Erişilebilirlik

'Asrın Projesi' Marmaray Açıldı


Türkiye’de asrın projesi olarak nitelenen Marmaray’ın 13,5 kilometrelik kısmı, Cumhuriyet’in kuruluşunun 90. yıldönümünde açıldı

Açılış törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmut ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta katıldı. 9 Mayıs 2004’te temeli atılan Marmaray’ın 2009’ta hizmete sokulması planlanmıştı ancak çeşitli nedenlerle dört yıl gecikmeyle tamamlandı.

Gül: ‘Güven ve istikrar ortamı sayesinde büyük projeleri devreye sokuyoruz’

“Büyük bir mühendislik harikası olan Marmaray projesi”nde emeği geçen herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Çok şükür ki son yıllardaki istikrar ve güven ortamı sürekli büyük projeleri devreye sokma imkanı vermiştir. Türkiye’yi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkartmak için gece gündüz her beraber çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Erdoğan: ‘Bize oy veren de oy vermeyen de Marmaray’la gurur duysun’

Meclis’te bulunan muhalefet parti liderlerinin hiçbirinin katılmadığı törende konuşan Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise, Marmaray’ın tüm Türkiye’nin projesi olduğunu belirtti. Başbakan, “Bizi sevsin sevmesin, beğensin beğenmesin, oy versin vermesin, Türkiye’de yaşayan her kardeşim gönül rahatlığıyla bu yatırımla gurur duysun” diye konuştu.

Erdoğan, yakın gelecekte hayata geçirilecek diğer büyük projelerle ilgili de bilgi verdi. Mersin Akkuyu’dan sonra Sinop’taki ikinci nükleer santralin Japonya ve Fransa’yla ortak inşa edileceğini söyleyen Erdoğan, Boğaz’ın altından geçecek otomobil tüp geçidi ile İstanbul’daki 3. havalimanının 2015’te tamamlanacağını açıkladı.

Kurdele kesme töreni sırasında Abdullah Gül’ün ricasıyla, Başbakan Erdoğan, Marmaray’da 15 gün boyunca ücretsiz seyahat edileceğini açıkladı.

İlk Boğaz geçişi 20 dakika sürdü

Daha sonra yaklaşık beş yüz kişilik protokol Marmaray’da ilk kıtalar arası geçişi gerçekleştirdi. İlk seyahat sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vatman koltuğuna otururken Başbakan Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve konuk liderler vatman kabininde yer aldı. Normalde 4 dakika sürmesi gereken Boğaz geçişinde ilk sefer 20 dakika sürdü. Asya’yla Avrupa’nın birleştiği noktada duran trenden liderler, ilk seferin anısına bir plaket diktiler.

Marmaray’ın toplam maliyeti 9,5 milyar TL olacak

Asrın projesi olarak sunulan Marmaray, aynı zamanda Türkiye’nin denizaltından ilk tüp geçit yatırımı. 76 kilometre uzunluğundaki Marmaray’ın 29 Ekim 2013 itibariyle 13,5 kilometrelik bölümü hizmete açıldı. Geri kalan 62,5 kilometrenin kısmının tamamlanması ise 2015’i bulacak. Marmaray’ın bugüne kadar 5,2 milyar lira harcandı, projenin toplam maliyetinin ise 9,5 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor.

Proje sorumluları Marmaray’ı günde 1,5 milyon kişinin kullanmasını bekliyor.

Tarihi garlar devre dışı

18 Haziran’da son treni yolcu eden İstanbul’un tarihi garı Haydarpaşa bundan sonra kullanılmayacak. Haydarpaşa Garı’nın ne olacağı kamuoyunda çok tartışılıyor. Birçok STK Haydarpaşa Garı’nın otel ya da turizm alanı olarak kullanılmasına karşı çıkarken hükümet henüz ne yapılacağını açıklamadı.

Sirkeci Garı ise Marmaray projesinin 2015 yılında tamamen devreye girmesinin ardından banliyö seferlerine kapatılacak.

Medyadan büyük ilgi

Türkiye medyası da Marmaray’ın açılışına büyük önem verdi. İnternet siteleri töreni an be an sayfalarına taşırken, haber kanallarının neredeyse tamamı törenleri canlı olarak yayınladı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG