Dört buçuk yıl önce iç savaşın başlamasından bu yana Amerika, Suriye’den kaçan dört milyona yakın mülteci varlığına rağmen sadece 1400 mülteci kabul etti.
Perşembe günü Beyaz Saray yetkilileri, bu durumu değiştirmek için hazır oldukları sinyali verdi. Yetkililer, önümüzdeki mali yılda en az 10 bin mülteciye sığınma hakkı vermek için hazırlık yapacaklarını açıkladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Başkan Obama, mülteci krizine karşı olan katkımızı nasıl arttırabiliriz konusunda çalışmamız için talimat verdi” dedi ve “Amerika’nın yapabileceği ilk adım daha fazla Suriyeli mülteci kabul etmek” diye ekledi.
‘Bu katkı sadece devede kulak’
Ancak Beyaz Saray’ın bu açıklamasına çoğunlukla olumsuz tepkiler geldi.
Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda İnsan Hakları Izleme (Human Rights Watch) Direktörü Kenneth Roth şöyle tepki verdi: “Harika! Obama 10.000 mülteci kabul edeceğini söyledi. Bu yardıma muhtaç olan 4 milyon kişinin sadece %0.25’i.”
Önce İnsan Hakları (Human Rights First) yetkilisi Eleanor Acer’e göre bu rakam “devede kulak”. Acer, “Bu liderlik değil; bu, küresel krize boyutu göze alındığında sadece sembolik bir katkı” diye konuştu.
Uluslararası Kurtarma Komitesi (International Rescue Committee) Başkanı David Miliband bunun sadece Suriye krizi kurbanlarını teselli etme amaçlı bir açıklama olduğunu belirtirken, Amerika’nın 2016’da en az 65 bin mülteci kabul etmesi gerektiğini söyledi.
Ulusal güvenlik kaygıları
Amerika’nın daha fazla Suriyeli mülteciye kapılarını açma çabaları, IŞİD militanlarının da gelebileceği korkusuyla sekteye uğruyor.
Demokrat Parti senatörlerinin, bu senenin başında 65 bin mülteciyi Amerika’ya yerleştirme önergesi birçok Cumhuriyetçi tarafından, önergeyi veren senatörlere “cihatçı kurulu” denerek sert bir şekilde eleştirilmişti.
Ancak artan çarpıcı mülteci görüntüleri karşısında, mülteci kabulüne karşı olan görüş blokunda çözülme olduğu konusunda göstergeler var.
Her iki partiye mensup temsilcilerden oluşan bir grup, Kongre’de yapılan bir toplantıda Obama yönetimini mülteci krizinde daha büyük bir rol alması için teşvik etti.
‘Uzun vadeli çözümlere ihtiyaç var’
Bazı temsilciler Amerika’nın mülteci krizi için daha çok çaba göstermesi gerektiği konusunda birleşirken, bazıları da bunun geçici bir çözüm olduğunu savunuyor.
Demokrat Parti Californiya temsilcisi Brad Sherman’a göre Amerika’nın daha fazla silah göndermesi uzun dönemli bir çözüm.
Sherman, “Orta Doğu’da demokrasi, özgürlük, insan haklarına destek verdiğine güvendiğimiz gruplara ciddi silah desteği vermeliyiz” diye konuştu.