Erişilebilirlik

ABD’deki seçmenler “Kılıçdaroğlu” dedi


14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi için yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da oy kullanabildi.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için, 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde sandık kuruldu.

Yurtdışı oyları 9 Mayıs’a kadar kullanıldı ve oylar Ankara’ya getirildi. Ankara’da yurtdışı oyları 14 Mayıs’ta sandıkların kapanıp, oyların sayılmaya başlanmasıyla eş zamanlı olarak sayılmaya başlandı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener dün yaptığı açıklamada, yurtdışında seçimlere katılım oranının yüzde 52,69 olduğunu ve veri girişinin devam ettiği 35 bin 874 oy bulunduğunu söyledi.

ABD'de yüzde 38 sandığa gitti

Anadolu Ajansı’nın verdiği kesinleşmemiş sonuçlara göre, ABD’deki Türk seçmenlerin yüzde 80’i cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verirken, yüzde 16’sı ise oyunu Recep Tayyip Erdoğan’dan yana kullandı.

ABD’de 134 bin seçmenin yaklaşık 70 bini sandığa gitti, yani seçmenlerin yüzde 38’i oy kullandı. ABD’de 8 büyükelçilik ile konsoloslukta sandık kurulmuştu. 2018’deki seçimine göre seçimlere katılım oranı ise yaklaşık yüzde 10 arttı.

Milletvekili genel seçiminde ise ABD’deki seçmenlerin yüzde 60'ı CHP, yüzde 13'ü AK Parti, yüzde 7'si İYİ Parti, yüzde 6,7'si TİP, yüzde 5,8'i Yeşil Sol Parti ve yüzde 2'si MHP'ye oy verdi.

Toplam oylarda Erdoğan lider

Yurtdışı toplam oylarda ise Recep Tayyip Erdoğan yüzde 57’lik oy oranıyla lider çıktı. Kılıçdaroğlu oyların yüzde 39,8’ini, Sinan Oğan yüzde 1,9’unu, Muharrem İnce ise yüzde 0,95’ini aldı.

2018 yılında ise yurt dışı oylarının yüzde 60,24'ünü Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 24,53'ünü Muharrem İnce, yüzde 11,71'ini Selahattin Demirtaş, yüzde 2,75'ini Meral Akşener, yüzde 0,58'ini ise Temel Karamollaoğlu almıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk turda, en fazla Türk seçmenin bulunduğu Almanya dahil olmak üzere Fransa, Hollanda, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Danimarka gibi ülkelerde Kılıçdaroğlu’nu geride bıraktı.

Oy verme süresinin 2 gün olmasına itiraz

Bu arada yurtdışında seçmenler ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için 20 Mayıs itibariyle sandık başına gitmeye başlayacak. Ancak ABD gibi bazı ülkelerde oy verme süresinin sadece 2 gün olması tepkiye neden oldu.

Türkiye’nin Washington Büyükelçi Murat Mercan, dün sosyal medya hesabından 2. Tur seçimlerinin ABD’de 20-21 Mayıs tarihlerinde yapılacağını duyurarak, “Değerli vatandaşlarımız. Seçimlerle ilgili tüm kararları Yüksek Seçim Kurulu alır. Dış Temsilcilikler alınan kararları uygularlar. Bu kurulun işleyişi ve kurula itiraz yolları da açıktır. Bilginize sunarız” ifadelerini kullandı.


Ancak ABD ve Kanada’da mesafeler ve ülkelerin büyüklüğü nedeniyle oy verme süresinin yetersiz olduğuna dair eleştiriler var. "Change.org" gibi imza toplama sitelerinde ABD ve Kanada’da oy verme süresinin 5 güne çıkartılmasına yönelik kampanyalar yürütülüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yurtdışında kullanılacak oylar için bazı ülkelerde gün sayısının ikiyle sınırlanmasına itiraz edeceğini açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada yurtdışında yaşayan seçmenleri durumu protesto etmeye çağırırken CHP olarak YSK'ya da itiraz başvurusunda bulanacaklarını belirtti.


Özcan mesajında "AKP’nin 2. Tur ile alakalı hiç de rahat olmadığını anlatmak için bunları yazıyorum. Karamsar olmayın lütfen.Bugün YSK’ya itirazımızı yapıyoruz, gelişmeleri size bildireceğim. AKP sadece 5672 seçmenin olduğu JAPONYA’da bile sırf Kılıçdaroğlu en çok oyu aldığı için, oy kullanma gün sayısını azalttı. Seçim başlamadan önce ikinci tura kalması halinde, ABD’de oy kullanma işleminin 5 gün olacağı bize iletilmişti. Hatta biz 5 gün için sandık görevlilerinin ve müşahitlerin isimlerini hazırlamıştık. Dün akşama kadar Washington Büyükelçilik ve Konsolosluk’ların websitesinde de 5 gün yazılıydı.Dün YSK bunu değiştirdi ve 2 güne düşürdü. Gün sayısını azaltma işlemi ne tesadüf ki Kemal Kılıçdaroğlu’nun rekor sayıda oy aldığı ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Japonya gibi ülkeler için kullanıldı" paylaşımında bulundu.

XS
SM
MD
LG