Araştırmalar, son birkaç yıldır Amerika’ya gelen yasadışı göçmen sayısında azalma olduğunu gösteriyor. Ancak, Amerika-Meksika sınırını yasadışı yollarla geçen 18 yaşın altındaki göçmen sayısı geçen yıl rekor düzeye ulaştı. Amerika’da kriz yaratan bu gelişme, göçmenlik reformu tartışmasını da yeniden alevlendirdi. Amerika’nın Sesi Latin Amerika Bölümü, göçmenlik tartışmasında tartışılan çözüm seçeneklerini inceledi.
Yasadışı çocuk göçmen krizinin üzerinden bir yıl geçti. Ancak sorun hala çözülmüş değil.
Uzmanlar, Amerikan Kongresi’ndeki siyasi bölünmüşlük nedeniyle çözüm konusunda anlaşma sağlanamadığını söylüyor.
Kongre Üyesi Matt Salmon, “Bu çocukların bir an önce ülkelerine geri gönderilmelerini ve insan kaçakçılarına ödedikleri 8 bin doların çöpe gittiğini herkese göstermelerini bekliyorum” lşeklinde konuşuyor.
Kongre Üyesi Norma Torres ise, “Bu insanların hükümet yetkililerine gidip ‘Suç ihbarı yapıyorum, beni daha güvenli bir eyalete yerleştirebilir misiniz?’ deme şansları yok” diyor.
Öteyandan, Obama yönetimi aynı krizin tekrarlanmaması için önlem almaya çalışıyor.
Beyaz Saray yetkilisi Katherine Vargas, “Verdiğimiz mesaj açık: sınırlarımız yasadışı göçmenlere açık değil. Vize almayı engelleyen bir nedeni veya insani koruma gerektiren bir durumu olmayan kayıtsız göçmenler, yasa gereğince sınırdışı edilecekler. Sevdiklerinin hayatlarını tehlikeye atmamaları gerek” şeklinde konuşuyor.
Buarada, binlerce göçmen Meksika sınırından yasadışı yollarla Amerika’ya girmeye devam ediyor. Göçmen sayısı 2014 yılına oranla daha az olsa da, uzmanlara göre durum kaygı verici.
Adam Isacson, ”Bir insanlık dramı, soykırıma benzer bir durum yaşanıyor” diyor.
Bölgesel güvenlik uzmanı Adam Isacson, sınır güvenliğinin sıkılaştırılmasının, ülkelerindeki çete şiddetinden kaçan bu çocukların insan haklarını ihlal edeceğini savunuyor: “Eğer ülkelerinden kaçan bu çocukları, kendilerini savunma fırsatı vermeden geri yolluyorsak, ölümlerinden ve acı çekmelerinden biz Amerikalılar sorumlu olacağız.”
İç Güvenlik Bakanlığı’ndan gelen son veriler, Meksika sınırında gözaltına alınan 18 yaşın altındaki yasadışı göçmen sayısının geçen yıla oranla yüzde 50 oranında azaldığını gösteriyor.
WASHİNGTON —
VOA'YA ENGELSİZ ERİŞİM YOLLARI
EN SON HABERLER
VOA TÜRKÇE'DE İLK 5
1