Terör örgütlerinin nükleer saldırı düzenlemesi olasılığı tüm dünyayı korkutuyor. Amerikan Ordusu da bu olasılığa karşı hazır olmak için çalışıyor. 3 bin asker ve Ulusal Muhafız birliği, olası bir nükleer saldırıya hazırlanmak amacıyla Indiana eyaletinde düzenlenen tatbikata katıldı. Amerika’nın Sesi, saldırının simülasyonunun yapıldığı eğitim merkezini ziyaret etti.
Indiana eyaletinin güneyindeki Muscatatuck Eğitim Merkezi’nde eyaletin en büyük kenti Indianapolis’te atom bombasıyla düzenlenecek bir saldırının ve sonrasının simülasyonu yapılıyor. Şok içindeki insanların tıbbi yardıma ihtiyacı var. Ulusal muhafız birlikleri, ordu ve diğer acil yardım ekipleri, 100 bin kişinin ölme, bir milyon kişininse tahliye edilme olasılığı bulunan kentte yaşanan karmaşayı kontrol altına almaya çalışıyor.
Tatbikat eğitiminden sorumlu komutan Albay James Larsen bilgi veriyor: ”Asker ve ulusal muhafız birlikleri böyle bir ortamda nasıl faaliyet göstereceklerini öğreniyor. Genellikle kirli ortam olarak adlandırdığımız yoğun radyasyon ortamında eğitim vermeyiz.”
Nükleer saldırı sırasında yüzbinlerce kişinin radyasyondan arındırılması gerekiyor. Bu tatbikatta, sağ kalan kişileri temsil edenler, rasyasyondan, kimyasallar yerine suyla temizleniyor. Hemşire Teğmen Zacharia Davis tatbikat sırasında acil yardım ulaştırmanın bazen oldukça güç olduğunu söylüyor. Bunun nedeni, askerler arasındaki iletişimsizlik. ”Farklı bölgelerden gelen çok sayıda askeri birliğin bir ekip olarak çalışması ve faaliyetlerini bir arada yürütmesi gerekiyor. Nükleer saldırı olasılığına karşı hazırlıklı olmak için tatbikat yapıyoruz."
Tatbikatın mümkün olduğunca gerçekçi şekilde yapılması için askerler sonraki aşamalarda olacaklardan habersiz. Helikopterler ve ambulanslar acil durumlara müdahale ederken megafondan halka mesajlar iletiliyor. Polis, hapisten kaçan bir tutukluyu yakalıyor. Tatbikata temsili gazeteci ve foto muhabirleri bile katılıyor.Tatbikatta kullanılan enkaz yığınlarını hazırlayan Safety Solutions şirketinden Michael Reimer şunları söylüyor: ”Terkedilmiş binalardan topladığımız tonlarca enkazı tatbikat alanına taşıdık. Sahaya beton döktük ve civardaki hurdacılardan eski araçları alıp yığdık. Yaralıları temsil eden mankenleri ezilmiş araçların içine yerleştirdik.”
Askerler, manken yaralıları enkazın altından çekip çıkarıyor. Güney Carolina eyaleti Ulusal Muhafız Birlikleri’nden Zacharia Thomas, tatbikatın zorlu geçtiğini söylüyor: ”Kaldırmamız gereken enkaz miktarı çok fazlaydı. Ters dönmüşaraçlar, yangınlar vardı.”
Tatbikat sırasında arka planda kalan ve notlar alan askeri gözlemciler, çeşitli önerilerde bulunuyor. Gözlemciler, askerlerin görevlerini ne kadar süre içinde yerine getirdiğine bakıyor. Nükleer saldırı sonrasında acil yardımın çabuk ulaştırılması, hayatta kalanlar için yaşamla ölüm arasındaki farkı yaratabiliyor.
Amerikan Ordusu Tıbbi Yardımı Ulaştırabilmek İçin de Hazırlıklı Olmak İstiyor
Amerikan Ordusu, nükleer bombayla girişilecek bir terör saldırısına maruz kalanlara gereken tıbbi yardımı ulaştırabilmek için hazırlıklı olmak istiyor.Askeri sağlık personeli, olası bir atom bombası saldırısından sonra yapılması gerekenleri Indiana eyaletindeki bir tatbikatta uyguladı.
Tatbikatlar olabildiğince gerçekçi şekilde tasarlanıyor. Atom bombası patladıktan sonra hayatta kalanlar şokta. Patlamanın enkazından sağ kurtulanların bazıları patlamanın yüzünden yanmış.Yaralılar enkaz altından çıkarılıyor. Sağlık ekipleri yaralıları tedavi etmek ve hayat kurtarmak için hızla harekete geçiyor.
Binbaşı Mark Rosequist, ”Ekipler mankenler ve aktörler üzerinde çalışıyor. Hepsi gerçek yaralı muamelesi görüyor. Görevlilerin yaralıları hemen tesbit etmede hızlanmasını istiyoruz.” diyor.
Rosequist, sağ kurtulanları izleyerek tıbbi yardım almak için nereye gittiklerini bilmenin önemini vurguluyor. Bilgisayar sistemi çalışmadığı zaman tıbbi kayıtların elle yazılması gerekiyor.
Eğitim tatbikatlarını yöneten Albay James Larsen’a göre, yaralı askerleri tedavi etme deneyimi olan sağlık personelinin bile simülasyonlu eğitime ihtiyacı var. Larsen, ”Radyasyonlu bölgedeki bir hastanede çalışmakla, Irak ya da Afganistan’da savaş alanlarında çalışmak çok farklı. Yardım görevlilerinin radyasyon yanıkları gibi farklı yaraları tedavi etmeleri gerekiyor.” diyor.
Radyasyondan arındırma bölgesine gelenlerin önce yaraları tedavi ediliyor, sonra da bu kişiler radyasyondan arındırılıyor. Başından yaralanan bu kişi radyasyona maruz kalmış.
Teğmen Zacharia Davis, askerlere, nükleer bomba patlaması sonucu oluşan yaralanmaların nasıl tedavi edildiğinin öğretildiğini, ancak uygulamalı eğitimin çok önemli olduğunu söylüyor: ”Gerçeğe en yakın şekilde tasarlanmış, simülasyonlu eğitimin yerini hiçbir şey tutamaz. Gerçek bir kriz esnasında nasıl harekete geçmemiz gerektiğini bu şekilde öğretiyoruz.”
Özel koruyucu zırh giyen sağlık görevlisi Çavuş Will Blair, aşırı sıcakta, radyasyona maruz kalanları temizliyor. Blair, tatbikatın hızlı, karmaşık ve stresli olduğunu söylüyor. Blair, ”Koruyucu zırh giymek, hızlı davranmak, herkese yardım etmek, şuuru yerinde olanları kaldırıp taşımak zorundasınız.”diyor.
Dikkatli olmadıkları takdirde yardım görevlileri de zarar görüyor.
Koruyucu giysilerin içinde çok terleyip susuz kalan askerlere serum veriliyor. Askerler, zorluklara dayanmak ve binlerce hayat kurtarabilecek tıbbi yardıma devam etmek zorunda olduklarını biliyor.