Arap baharı, kadınların da seslerini duyurmalarında önemli rol oynadı. Amerika’nin Sesi, kısa süre önce ülkelerindeki devrimlerde önemli roller üstlenen kadınlarla konuştu, görüşlerini aldı.
Birçok kadın, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki hükümet karşıtı gösterilerde ön saflarda yer aldı, Tunus, Mısır ve Libya’da diktatörlerin yıkılmasına yardım etti. Karen Sherman Women for Women International örgütü yöneticisi: ”Kadınlar, silah kaçakçılığı yaparak, protesto gösterilerini organize ederek, uluslararası medyaya bilgi sağlayarak, hastalara ve protestolarda yaralananlara bakarak önemli işlere imza attılar.”
Mısırlı Sara Galal ülkesindeki protestolara birinci elden tanık oldu. Galal, Dallas’taki George W. Bush Başkanlık Merkezi’ndeki Kadın Girişimciler Programı’na katılıyor: ”Kadınları sokaklarda yürürken, protestolara katılırken, şarkılar söylerken görmek olağanüstüydü.”
Aynı programa katılan Samar Elhüseyni, Mısır’daki değişikliklere rağmen hayal kırıklığı yaşadığını söylüyor: ”Devrimden önce Mübarek rejimiyle mücadele ediyorduk. Mübarek gidince herşey çok güzel olacak diye düşünüyorduk. Ancak devrimden sonra hayalkırıklığı içindeyim.”
Mısırlı siyaset uzmanı Rania El Malki de benzer duygular içinde: ”Bir diktatörü devirmek, toplumun ataerkil yapısını değiştirmekten çok daha kolay. Toplumu değiştirmek çok daha uzun sürecek.”
Kadınlar Yemen’deki ayaklanmalarda da ön saflardaydı. Aşvak El Rabbi, daha yapacak çok iş olduğunu söylüyor: ”Yemenli kadınların hakları için mücadele etmesi gerekiyor. Bu haklar onlara kolay verilmeyecek.”
Ancak eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih’i destekleyen yazar Zaafaran Ali, halkın sevmediği Salih’in aslında kadın haklarını savunduğunu söylüyor: ”Kadınların kendi başlarına seyahat etmelerini sağlayan bir kültür oluşturdu, eğitim hakkını, evlilik, çocuk sahibi olma, aynı zamanda çalışma haklarını savundu.”
Women for Women International’dan Karen Sherman, kadınların eşit haklara sahip olabilmesi için ekonomik kazanımların önemini vurguluyor: ”Ekonomik özgürlük, ailenin ve toplumun kadınla ilgili bakış açısını değiştirmede büyük rol oynuyor. Ekonomik katılım, en az siyasi katılım kadar, belki de daha fazla önemli.”
Arap Baharı’na katılan kadınlar, ülkelerinin demokrasiye geçişinin bir parçası olabilmek için siyasi ve ekonomik zorluklarla mücadeleye hazır olduklarını söylüyor.