Erişilebilirlik

ABD: “Yardım Düzeyini Arttırmaya Odaklanıyoruz”


ABD’nin arama-kurtarma ekibi Türkiye’den döndü ancak insani yardım çalışmaları devam ediyor. ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) yetkilileri yardım düzeyinin yerel ortaklar aracılığıyla arttırılmasına odaklandıklarını belirtiyor.

ABD: “Depremin Ardından Yardım Düzeyini Arttırmaya Çalışmaya Odaklanıyoruz”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Yetkililer Adıyaman’dan ayrılan arama-kurtarma ekibinin ekipmanlarını daha önce çalıştıkları ve arama-kurtarma alanında faaliyet gösteren Türk bir sivil toplum kuruluşuna devrettiklerini söyledi ancak isim vermedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Yabancı Basın Merkezi’nde bugün Ukrayna’nın Rusya tarafından işgalinin yıldönümü sebebiyle “Bir Yıl Sonra: Ukrayna’nın Savaşı Kazanması ve Barışı Sağlamasına Yardım Etmek” konulu bir brifing düzenlendi.

Toplantıda USAID Politika ve Planlamadan Sorumlu Yönetici Yardımcısı Isobel Coleman, USAID Avrupa ve Avrasya Bürosu Yardımcı Yöneticisi Erin McKee ve USAID insani Yardım Bürosu Yöneticisi Sarah Charles basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Ekipman daha önce çalıştığımız Türk bir STK’ya devredildi”

Toplantıda USAID’nin Türkiye ve Suriye’yi de etkileyen depremlerin ardından bölgedeki insani yardım faaliyetleri gündeme geldi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de depremden etkilenen bölgelerde görev yapan ABD’li ekipleri ziyaret eden USAID yetkilisi Sarah Charles VOA Türkçe’nin ABD’nin Türkiye’de insani yardımın sağlanması konusunda hangi yerel sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştığı konusundaki sorusunu cevapladı.

Yardımın kapsamının yerel ortaklar aracılığıyla arttırılmasına odaklandıklarını belirten USAID yetkilisi, ABD’nin arama-kurtarma ekibinin çalışmalarda kullandığı enkaz kaldırma ve yanlarında getirdikleri temizlik/sağlık ve temiz su desteği ekipmanlarını Türkiye’den ayrılırken yerel bir sivil toplum kuruluşuna bıraktığını vurguladı.

USAID yetkilisi ekipmanların hangi kuruluşa devredildiğini söylemedi ancak daha önce geçmişte çalıştıkları Türk bir arama-kurtarma sivil toplum örgütü olduğunu belirtti.

“Yalnızca Türkiye içindeki depremlerin ardından müdahale ve yardım çalışmalarında değil, bölgede başka yerlerde de deprem olduğunda çalışmalara katılan Türkiye’de bir ekip. Uzun süredir çalıştığımız ekibe ekipmanla destek verebilmekten memnunuz” ifadelerini kullandı.

USAID yetkilisi Sarah Charles, sınırın Suriye tarafında da ekipmanı ülkenin kuzeybatısında arama-kurtarma çalışmalarına katılan, uluslararası toplumun da tanıdığı White Helmets örgütüne devrettiklerini söyledi.

“Barınma, temizlik ve sağlık ihtiyaçlarına yönelik desteğe odaklanıyoruz”

Basın toplantısında USAID yetkililerine ABD’nin şimdiye kadar açıklamış olduğu toplam 185 milyon dolar değerindeki insani yardımın ne kadarının Türkiye’ye, ne kadarının Suriye’ye ayrıldığı soruldu.

USAID yetkilisi Sarah Charles arama-kurtarma aşamasının ardından hem Türkiye’de hem de sınırın Suriye tarafında depremzedelerin barınma, su, hijyen ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik desteğe odaklanmaya başladıklarını söyledi.

ABD’nin açıklamış olduğu 185 milyon dolarlık yardımın Türkiye, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin yanısıra, muhaliflerin de kontrolunda olan yerler dahil Suriye sınırları içinde yaşayanları kapsadığını belirtti. Ancak bu miktarın ne kadarının Türkiye’ye ne kadarının Suriye’ye sağlanacağı konusunda bir sayı vermedi.

Türkiye’nin rol oynadığı Ukrayna tahıl anlaşması ne olacak?

Basın toplantısında Türkiye’nin de Birleşmiş Milletler ile birlikte önemli bir rol oynadığı Ukrayna’dan tahıl sevkiyatının sağlanmasına yönelik anlaşma da gündeme geldi.

Ukrayna Tahıl Anlaşmasının Süresi Uzatılacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Amerikalı yetkililer Rusya’nın son dönemde tahıl taşıyan gemilerin çıkışını yavaşlattığını ve bu sebeple gemilerin limanda bekleme süresinin arttığını ve bunun daha fazla maliyete yol açtığını belirtiyor, bu durumun piyasadaki tahıl miktarını etkilediğine ve bunun sonucunda da gıda fiyatlarının etkilenmesi olasılığına dikkat çekiyor.

USAID Başkanı Samantha Power dün MSNBC’ye verdiği röportajda şu anda Birleşmiş Milletler’le bu konuda büyük bir diplomatik girişim başlattıklarını söyledi.

Türkiye’nin şu anda depremlerin ardından toparlanma çalışmalarıyla meşgul olduğunu hatırlatan Power, Karadeniz Tahıl Girişimi adlı anlaşmanın yenilenmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Ukrayna, tahıl anlaşmasının süresinin bu kez 120 günlüğüne değil bir yıllığına uzatılmasını talep ediyor. Bu konuda resmi talebi de yakında BM’ye iletmesi bekleniyor.

“Tahıl anlaşmasının süresinin uzatılması ve kapsamının genişlemesi konusunda umutluyuz”

Yabancı Basın Merkezi’nde düzenlenen toplantıda bu konuyla ilgili VOA Türkçe’nin sorusunu yanıtlayan USAID Politika ve Planlamadan Sorumlu Yönetici Yardımcısı Isobel Coleman, anlaşmanın hem süresinin uzatılması hem de kapsamının genişletilmesinin önemine dikkat çekti.

“Ukraynalı çiftçilerin ihraç edemeyecekleri korkusuyla tarım arazilerinin tamamında ekim yapmadığına ilişkin haberler duyuyoruz. Dünyanın en yoksul ülkeleri Ukrayna’dan gelen tahıla bağımlı. Anlaşmanın tutarlı olması ve Ukrayna tahılının daha fazla miktarda tahıl ihraç edebilmesi için anlaşmanın Nikoloyev gibi limanlarını da kapsaması çok önemli” diye konuştu.

USAID yetkilisi, “Türkiye bu süreçte önemli bir ortak. Anlaşılır şekilde şu anda deprem sebebiyle kendi durumlarına odaklanmış durumdalar. Ancak Birleşmiş Milletler bu anlaşma konusuna güçlü şekilde eğiliyor. Hem süresinin uzatılması hem de kapsamının genişletilmesi konusunda umutluyuz” dedi.

Ukrayna anlaşmanın süresinin bir yıllığına uzatılmasını istiyor

Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye’nin de rol oynadığı süreçte Karadeniz Tahıl Girişimi adıyla, Rusya işgalinin ardından Ukrayna tahılının üç limandan dünyaya sevk edilmesini sağlamak üzere geçtiğimiz yaz anlaşmaya varılmıştı.

Süresi Kasım ayında uzatılan anlaşmanın süresi Mart ayı ortasında sona eriyor. Ukrayna, tarım piyasalarında tahıl arzı konusunda istikrarın sağlanması amacıyla anlaşmanın süresinin bir yıllığına uzatılmasını istiyor.

Ukrayna Rusya’yı limanlarda teftiş sürecini geciktirmekle suçluyor. Rusya ise suçlamaları reddederek anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini savunuyor.

Anlaşma kapsamında Ukrayna her ay yaklaşık 3 milyon ton tahıl ürünü ihraç ediyor.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

CHP Lideri New York’ta ne mesaj verdi? - 25 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG