Erişilebilirlik

ABD'de Göçmenlik Reformu Tartışmaları Sürüyor


ABD'de Göçmenlik Reformu Tartışmaları Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
Başkan Barack Obama ve Senato’daki bazı Cumhuriyetçiler, yapılacak yasal reformla, 11 milyon kişinin kaçak olarak yaşadığı Amerika’nın, göçmenlik sorununu çözmesini umuyor. Amerika’nın Sesi bu konuyu, yasadışı göçmenlerle, yasal olanların birlikte yaşadığı sınır bölgelerinden California’nın San Diego kentinde araştırdı.

Son 12 yıldır Amerika’da yaşayan ve iş bulmak için kendi isteğiyle ülkesi Meksika’ya dönme kararı alan Rosa Maria Mendoza kendi kendini sınır dışı ettiğini ifade ediyor. Mendoza arkasında, büyükanneleriyle birlikte Amerika’da kalmak isteyen 15 yaşındaki oğlunu ve 18 yaşındaki kızını bırakıyor.

Rosa Maria Mendoza, “Durum aslında karışık. Nasıl üstesinden gelecekler bilmiyorum. Ama önemli olan, bu ülkeyi sevdiklerini biliyor olmam. Ve bu isteklerine saygı duyuyorum,” diyor.

San Diego, dev tel örgüleri ve geniş güvenlik önlemleriyle Meksika sınırına çok yakın bir mesafede yer alıyor. Eski kongre üyesi Duncan Hunter, güvenliğin gerekli olduğunu söylüyor: “Burada bulunan şey, sınır güvenlik programı ve çok şey ifade ediyor. Öncelikle, eğer Amerika’ya gelmek istiyorsanız, kaçak girmemelisiniz, diyor.”

Latin Amerika ülkelerinden gelen yasadışı göçmenlerin çoğu, aileleriyle birlikte daha çocukken sınırı geçenlerden oluşuyor.

Wendy Romero, Obama yönetiminin geçen Haziran ayında duyurduğu ve 1 milyon 700 bin genci kapsayan “çocuk yaşta ülkeye girenlerin sınırdışı edilmekten muaf tutulmasını” öngören programa dahil olanlardan.

Ve bu sayede sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya değil.

San Diego Üniversitesi’nde hemşirelik okuyan Maria Estrada da aynı durumda: “Bu program yasal statüsü olmayan gençliğin düşüncesini ve duruşunu bir çok açıdan değiştirdi. Ve bize bugüne kadar hiç sahip olmadığımız kadar çok umut verdi.”

San Diego Tarım Bürosu’ndan Eric Larson California’daki tarlalarda çalışmak için seçilen işçilerin genellikle sahte evraklı yasadışı göçmenlerden oluştuğunu belirtiyor: “Buraya yasal olmayan yollarla gelmiş olsalar da, bu çalışanların sayısının mümkün olduğunca daha da artmasını istiyoruz. Çok yetenekli ve iyi eğitimliler.”

Her yıl yüzlerce göçmen, sınırı geçerken hayatını kaybediyor. Eski kongre üyesinin kardeşi John Hunter ve eşi, sınırı geçen göçmenler için çöle su bırakan “Su istasyonu” isimli oluşumun lideri.

Meksika doğumlu Laura, kaçak göçmenlerin bu zor durumdan kurtarılması gerektiğini söylüyor: “Amerikan vatandaşı olma hakkı tanınarak, ailelerinin geçimini sağlama olanağı verilmeli.”

Yasadışı göçmenler, kuzeydeki gözaltı merkezinde sınırdışı edilmeyi beklerken, Hunters gibi göçmen hakları savunucuları politikacıların bu duruma çözüm bulması gerektiğini söylüyor: “Bize işgücü lazım. Meksika ve diğer ülkelerdeki bu insanlara ise iş lazım. Bunun iki tarafı da memnun edecek yasal bir yolu olmalı.”

Bir başka görüşe göre ise, yasal yollardan göçmen olmayı bekleyenlerin haklarına saygı gösterilmesi ve sınırların güvenli olması gerekiyor. Kongre bu konuda bölünmüş durumda. Ancak iki parti de sorunun çözümünün kolay olmadığı görüşünde birleşiyor.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG