Amerikalı yetkililer Yüksek Seçim Kurulu’nun 12 siyasetçinin milletvekilliği adaylığı konusunda net yorum yapmaktan kaçındı ancak siyasi sürecin “kapsayıcı” olması gerektiğini vurguladı. Amerika Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu yardımcısı Phil Gordon Yabancı Basın Merkezi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yüksek Seçim Kurulu’nun bağımsız olarak aday olan 12 siyasetçinin milletvekilliği adaylığını iptal etmesi Washington’da da gündeme geldi. Gazetecilerin soruları üzerine konuyu değerlendiren Amerika Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu yardımcısı Phil Gordon, buradan Türkiye’deki bu karar konusunda ayrı ayrı yorum yapacak bir konumda olmadıklarını söyledi. Ancak Gordon, siyasi sürecin kapsayıcı olmasının önemini vurguladı.
Gordon şöyle konştu: “Genel anlamda bir şey söylemem gerekirse, siyasi sürecin kapsayıcı olması son derece önemlidir. İnsanların siyasi nedenlerle dışlandığı izleniminden kaçınılması gerekir.”
Gazeteciler, Gordon’a geçenlerde yayınlanan Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın İnsan Hakları Raporundaki Türkiye değerlendirmesini de sordu. Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık insan hakları raporunda Türkiye’de 2010 yılında basın özgürlüğünde gerileme olduğu vurgulanmıştı. Raporda, “Hükümetin anayasal engeller ve kanunlar yoluyla ifade özgürlüğünü sınırladığı” yazıyor. Aynı raporda, Türkiye’nin internet özgürlüğünün de sınırlandırıldığı belirtildi.
Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu yardımcısı Phil Gordon, rapordaki değerlendirmelerin arkasında durduklarını kaydetti ve ifade özgürlüğüyle bağımsız basının önemini vurguladı: “Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın insan hakları raporunda basın özgürlüğü konusunda yazılanlar belli. Raporun arkasında duruyoruz. Diğer ülkeler için yaptığımız gibi Türkiye’de de ifade özgürlüğüyle bağımsız basının önemini vurguladık. İnsan hakları raporu Türkiye’de gözlemlediğimiz eğilim konusunda net ifadeler kullanıyor ve bağımsız ve özgür bir basının önemini vurguluyor.”
Bir gazetecinin Ergenekon soruşturması kapsamındaki tutuklamalar konusundaki görüşünün sorulması üzerine Phil Gordon, “Burada önemli olan, hukukun üstünlüğü ve saydamlık gibi bazı ilkelere saygı gösterilmesi. Bu kadar mesafeden, belirli davalar hakkında neler olduğunu tam olarak anlayabilmek mümkün değil,” diye konuştu.