Erişilebilirlik

ABD Tarafı Menbiç Konusuna Farklı Yaklaşım mı Getiriyor?


ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve beraberindeki heyet, Suriye konusunda devam etmekte olan müzakere sürecinde yeni görüşler sunmak üzere Ankara’ya geldi. Görüşmelerde Jeffrey’nin Menbiç Yol Haritası’nın uygulanması konusunda farklı bir yaklaşım sergilediği iddia edildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye konusundaki özel temsilcisi Jeffrey, Ankara’da Türk tarafıyla diplomatik ve askeri alanlarda yeniden müzakerelerde bulunuyor. Jeffrey, en son 1 Mayıs’ta Ankara’ya gelmişti. Jeffrey, bugün ilk önce Dışişleri Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk Heyeti'yle masaya oturdu.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmede, ABD tarafınca Türkiye'ye Suriye konusunda yeni öneriler sunulduğu ileri sürüldü. Türkiye'nin uzun süredir uygulanmasını talep ettiği ve geçen yıl Haziran ayında ortaya çıkmış Menbiç Yol Haritası konusunda da Washington’un farklı görüşleri olduğu öne sürüldü.

ABD'nin söz konusu yol haritasında öngörüldüğü üzere Menbiç’in PYD-YPG unsurlarınca boşaltılması konusunda Ankara’ya herhangi bir tarih vermediği veya yakın geleceğe ilişkin bir vaatte bulunmadığı da iddia edildi. ABD’nin Türkiye’ye hangi yönde önerilerde bulunduğu konusunda Dışişleri Bakanlığı’nca herhangi bir bilgi paylaşımı ise yapılmadı.

Türk Dışişleri’nden sadece görüşmedeki konu başlıklarına ilişkin bilgi aktarıldı. Buna göre; Jeffrey’in Önal başkanlığındaki heyet ile görüşmesinde, Suriye’deki siyasi çözüm süreci, İdlib’deki durum, Türkiye-Suriye sınır bölgesinde güvenli bölge oluşturulması, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde anayasa komitesi kurulması konuları ele alındı.

Jeffrey, 1 Mayıs’taki Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın başkanlığındaki heyet ile masaya oturmuştu. Ancak o görüşme sonrasında da sadece konu başlıkları hakkında bilgilendirme yapılmış ve Türkiye’nin Washington yönetiminden “DEAŞ, PKK/YPG/PYD dahil tüm terör unsurlarına karşı mücadele” beklentisi yinelenmişti. Bu noktada Ankara yönetimi, Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin askeri ve lojistik destek verdiği PYD-YPG unsurlarını “terör örgütü” olarak kabul ettiği yönündeki görüşünü yinelemesine karşın Washington’un bu unsurlara verdiği desteği geri çekmesi söz konusu olmamıştı. Keza Ankara yönetimi, Menbiç Yol Haritası kapsamında geçtiğimiz yıl Haziran ayında PYD-YPG’nin bu yerleşim bölgesinden Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmesi yönünde mutabakat olmasına rağmen ABD tarafınca bu yönde adım atılmamış olmasını da eleştirmeye devam ediyor.

Akar terör örgütüyle temas rahatsızlığını iletti

Jeffrey başkanlığındaki ABD Heyeti’nin ikinci durağı ise Milli Savunma Bakanlığı oldu. Burada Jeffrey, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya geldi. Görüşmede, “Fırat’ın doğusunda güvenli bölge tesisi ile DEAŞ (IŞİD) ile mücadele başta olmak üzere Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmeler” başlıklarının ele alındığı açıklandı. Salı günü ise “güvenli bölge” konusunda Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde askeri heyetler arası görüşmelere devam edileceği belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bakan Akar tarafından;Fırat’ın doğusunda Türkiye ve ABD’nin koordineli bir şekilde birlikte Güvenli Bölge tesisi, PKK/YPG terör örgütü unsurlarının Güvenli Bölgeden çıkarılması, ayrıca, bölgedeki mevzii ve tahkimatın imha edilmesi ve ağır silahlarının toplanması, yerinden edilen Suriyeli kardeşlerimizin evlerine dönmeleri için gerekli şartların oluşturulması, Türkiye’nin mücadelesinin Kürt ve Arap kardeşlerimiz ve diğer etnik/dini gruplarla olmayıp, DEAŞ ve PKK/YPG’li teröristlerle olduğu, ABD’li bazı sivil, asker üst düzey yetkililerin, PKK/YPG terör örgütü elebaşları ile Suriye’de yaptıkları görüşmelerden rahatsızlık duyulduğu ifade edilmiştir” denildi.

Bu arada PYD-YPG unsurlarınca oluşturulan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) adına Basın Sözcüsü Mustafa Bali’nin, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Kenneth McKenzie ve Büyükelçi William Roebuck’un DSG Komutanı Mazlum Kobani ile görüştüğü açıklaması basına yansıdı. Bu görüşmenin, Jeffrey’in Ankara yönetimiyle müzakereler yürüttüğü gün eş zamanlı olması dikkat çekti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG