Washington ile Berlin arasında Almanya’nın savunma harcamalarını arttırması konusundaki tartışmaya, ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell de katıldı. Twitter hesabı üzerinden Alman Dışişleri Bakanlığı’na seslenen Grenell, "Bütçenin yüzde 2'sini savunma için harcama sözü verdiniz. NATO müttefikleri bu taahhütlerin sadece kelimelerle değil, gerçek parayla yaşama geçirilmesini bekliyor" dedi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan Grenell’in sözlerine gelen tepkide ise, NATO dışişleri bakanlarının 2014’de Galler’de düzenlenen zirvede ülkelerin katkı payı üzerinde vardıkları uzlaşının geçerliliğini koruduğu belirtildi.
Söz konusu zirvede üyeler, en geç 2024’e kadar her ülkenin NATO'ya Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) en az yüzde 2’si tutarında ödeme yapacaklarını karara bağlamıştı.
NATO konusunda yaşanan ‘katkı payı’ tartışması, ittifakın kuruluşunun geride kalan hafta içinde gerçekleşen 70'inci yıl dönümünde de tartışma konusu oldu. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Berlin’in NATO için daha fazla maddi katkıda bulunması gerektiğini belirtirken, "Almanya'nın daha fazlasını yapması gerekiyor. Ayrıca Kuzey Akım-2 boru hattında müttefikimiz olan Almanya Rusya'ya bağımlı hale gelirse Batı'nın savunmasını garanti edemeyiz" dedi.
Kuruluş törenine katılan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Almanya NATO'yla tam bir ittifak halindedir ve taahhütlerimize güvenebilirsiniz" diyerek, Mike Pence'in eleştirilerini reddetti. Maas, Almanya'nın 2024 yılına kadar GSYH'sının yüzde 1,5'unu NATO için harcayacağını söyleyerek, yüzde 2 oranını yakalamaya niyetli olmadığını da ifade etti.
Son olarak 2020’den 2023 yılına kadar bütçe planını açıklayan Federal Maliye Bakanı Olaf Scholz, Savunma Bakanlığı’nın bütçesini, 5 milyar Euro talep eden Savunma Bakanı Ursula van der Leyen’in çok altında bir rakamla sadece 2 milyar Euro artırdı. Almanya’nın savunma harcamaları geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın 1.24’üne denk gelirken, Başbakan Merkel ve Savunma Bakanı Ursula von der Leyen bu oranın 2024’e kadar yüzde 1,5’e sabitlenmesini önermişti.
Savunma uzmanları, saptanan bütçeyle Almanya’nın 1,5 hedefine ulaşamayacağını düşünüyor.
ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, Almanya’da göreve gelmesinden bu yana Merkel hükümetini yüzde 2 kriterini yerine getirmediği için eleştiriyor. Grenell hükümetin savunma bütçesine ayırmayı planladığı miktarı azaltacağını duyurmasına da tepki vermiş ve Almanya’nın NATO’nun koyduğu hedeflerden uzaklaştığını öne sürerek, "Almanya, diğer NATO üyeleriyle 2024’e kadar savunma bütçelerini gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 2’sine çıkarma konusunda taahhüt verdi. Federal hükümet zaten kabul edilmesi bile az orandaki savunma bütçesini daha da azaltacağını açıklayarak, diğer NATO üyelerini rahatsız edici bir tavır alıyor" demişti.
Grenell’in bu sözleri büyük tepkiye neden olurken, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, Grenell’in ‘istenmeyen adam’ ilan edilmesini ve hakkında Almanya’dan sınır dışı kararı alınmasını önerdi.
Grenell’in bugün yaptığı son açıklamadan sonra, muhalefetteki Sol Parti de, ABD Büyükelçisi’nin ‘istenmeyen adam’ edilmesi teklifine destek verdiğini bildirdi. Sol Parti adına yapılan açıklamada, Federal Meclis’in gelecek hafta özel oturumda, Grenell’in sınırdışı edilmesi konusunda oylama yapmasının isteneceği bildirildi. Sol Parti söz konusu talebe gerekçe olarak, "Grenell’in diplomatik kuralları hiçe sayarak, Almanya’nın iç, dış ve ekonomi politikalarına karışmasını" gösterdi. Sol Parti’nin oylama talebinin gündeme alınıp, alınmayacağına Federal Meclis’in başkanlık divanın önümüzdeki hafta başında karar vermesi bekleniyor.