Erişilebilirlik

Arap Dünyasında Gergin Bekleyiş


Arap Dünyası Gergin Bekleyiş
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00
Suriye’de Esat rejiminin sivil halka karşı kimyasal silah kullandığı iddiaları, gündeme olası bir Amerikan müdahalesini getirdi. Amerika’nın muhtemel askeri operasyon olasılığı, Ortadoğu’da zaten gergin olan durumu daha da zora soktu.

Şam yakınlarında geçen haftaki katliam Ortadoğu’yu dehşete düşürdü. Ancak Amerika’nın tek başına ya da koalisyon güçleriyle yapabileceği olası misilleme, aynı oranda huzursuzluk yarattı. Siyaset uzmanı Joel Rubin, Amerika’nın, askeri bir adım için daha geniş bir destek buluncaya kadar beklemesi gerektiği görüşünde: “Amerikan yönetiminin bir çeşit meşruiyet sağlamak ve uluslararası alanda destek aramak için Birleşmiş Milletler’e başvurması olası. Ancak bunu yapıp yapmayacağı açıklık kazanmadı.”

Amerika, bölgesel destek konusunda başarısız oldu. 2 yıl önce Batının Libya’ya askeri bir müdahale yapmasını onaylayan Arap Birliği Örgütü, Suriye konusunda diplomatik çözüm için baskı yapıyor.

Suriye uzmanı Torbjorn Soltveldt, Amerika’nın Sesi’ne Skype aracılığıyla konuştu: “Arap Birliği’nin birçok üyesi muhtemelen askeri müdahaleyi gayriresmi olarak destekliyor ancak, kendi ülkelerine verecekleri mesaj açısından Ortadoğu’da Amerikan askeri müdahalesi hala çok tartışmalı. Ayrıca potansiyel istikrarsızlık ve hoşnutsuzluk kaynağı olarak görülüyor.”

Ortadoğu’daki bir çok ülke siyasi ayaklanmalara ev sahipliği yapıyor ve bu ülkeleredeki Amerikan karşıtlığı giderek artıyor.Kimyasal saldırı iddialarının bulunduğu bölgelerde Birleşmiş Milletler denetimleri tamamlanmadan Amerika’nın operasyon yapması, Amerika karşıtı bu duyguları daha da körükleyebilir.

Ayrıca kimyasal silah iddialarıyla ilgili bazı kanıtların İsrail’den geldiği haberleri, Amerika’nın bölgedeki müttefiki ile ilgili derin şüpheleri daha da arttırıyor.

Kahire’deki El Şark Merkezi uzmanı Mustafa Labbad, yakın geçmişi hatırlatıyor: “Amerika’nın Arap ülkeleriyle ilgili konularda siyasi güvenilirliği yok. Irak’a kimyasal silah suçlaması yapılmıştı ancak işgal edildikten sonra tüm dünya bunun yalan olduğunu gördü. “

Labbad, bölge insanlarının ikiyüzlülük olarak gördüğü bu durum için sokaklara dökülebileceğini söylüyor: “Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair bir kanıt yok. Beşar Esat diktatör mü? Evet ama Amerika’nın başka diktatör müttefikleri yok mu?”

Labbad’a göre bu askeri müdahalenin tek sevindirici yanı, Esat’ı devirmek gibi bir plan içermemesi.
XS
SM
MD
LG