Erişilebilirlik

Anayasa Komisyonu'nda Tartışmalı Oturum


Anayasa Komisyonu'nda Tartışmalı Oturum
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

TBMM Anayasa Komisyonu'nda bu sabah AKP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi görüşmesi sırasında itiş-kakışa yol açan gerilimli tartışmalar yaşandı.

Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan Komisyon'da oturma düzeni konusunda başlayan tartışma hemen ilk dakikalarda itiş-kakış ile fiziki kavgaya dönüştü. Gündemde, toplantı mekanı değişimi, görüntünün basına açık tutulması ve danışmanları da salonda tutma konuları vardı.

Anayasa Komisyonu'nda başkanla birlikte 15 üye AKP'li, 6 üye CHP'li, 3 üye HDP'li ve 2 üye MHP'li milletvekili olmak üzere toplam 26 üyeden oluşuyor.

Bugünkü toplantıya ise, HDP Grubu, eş genel başkanlar haricinde neredeyse tam kadro katıldı. AKP'li vekillerce de yoğun ilgi gösterilen toplantı için yeni binada salon seçilmiş olduğundan oturma yeri kalmadı. CHP'den de üye vekiller dışında da komisyona katılım oldu.

Bakan Bozdağ Kameramanların Çıkarmaları için Talimat Veriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Toplantı açıldığı sırada ilk önce HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Şentop'a toplantıyı başka salona alma çağrısı yaptı. Sonrasında HDP'li Mithat Sancar, hem mekan değişimi hem de toplantıyı basına açık tutma talebini ifade etti. Sancar, "Bugün burada herhangi bir konu görüşülmesi meselesi değil Türkiye'nin gözü burada kamuoyunda aylardır tartışılıyor. Basını tam kadro olarak burada olmalı diye talep ediyoruz. İkincisi mekan bu Meclis'te. Siyasi tarihimizi etkileyecek bir konu tartışılırken, isteyen tüm vekillerin katılımını sağlayacak şekilde başka salon kullanılsın gerekirse genel kurul da kullanılsın. Vekillerin katılımını engelleyecek şekilde bir mekan olmaması gerekir. Basın tam kadro katılsın ve başka mekana taşınsın usul tartışması açılsın," dedi. Sancar'ın usul tartışması talebinin ardından AKP ve HDP'li vekiller arasında sözlü tartışma başladı.

HDP Milletvekili Garo Paylan
HDP Milletvekili Garo Paylan

Komisyon Başkanı Şentop'un, henüz açıklaması olmadan polislerce kameramanlara çıkmaları söylenince HDP'lilerden sert tepki geldi. HDP'li Garo Paylan, polis memuruna "Sizin salon içerisinde ne işiniz var. Basına siz çıkın diyemezsiniz," diyerek bağırdı. O sırada HDP'li vekiller Burcu Çelik Özkan, Ayşe Acar Başaran ve Feleknas Uca, polise tepki gösterince AKP'lilerle aralarında itişme başladı. AKP'liler, "Burası dağ başı mı, eşkiya burada" diye bağırdı.

Havada bir dosya uçuşuyla itiş kakışa dönüşen ortamda, CHP'li vekiller tarafları sakinleştirmeye çalıştı. CHP'li Musa Çam'ın arada kaldığı gözlendi. AKP'li Ergün Taşçı'nın da aralarında bulunduğu AKP'liler ile HDP'liler karşılıklı bağırmaya devam etti. Gerilim yükseldiği sırada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın durumu izlediği gözlendi. Paylan başta olmak üzere HDP'liler, TBMM İç Tüzüğü ve teamüllere aykırı olarak polislerce salon içerisinde kameramanlara fiziki müdahalede bulunulmasına sert tepki göstermeyi sürdürdü. TBMM görevlileri yerine polislerce basın mensuplarına yönelik ısrarla salon dışına alma tavrı sürdürülmesi göze çarptı.

Polisler komisyonda olaylara müdahale etti
Polisler komisyonda olaylara müdahale etti

Salondaki atmosfer kısmen sakinleştiğinde Şentop, görüntülü basını dolayısıyla kameramanlar ile foto muhabirlerini dışarıya çıkarma kararı aldı. O sırada polislerden bazılarınca TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı'ndan basınla ilgili görevlilere "talimat" vermeye çalışması ve "Dışarı çıkmayan basın mensupları isimlerini alın" diye bağırması dikkat çekti. Söz konusu polislerce yapılan yazılı basını da çıkartma girişimine karşılık TBMM görevlileri, Başkan Şentop'un böyle bir karar almadığını polislere hatırlattı.

Anayasa Komisyonu'nda tansiyon kısmen düştüğünde HDP'li Mithat Sancar, yeniden söz alarak mekan değişimi ve görüntülü basına açık bir toplantı yapılması taleplerimi yineledi. HDP'li Meral Danış Beştaş da, "Halkın da haber alma hakkı var. Basının bunu kamuoyuna iletmesi gerekiyor. Bir darbe süreci yaşıyoruz. Bu tartışmaların geniş uygun bir mekanda olmasını istiyoruz. Bu aceleye getirilecek basına kapatılacak bir yer değil," dedi. Beştaş, ayrıca komisyon üyesi üç HDP'li vekilin danışmanlarını salonda bulundurması gerektiğini ve hükümetçe salonda bürokrat bulundurulduğunu da söyledi.

Şentop, basın mensuplarını çıkartmadıklarını söylemesi üzerine Paylan'dan "Polis çıkardı, polis," tepkisi geldi.

HDP'li Erol Dora da, "Türkiye tarihine bir kara leke olacaktır. Tam tutanak da tutulmasını istiyoruz" talebini dile getirdi. Şentop ise tutanak tutulduğunu belirtti.

MHP'li Mehmet Parsak da, Türkiye tarihinde önemli bir gün yaşandığı söyleyerek, şeffaflığa özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

CHP'li Bülent Tezcan da, "Bugün hangi vekil ne söylüyor bunun kanallarda anında duyulması lazım milletvekillerinin kendini ifade etme hakkı var. Bizim önerimiz mekan uygun hale getirilerek görsel basının da izlenmesi hale getirilmeli," dedi.

AKP'li Komisyon Başkanvekili Recep Petek'in, yola belirli bir otobüsle çıkılabileceğini söyleyerek, usulü savundu. Buna karşılık HDP'li Beştaş, "Biz tabiri caizse damdan düşeniz Sayın Petek, kusura bakmayın ama sizin tuzunuz kuru. Bunun HDP'li vekiller için getirildiği hepimiz biliyoruz. Ayrıca salona polis davet ettiniz mi bu sorumuza yanıt istiyoruz polisi davet ettiniz mi?" diye konuştu.

Beştaş'ın polislerle ilgili sorusu üzerine Şentop, "Hayır davet etmedim komisyon görevlisi arkadaşlar var" diye yanıt verdi. Beştaş, "Ama polis buradaydı basını fiziki müdahalede bulunarak dışarı çıkardı böyle bir teamülümüz var mı?" deyince Şentop ise, "Hayır yok davet etmedim komisyon görevlileri var," dedi.

Bu sırada Paylan, görüntülü basın açısından en azından sadece üç-dört kamera bulunması anlamına gelecek şekilde ajanslara izin verilmesini talep etti. Ancak Şentop ise, "Zaten Periscope yayını yapıyorsunuz" derken; Paylan, "Biz bu işin uzmanı değiliz ki, yapmayın. Periscope’dan kaç kişi izliyor ki görüntülü ajans zaten üç dört kamera neyi saklıyorsunuz. Trabzon'un köyündeki Periscope mu izliyor?" diye itiraz etti.

Kaç vekil yargılanacak?

Başkan Şentop, HDP'nin talepleri yerine sadece üç danışman kalması yönünde karar vererek, toplantıda esas görüşme açılışını yaptı. Şentop, açışı sırasında fezleke dosyaları hakkında da bilgi verdi. Şentop'un verdiği bilgiye göre, söz konusu dosyalardan AKP'lilere 46, CHP'lilere 179, HDP'lilere 354, MHP'lilere 17 ve bağımsız vekillere 5'i ait olmak üzere Karma Komisyon uktesinde 600 dosya bulunuyor. Bu dosyalar; 27 AKP, 51 CHP, 49 HDP, 7 MHP ve 1 bağımsız vekil hakkında olarak sıralandı. Bu dosyalardan 538'i savcılıklardan, 5'i idari mahkemelerden, 2'i sulh ceza mahkemelerinden, 37'i asli ceza mahkemelerinden, 11'i ağır ceza mahkemelerinden, 3'ü Yargıtay ceza dairelerinden ve 4'ü ise Yargıtay Cumhuriyet Savcılığından geldiği de açıklandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG