Erişilebilirlik

Amerika'da "Mali Uçurum" Tehlikesi Kaygılandırıyor


Amerika’da “mali uçurum” adı verilen kemer sıkma önlemleri yılbaşında otomatik olarak yürürlüğe girerse ülke çapında kent ve kasabaların ekonomik hayatı bundan büyük ölçüde etkilenecek. Belediyeler 1 Ocak’ta otomatik vergi arttırımları ve harcama kesintilerinden korkuyor.

Bir çok Amerikan kenti gibi İllionis eyaletinin Dixon kenti de 2008’deki mali krizle ekonomik durgunluğun etkilerini hala gidermeye çalışıyor.Kent halkı Washington’da Başkan Barack Obama ve kongre liderleri arasındaki bütçe pazarlığını kaygıyla izliyor. Belediye Başkanı James Burke de endişeli: “Bu işi ciddi olarak düşünüyorlar mı gerçekten merak ediyorum.”

Belediye Başkanı James Burke pazarlık sonucu ev sahipleri için vergi indirimlerinin kısıtlanmasından ve bunun sonucu ev fiyatlarının düşmesinden korkuyor. Ev fiyatları düşünce Amerika çapında yerel yönetimlerin emlak vergisi geliri de azalacak.

Belediye Başkanı Burke, “Esas soru şu: konut sektörüne ne olacak? Konut sektörü bu ülkenin bel kemiği. Çok merak ediyorum Washington’da bu meseleyi konuşanlar ne yaptıklarını biliyorlar mı?” diyor.

Hemen her alanı kapsayan vergi artışları ve ciddi hükümet kesintileri tehdidi Washington’u henüz harekete geçirmedi. Kongre’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi liderleri görüşmelerin çıkmaza girdiğini kabul ediyor.

Demokrat Harry Reid, “Bir adım ilerlemedik,” diyor.

Cumhuriyetçi John Boehner :“Anlaşamıyoruz”

Washington her zaman partizanlık yüzünden felç olmadı. 1990’larda eski Başkan Demokrat Bill Clinton Cumhuriyetçi Kongre ile bütçeyi denkleştirmek için işbirliği yaptı. Bundan on yıl önce de eski Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan Demokrat Kongre ile sosyal sigorta reformunu gerçekleştirdi.

Reagan’ın çocukluğunu geçirdiği ev Dixon kentinde. Ev, kent halkının gurur duyduğu tarihi bir yer şimdi. Reagan’ın evine bakan Ann Lewis, ‘Washington’daki çıkmazı Reagan görse dehşete düşerdi’ diyor.

Ann Lewis, “Sanırım Reagan çok mutsuz olurdu. Bugün başkan olsaydı görüşmeler şimdiye kadar çoktan bitmiş olurdu. Çünkü o partizanlığa inanmazdı,” diyor.

Dixon Amerika’nın mali sorunlarının getireceği sonuçlardan korkan tek kent değil. Kamu harcamalarında yapılacak derin kesintiler ülke çapında kent ve kasabaların federal desteğe dayanarak yürüttükleri bir çok programı olumsuz etkileyecek. Ulusal Kentler Birliği örgütü yöneticisi Michael Wallace da kaygılı: “Kentler daha yeni durgunluktan çıktı. Bunu yapabilmek için çok uğraştı. Kongreden tek bekledikleri daha fazla zarar vermemeleri. Kamu harcamaları kesilirse kentler büyük zarar görür.”

Dixon Belediye Başkanı James Burke bekle-gör yaklaşımı izliyor: “İş çevrelerinin güveni büyük. Bu mali uçurum bu güveni birden sarsar mı, bilmiyorum.”

Amerika'da "Mali Uçurum" Tehlikesi Kaygılandırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG