Erişilebilirlik

Ankara Suriyeli Mülteci Krizinden Kaygı Duyuyor


Dara'da polisin gözaltına aldığı göstericilerin amatör kamerayla çekilmiş görüntüleri
Dara'da polisin gözaltına aldığı göstericilerin amatör kamerayla çekilmiş görüntüleri

Suriye’de hükümetin demokrasi yanlısı göstericileri sert müdahalelerle bastırmasının ardından yüzlerce Suriyeli, sınırı geçerek Türkiye’ye sığındı. Bu durum Ankara’da bir mülteci krizi kaygısına yol açtı.

Şu ana kadar Türkiye’ye 250 kadar Suriyeli sığınmış durumda. Sığınmacılardan bazıları Türkmen.

Kızılay sığınmacılar için bir çadır kent oluşturdu. Ancak Suriye’de durum kötüleştikçe Türkiye de kendini olası bir mülteci krizine hazırlıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül haftabaşında böyle bir gelişmeye hazırlandıklarını söylerken, yetkililer de kendilerini en kötü olasılıklara hazırlamaya başladı.

Türkiye ve Suriye arasında vize geçen yıl kalktığı için Suriye vatandaşları Türkiye’ye serbestçe girebiliyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selim Yenel, krize rağmen vize anlaşmasını askıya almak gibi bir niyetleri olmadığını açıkladı.

YENEL

“Bu aşamaya daha gelmedik” diyen Yenel, Şam’la yakın temas halinde olduklarını, her şeyin sükunet içinde sonuçlanmasını umduklarını, Suriye’deki durumu yakından izlediklerini söyledi.

Ancak Ankara’yı yalnızca kaygılandıran bir mülteci krizi olasılığı değil. Bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başka bir kaygıyı daha dile getirdi:

ERDOGAN IN TURKISH

Suriye’de de Türkiye’de olduğu gibi çok sayıda Kürt yaşıyor. Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerinden Soli Özel, Suriye’de büyük bir Kürt azınlık bulunmasından dolayı bu ülkedeki karışıklıkların PKK’nın eline koz vereceğini söylüyor:

OZEL

PKK militanlarının üçte birinin Suriyeli olduğunu hatırlatan Soli Özel, eğer Suriye’de etnik ya da mezhep tabanlı bir bölünme yaşanırsa Kürtlerin de ülkenin kuzey bölgelerinde bağımsızlık isteyebileceklerine, bunun da Türkiye’deki dengeleri bozabileceğine dikkati çekiyor.

Suriye’de Kürtler büyük baskı altında bulunuyor. Uzmanlar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Ankara’nın hassasiyetini istismar ettiğini, Kürtlerin üzerindeki baskıyı hafifletmesi durumunda tüm bölgede ayrılıkçı akımların güçleneceği konusunda Türkiye’yi kaygılandırmaya çalıştığını düşünüyor. Ancak Suriyeli muhalefet grupları, Beşar Esad’ın Türkiye’ye yönelik bir korkutma taktiği uyguladığı görüşünde.

Suriyeli muhalefet gruplarından Şam Bildirisi’nin başkanı Anas Abdah, Suriye’de yaşayan Kürtlerin sayısının 2 milyon olduğunu yani ülke nüfusunun yüzde 9’unu oluşturduğunu söylüyor.

ANAS

Anas Abdah, Suriyeli Kürtlerin ne ayrılmak istediğini, ne de Türkiye ve Irak gibi komşu devletlerle sorun yaşamak istediklerini belirtiyor. Abdah “Türk halkı ve liderleri bunu anlamalı,” diye konuşuyor.

Gazeteci Nuray Mert ise bu tarz güvenceleri yeterli bulmuyor. Nuray Mert, tüm bölgede yayılan karışıklıkların, Kürtlere büyük fırsatlar sunduğuna dikkati çekiyor:

MERT

“Suriyeli Kürtler Şam’daki rejime karşı, İranlı Kürtler Ahmedinejad rejimine karşı. Kürtler bölgede, rejim değişikliklerinde önemli roller oynayabilir,” diyen Nuray Mert, bu durumun hem PKK’nın, hem de Türkiyeli Kürtlerin siyasi gücünü arttıracağını savunuyor. Mert, Türkiye’de de büyük bir Kürt sorunu olduğunu hatırlatıyor.

Uzmanlar, komşu İran ve Suriye’deki Kürtlerin, başlarındaki baskıcı rejimlerden kurtulup Irak’taki Kürtlere katılmak isteyebilecekleri olasılığına işaret ediyor.

Bu durumun Türkiye’deki Kürtlerin bağımsızlık arzularını tetiklemesi, Ankara’nın kabuslarını tekrar canlandırması da mümkün.

XS
SM
MD
LG