Başkan Barack Obama harcama kesintileriyle birlikte borç tavanını yükselten yasa tasarısını onayladı.
Cumhuriyetçi Kongre liderlerinin Başkan Obama ile birlikte birlikte uzlaşarak hazırladığı tasarı onaylanmasaydı Amerika mali yükümlülüklerine yerine getiremeyecek duruma düşecek ve bundan tüm dünya ekonomisi olumsuz etkilenecekti. Başkan Obama son olarak Senato’dan 26’ya karşı 74 oyla geçen yasayı imzalayarak yürürlüğe koydu.
Temsilciler Meclisi tasarıyı dün gece 161’e karşı 269 oyla onaylamıştı.
Tasarı Amerikan hükümetine ödemelerini yapmak için yeni borç alma imkanı verirken, on yıllık bir dönem sürecinde de hükümet harcamalarından 2 trilyondan fazla dolarlık kesinti yapılmasını öngörüyor.
Başkan yasayı imzalamasından sonra Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, yaşanan krizi “ekonomik toparlamanın önünde yeni bir engel” diye tanımladı, Kongre üyelerini bir arada çalışmak için neredeyse bir felaketin yaklaşmasını bekledikleri için eleştirdi.
Obama büyük şirketlere ve zengin Amerikalılara uygulanan vergi indirimlerine son vermeden bütçe açıklarının azaltılamayacağını söyledi.
Yeni karar uyarınca harcamalarda önce 1 trilyon dolar kesinti öngörülürken, diğer yandan da Kongre’deki iki partinin temsilcilerinden kurulacak özel bir komisyon 1 buçuk trilyon dolara varacak ek kesintiler için çalışmalar yapacak. Bu durumda tüm harcamalar kesintiler için ayrı ayrı incelenecek. Eğer komisyon bir anlaşmaya varamazsa yeni yasa harcamaların otomatikman kesilmesini öngörüyor.
Kongre’nin borçlanma tavanı konusunda uzlaşması, Amerikan ve dünya ekonomisinin olumsuz olası etkilerden korumuş oldu. Dünyanın en büyük ekonomisinin yaşayacağı bir krizin, tüm dünyayı yeniden büyük bir krize sürüklemesinden korkuluyordu.