Erişilebilirlik

AKP-MHP TBMM Genel Kurulu'nda ekonomik krizin görüşülmemesi yönünde oy kullandı


TBMM Genel Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu ile Saadet Partisi Grubu, DEVA Partisi ve Demokrat Parti milletvekilleri imzasıyla yapılan olağanüstü toplantı yapılması başvurusu kapsamında AKP'li TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un çağrısı uyarınca toplandı.
TBMM Genel Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu ile Saadet Partisi Grubu, DEVA Partisi ve Demokrat Parti milletvekilleri imzasıyla yapılan olağanüstü toplantı yapılması başvurusu kapsamında AKP'li TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un çağrısı uyarınca toplandı.

TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin bazı vergilerdeki artışlar ve ekonomik krizle ilgili genel görüşme yapılması önergesi ve yasama çalışmasına devam edilmesi talebi AKP-MHP'nin oyçokluğuyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu ile Saadet Partisi Grubu, DEVA Partisi ve Demokrat Parti milletvekilleri imzasıyla yapılan olağanüstü toplantı yapılması başvurusu kapsamında AKP'li TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un çağrısı uyarınca saat 15.00'de toplandı.

MHP'li TBMM Başkanvekili Celal Adan'ın yönettiği toplantı açılışında, toplantı yeter sayısı yani 200 milletvekili katılımı yönünden yoklama yapıldı. Bu sırada AKP'li vekiller ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile beraberindeki MHP'li vekiller salona girmedi.

CHP, Yeşil Sol Parti, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ile Demokrat Parti'li vekillerin katılımıyla salonda toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Bunun üzerine TBMM İç Tüzüğü uyarınca CHP'nin KDV ile ÖTV gibi vergi artışlarıyla ekonomideki son gelişmeleri ele almak amacıyla genel görüşme önergesi ile ilgili müzakereye geçildi. Bu aşamada AKP ve MHP'liler salona giriş yaptı. Böylece siyasi parti gruplarına tanınmış 20'şer dakikalık konuşmalara geçildi.

TBMM, 14 Temmuz’da yaz tatiline girmeden önce MTV’nin 2023 yılı için ikinci kez tahsil edilmesine imkan tanıyacak düzenlemeyi Cumhur İttfakı’nın oyçokluğuyla yasalaştırması ve vergilerdeki artışlar konusundaki tartışmalar üzerine bugün mesai yaptı.
TBMM, 14 Temmuz’da yaz tatiline girmeden önce MTV’nin 2023 yılı için ikinci kez tahsil edilmesine imkan tanıyacak düzenlemeyi Cumhur İttfakı’nın oyçokluğuyla yasalaştırması ve vergilerdeki artışlar konusundaki tartışmalar üzerine bugün mesai yaptı.

Salonda ön sırada 6 Temmuz'da Meclis'in altıncı siyasi parti grubunu oluşturan Saadet Partisi Grubu için gerekli düzenlemenin ise henüz yapılmadığı görüldü. Bu kapsamda Saadet Partisi Grubu arka sıralarda oturdu.

Müzakereler sonunda, Cumhur İttifakı'nın oyçokluğuyla CHP'nin ekonomik tabloya ilişkin genel görüşme yapılması talebi reddedildi. Ayrıca CHP'nin yaz tatiline devam edilmemesi ve yasama çalışmasına başlanması yönündeki önergesi de yapılan açık oylamada 491 milletvekili katılımıyla 234’e karşı AKP-MHP'nin 257 oyu ile reddedildi.

CHP'li Özel ile AKP'li Güler polemiği güne damga vurdu

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, "Kuliste beklediniz, biz Meclis’i açınca geldiniz. Birazdan bu önergeye ret oyu vermeye geldiniz. Bizden medet umanların ümidini boşa çıkarmayalım önergesine ret oyu vermeye, tatile devam etmeye geldiniz" sözleriyle Meclis'te AKP ile tartışmayı tetikledi.

Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Zirvesi'nde henüz TBMM tatile girmediği halde "tatilde" ifadesiyle İsveç'in üyeliği için sonbahar dönemini işaret etmesine göndermede bulundu. Özel, "Evlatlarınıza, torunlarınıza karşı sorumluluklarınıza bu millet için ant içtiniz Anayasa’ya, sorumluluğunuzu hatırlatıyoruz. Birisi dedi diye tatile gidilmez. Tek adamın yetkisine teslim olana yazıklar olsun" ifadesini kullandı.

Özgür Özel, "14’ünde apar topar, hızla, torba yasalarla MTV’yi ikiye katladık. Kurumlar vergisini arttırdınız; yetmedi, Cumhurbaşkanı kararıyla 8 olanı 10, 18 olan KDV’yi 20 yaptınız. Yetmedi, harçları yüzde 50 arttırdınız. Yetmedi, motorinde ve benzinde ÖTV’ye litre başına 5 lira bir gecede, LPG’ye 4 lira bir gecede, bir gecede akaryakıta yüzde 23 zam yaptınız. Seçimden bugüne kadar akaryakıta yüzde 81, Türkiye tarihinde yok, dünya tarihinde yok, iğneden ipliğe, ekmekten süte her şeyi zamlandıracak olan akaryakıta yüzde 81 zam yaptınız. İsyan eden, laf atan, kaşını kaldıran haklı, onun suçu yok. Onun suçu, bütün yetkiyi bir kişiye vermiş, ona tabi olmuş olmakta. Bu zamları ne bu parlamento ne bu parlamentoyu oluşturanlar ne onlara yetki veren millet iradesi… Oyu ver kenara çekil, oyu ver tarihsel bir kazanımı terk et, bundan sonra artık 5 yıl boyunca bu işlere karışma’ denen, Anadolu topraklarının 220 yıllık demokrasi yürüyüşünü reddeden ve bir kişinin kararıyla her şeyin olmasına, padişahlık dönemlerinde, 1200’lerde Magna Carta’yla birlikte o kralın elinden söke söke alınan o yetkiyi, bütçe yetkisini, bütçe hakkını bir kişiye teslim eden iradeyle mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Buna karşı AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ise, Özel'in çok heyecanlı olduğunu ancak CHP'nin tatile gitmek istediğini söyleyerek, "Biz tatilde değiliz, seçim bölgesindeyiz. Arkadaşlarımız şu anda seçim bölgelerinde aziz milletimizi dinliyorlar. Ekim ayıyla beraber aziz milletimizin her türlü beklentisini karşılayacak kanuni düzenlemeyi hayata geçireceğiz" ifadesini kullandı.

Özdağ: "Vatandaş tenceresinde et değil dert kaynatıyor"

İlk konuşmacı Saadet Partisi Grubu Başkanı Selçuk Özdağ, 14 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nun ara tatile girmesi öncesinde yasalaşan ek bütçeyi anımsatarak, vergi artışlarıyla akaryakıta önceden zam yapılmasının planlı olduğunu işaret etti.

TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin bazı vergilerdeki artışlar ve ekonomik krizle ilgili genel görüşme yapılması önergesi ve yasama çalışmasına devam edilmesi talebi AKP-MHP'nin oyçokluğuyla reddedildi.
TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin bazı vergilerdeki artışlar ve ekonomik krizle ilgili genel görüşme yapılması önergesi ve yasama çalışmasına devam edilmesi talebi AKP-MHP'nin oyçokluğuyla reddedildi.

"Vatandaş tenceresinde et değil dert kaynatıyor, farkında mısınız? Bugünler daha fragman, yeni zamlar boca edilecek" diyen Özdağ, "Bu sistemde bütün bakanlar Tayyip Erdoğan’dır" görüşüyle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomik sorunları çözemeyeceğini anlattı.

Dervişoğlu: "Millet cefayı çekerken Saray sefa sürmemeli"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, her şeye zam yapılmasına rağmen iktidarca somut tasarruf tedbirleri alınmadığını vurgulayarak, "Temel gıdadan, kitaptan, çocuk bezinden böylesine yüksek ek verginin alındığı bir ülkede vergiyi adil bir biçimde servetten kazanç elde eden büyük sermaye sahiplerine yayamıyorsa o ülkede iktidar, neoliberal uluslararası düzene teslim olmuştur. Eğer millet cefayı bal eğleyecekse o zaman herkes bedel ödeyecek, o zaman saray da sefa sürdürmemelidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Vatandaşları enflasyona ezdirmeyeceğiz" söyleminin gerçekçi olmadığını kaydeden Dervişoğlu, hükümet cephesinden enflasyonla mücadele programı yönünde hiçbir açıklama yapılmadığını söyledi.

Beştaş: "Bu zamlara alışmayacağız, susmayacağız"

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Toplumun yüzde 50'sinden fazlasının asgari ücretle çalıştığı Türkiye'de insanlar en temel ihtiyaçlarını borçlanarak karşılamak durumunda kalıyor. Akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle uçak fiyatları, otobüs fiyatları artıyor, çiftçi tarım yapamıyor, hayvancılık yapamıyor. Hayatın her alanı A'dan Z'ye zamlanıyor" dedi.

Devamında, "İktidar halkın ekonomiyi bilmediğini sanıyor ya da alay ediyor. Hayat pahalılığı tavan yapmış, yoksulluk sınırı 40 bin liraya dayanmışken sermaye sınıfı karlarına kar eklemeye devam ediyor. Bu zamlara alışmayacağız, bunun karşısında susmayacağız" diyen Beştaş, Türkiye'nin artık bir buhran dönemi yaşadığını ifade etti.

Bu arada Yeşil Sol Parti'li vekiller, vergi artışlarına karşı TBMM Genel Kurulu öncesinde Maliye Bakanlığı'nın önüne yürüyerek protesto gösterisinde bulundu.

MHP deprem süreciyle zam savunması yaptı

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise, "Depremlerin yol açtığı felaketin ekonomik etkilerinin devletimizin kudreti ve milletimizin desteğiyle hızla ortadan kaldırılması için olağanüstü bir gayret gösterilmektedir" sözleriyle hükümet politikalarına destek verdi.

Aksu, "tedbirler" olarak adlandırdığı vergi artışları ve zamlar ile depreme bağlı finansman ihtiyacının bir kısmının karşılandığını savundu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG