Ukrayna ordusu, Rusya topraklarındaki hedefleri vurmak için Alman silahlarını da kullanabilecek.
ABD Başkanı Joe Biden’ın bazı Amerikan silahlarının Ukrayna tarafından Rusya topraklarına yönelik olarak kullanılmasına izin verdiğini açıklamasının ardından Alman hükümeti de benzer bir karara imza attı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan ve Ukrayna’nın Rusya’nın sınır bölgesinden gelen bombardımana karşı kendini savunma hakkı olduğunu söyleyen Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Alman hükümetinin kararının uluslararası hukuka uygun olduğunu ifade etti.
Heberstreit, “Son haftalarda Rusya, Harkiv bölgesindeki mevzilerden, özellikle de hemen komşu Rus sınır bölgesinden saldırılar koordine etti ve gerçekleştirdi” derken, “Bu amaçla tedarik edilen silahları, bizim tarafımızdan tedarik edilenler de dahil olmak üzere, uluslararası yasal yükümlülüklerine uygun olarak kullanabilir” görüşünü paylaştı.
Sözcü, Alman hükümetinin konuyla ilgili Batılı müttefiklerle istişare içinde olduğunu da duyurdu. Heberstreit Almanya’dan Ukrayna’ya gönderilen hangi silahların kullanılabileceği konusunda ise açıklama yapmadı. Uzmanlar Ukrayna’nın, uzun menzilleri nedeniyle motorlu obüs ve Mars II roketatar silahlarını Rusya’ya karşı kullanacağını düşünüyor.
Ukrayna’nın kendini savunmak için Batı silahlarını kullanması savunan Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Ukrayna, Harkiv’in arkasındaki Rus mevzilerine saldırmak için Batı’dan aldığı silahları kullanabilmeli. Ukrayna kendi topraklarını korumak için elinden gelen her şeyi yapmalı” dedi. Prag'da NATO ülkelerinin dışişleri bakanları ile yapılacak istişareler öncesinde konuşan Baerbock, “Rusya'ya saldırma niyetimiz kesinlikle yok, ancak Rusya sürekli olarak Ukrayna'ya saldırıyor. Buna seyirci kalamayız” diye konuştu.
Almanya’nın politikasında U dönüşü
Başbakan Olaf Scholz, geçen 28 Mayıs’ta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, “Ukrayna'nın uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü imkânı var. Buna Almanya'nın tedarik ettiği silah sistemleri kullanması da dahil. Bunun yasak olduğu yönündeki beyanlar hiçbir zaman yapılmamıştır ve yapılmayacaktır” demişti.
Başbakan Scholz, daha önce yaptığı açıklamalarda, Rusya ile NATO arasında doğrudan bir savaşın çıkmaması gerektiğini ifade etmiş, hatta Ukrayna’nın toprak kaybını da göze alarak müzakere masasına oturması yönünde mesajlar vermişti.
Scholz, Şubat ayında Macron’un, “Rusya'nın bu savaşı kazanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız” ifadesi sonrasında “Açık ve net bir şekilde ifade etmek gerekirse, ordumuzdaki askerleri Ukrayna'ya göndermeyeceğim. Askerlerimiz buna güvenebilir ve siz de buna güvenebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Forum