Yarın başlayacak ve iki gün sürecek olan liderler zirvesi öncesi Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Türkiye konusunda aldığı kararlar 27 üye ülke arasındaki farklı bakış açılarının denge noktasını yansıtır nitelikte. AB’nin Kıbrıs konusu nedeniyle yeni yaptırım uygulama yoluna gidip gitmeyeceği konusundaki şüphe geçtiğimiz hafta basına sızan ilk taslak belgeyle birlikte ortadan kalkmıştı. Ancak AB’nin yeni yaptırımdan yana olmadığı netleşse de Rum Kesimi’nin toplantıda takınacağı tavır merak konusuydu.
Rum Kesimi beklentileri boşa çıkarmayacak şekilde yine iç politikada kullanabileceği unsurları geleneksel manevralarıyla empoze ettirme arayışına girdi. Kelime bazlı bazı değişiklik talepleri Rumları tatmin edecek şekilde metne yansıtılsa da Türkiye’ye yönelik sertleştirilmiş söylem talepleri kabul görmedi. AB, Türkiye’nin limanlarını Rum bandıralı gemilere açmasını öngören Ek Protokol’ü uygulamamasını derin üzüntüyle karşıladığını belirtti ve bu alanda adım atılmaması halinde, 2006’da devreye sokulan yaptırımların yürürlükte kalacağının altını çizdi.
Dışişleri bakanları Türkiye’deki reform süreci konusunda uygulamaya ağırlık veren ve eleştirel düzeyi düşük olmayan bir ton benimserken içerik olarak geçtiğimiz ay AB Komisyonu tarafından yayımlanan İlerleme Raporu’na paralel bir söylem kullandı. Toplantıdan çıkan dikkat çekici vurgulardan birini, Türkiye’nin teknik çalışmalarını yetiştirememesi nedeniyle açılamayan Rekabet Politikası başlığıyla ilgili olarak alınan kararlar oluşturdu. AB, bu alanda Türkiye’nin iyi bir ilerleme sağladığının altını çizerken gerekli şartların yerine getirilmesi halinde başlığın açılması amacıyla konuya tekrar eğileceği mesajını verdi.
Belçika Dönem Başkanlığı, 2006’daki Finlandiya Dönem Başkanlığı’nın ardından Türkiye’nin başlık açamadığı ikinci dönem oluyor. Ancak Dönem Başkanı Belçika’nın Dışişleri Bakanı Steven Vanackere oldukça iyimser. Vanackere’ye göre bu bir kötüye gidişin işareti olmadığı gibi sürecin inanılır olduğunu gösteren bir kanıt. Belçikalı bakan, yapılması gereken bazı düzenlemeler bulunduğunu, bunların da tamamlanmasının ardından oldukça zor olan bu başlığın Ocak ya da Şubat ayında açılmasının mümkün olabileceğini söyledi.