30 Eylül’de Amerika ve Rusya bir çok ticari ve ekonomik sorunu çözdü. Bunlar arasında telif hakları, hükümet alımları ve ticaretle ilgili karar verme sürecinde saydamlık gibi konularla ilgili Rus yasaları yeralıyordu. Kaydedilen ilerleme, Rusya’yı Dünya Ticaret Örgütüne üye olmaya bir adım daha yaklaştırdı.
Amerika Ticaret Temsilcisi Ron Kirk” Üyelik süreciyle ilgili temel konularda ikili anlaşmalara varmakla Rusya şimdi çokyanlı düzeyde atılması gereken adımlar için ek enerji ayırabilir”dedi.
Dünya Ticaret Örgütü mal ve hizmet üreticilerine, ihracatçılara ve ithalatçılara işlerini uluslararası düzeyde yürütmeleri için yardım ediyor. Örgüt, gümrük ve tarife politikları için standartlar koyuyor ve ticaret anlaşmalarını görüşüp sonuca bağlayacak bir çerçeve sağlıyor. Örgüt ayrıca üye ülkeler arasındaki uyuşmazlıklarla ilgileniyor ve üyeleri örgütün anlaşmalarına uymaya zorluyor.
Rusya, bugün henüz dünya ticaret Örgütüne üye olmayan en büyük ülke. Rusya 1993’den beri örgüte üye olmak istiyor.
Başkan Barack Obama görüşmelerin sonuçlanmasından sonra Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev ile yaptığı telefon görüşmesinde Dünya Ticaret Örgütüne katılmada gerekli son adımlar için Moskova’nın göstereceği çabaları destekleme sözü verdi.
Amerika’nın desteği Rusya’nın örgüte girişini garanti etmemekle birlikte ikili sorunların çözümü Moskova’nın Dünya Ticaret Örgütünün kurallarına uyduğunu tüm örgüt üyelerine gösterme çabaları açısından önemli bir unsur oluşturuyor.
Rusya Dünya Ticaret Örgütüne katılma çabalarını sürdürürken Amerika Rusya ikili ticaret ilişkilerini daha da geliştirmeyi amaçlıyor. Rus yasalarını örgütün yapısı ve anlaşmalarıyla uyum sağlayacak düzeye getirmek için daha çok çaba harcanması gerekmekle birlikte Amerika Moskova’nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliği hedefini desteklemeye devam edecek.