Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği zirvesinde birlik liderleri kıtada yaşanan göçmen krizi nedeniyle 60 bin sığınmacıyı kabul etmeyi kararlaştırdı.
İtalya ve Yunanistan’a geçmeyi başaran 40 bin göçmen, önümüzdeki iki yıl içerisinde Avrupa’nın diğer ülkelerine yerleştirilecek. Yetkililer, Avrupa dışında yaşayan diğer 20 bin sığınmacının da Avrupa’ya yerleştirileceğini açıkladı.
Avrupa Birliği içişleri bakanlarının, Temmuz ayının sonuna kadar bu anlaşmayı nihaileştirmesi bekleniyor.
Akdeniz’e kıyıları bulunan İtalya ve Yunanistan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan ekonomik sıkıntılar ve iç savaşlardan kaçarak Avrupa’ya göç eden sığınmacıların yarattığı sorunlarla en fazla boğuşan iki Birlik üyesi. İtalya ve Yunan hükümetleri, uzun zamandır Avrupa Birliği’ni yardıma çağırıyordu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Görevde bulunduğum süre içine Avrupa Birliği olarak çözmemiz gereken en büyük sorun göçmen sorunu oldu,” dedi. İtalya Başbakanı Charles Michael, alınan kararın “Daha fazla yapıcı ve destekleyici” olabileceğine dikkat çekti.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi anlaşmayı yeterli bulmadı ve “Bu çok daha geniş kapsamlı olabilirdi” dedi.
Belçika Başbakanı Charles Michael da karar için “üzücü ve hayal kırıcı” dedi ve liderlerin “yardım etme isteği ve motivasyonlarının” olmadığını söyledi.
Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği’nin kararının, İtalya ve Yunanistan’ın çektiği sıkıntıları hafifletmesi için bir an önce yürürlüğe konması gerektiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu sene içinde 114 binden fazla mültecinin Akdeniz’de sağ olarak kurtarıldığını bildirdi. Ancak 2 bin 600’e yakın mülteci de Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatlarını kaybetti.