Erişilebilirlik

ABD’de Her 10 Kişiden 6’sı Haberlerini İnternet’ten Alıyor


İnternet’in televizyonun yerini alması, yerel televizyonları kaybolmanın eşiğine getirdi

İnternet kullanımının yaygınlaşması, televizyon istasyonlarını zor durumda bırakıyor. 1930’da Amerika Telekom Yasası (US Telecom Act) ile kurulan eski tip antenli televizyonu (over-the-air tv), bugün Amerika’nın sadece %10’u izliyor. Yayın lisansı almak isteyen kuruluşların, yerel politik ve eğitsel yayınlara her kesime uygun olacak şekilde yer vermeleri gerekiyor.

Araştırmacılara göre internetin gazeteler, radyolar ve kitapların yerini büyük ölçüde almaya başlamasından sonra, televizyonlar zor durumda kaldı. Bunun en büyük nedeni, internet kullanıcılarının özel ilgi alanlarını seçebilmeleri ve kişisel tercihlerine göre istedikleri şekilde araştırma yapabilmeleri. Yerel kanalların aksine, internette çok çeşitli sitelerde daha geniş siyasi ve sosyal içerik bulmak mümkün. Bu yüzden televizyonların yerini, daha kapsamlı YouTube, Hulu, Netflix gibi video içeriği sunan websiteleri alıyor. İnternette istediğiniz zaman istediğinizi izlemek, ücretsiz yayınların sonunu getiriyor.


ABD’de televizyon izleyici kitlesinin büyüklüğü ve kimlerden oluştuğunu belirlemek amacıyla kullanılan Nielsen reytinglerine göre, 2007’den beri yerel televizyon izleme oranlarında büyük düşüş yaşanıyor. Nielsen’ın son araştırmalarına göre her 10 kişiden 6’sı haberlerini internetten alıyor.


Nielsen izleyici oranlarına göre Amerikalılar, haftanın 33 saatini internette veya televizyonda video izleyerek geçiriyor. Televizyon izleyici oranlarındaki düşüş ile birlikte bir Amerikalı haftada yaklaşık 17 saat televizyon izliyor. Ayrıca Nielsen’in araştırmalarında dünya çapında internete girenlerin %70’nin bilgisayar ya da mobil cihazlarından video izlediği belirtiliyor.
Netflix gibi online dizi ve film yayını yapan ücretli sitelerin artışından, kablolu ya da uydu yayını yapan kuruluşlar da nasibini almaya başladı. Birçok kablolu televizyon izleyicisi aylık ücretleri çok pahalı buluyor, internete kıyasla çok az içerik için çok fazla para ödediklerini söylüyorlar.

XS
SM
MD
LG