 milyar dolara mal oluyor. Kar amacı gütmeyen bir hükümet şeffaflık örgütü Open Secrets’a göre, bu maliyetle şimdiye kadarki en pahalı ara seçimler yaşanıyor.
Bu yılki çekişmeler, 2010 ara seçimlerinin maliyetini neredeyse ikiye katlıyor, 2014 ara seçimlerinin iki katından fazla harcamaya sahne oluyor. Maliyet, Moğolistan'ın 2022 gayrisafi yurtiçi hasılasına neredeyse eşit.
Harcama yarışı, milyarderlerin ve diğer zengin bağışçıların siyasi kampanyalara sınırsız meblağlar akıtarak seçimlerin sonuçlarını etkilemelerinin önünü açan Anayasa Mahkemesi’nin dönüm noktası niteliğindeki 2010 Citizens United kararının bir sonucu.
Bu seçim sezonunda şu ana kadar federal düzeyde bağışlanan en az 1,1 milyar dolar, birçoğu muhafazakar davaları destekleyen küçük bir gruptan geldi.
OpenSecrets kıdemli veri analisti Brendan Glavin, "En büyük 25 bireysel bağışçıya baktığınızda, muhafazakar bağışçıların liberal bağışçılardan 200 milyon dolar daha fazla olduğunu görüyorsunuz" dedi.
Teknoloji milyarderi Peter Thiel 32,6 milyon dolar ile, nakliye ürünleri patronu Richard Uihlein 80,7 milyon dolar ile, serbest yatırım fonu yöneticisi Ken Griffin 68,5 milyon dolar ve Mellon bankacılık sisteminin varisi Timothy Mellon 40 milyon dolar ile en büyük muhafazakar bağışçılar arasında yer alıyor.
Liberal tarafta ise serbest yatırım fonu kurucusu George Soros, 128 milyon dolar ile en çok bağış yapan isim. Ancak bu bağışın büyük bir kısmı henüz harcanmadı. Liberal 30 yaşındaki kripto para milyarderi Sam Bankman Fried ise 39,8 milyon dolar bağışladı.