Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin göreve geldiğinden bu yana ikinci kez gerçekleştirdiği düşük faizle borç verme operasyonu çok büyük ilgi gördü. İlk ihalede 523 banka 658 milyar dolar borç alırken 800 bankanın ilgi gösterdiği son ihalede talep 712 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Üç yıl vadeli sınırsız borç verme yaklaşımıyla gerçekleştirilen ihaleyle birlikte piyasaya enjekte edilen nakit yaklaşık 1,4 milyar dolar düzeyine yükseldi. Bu nakit pompalamasının reel sektöre açılan kredileri artırması ve ülkelerin borçlanma maliyetlerini düşürmesi sonucunu doğurması öngörülüyor. Genel değerlendirme bu yönde olsa da bu adımın güneydeki bankalardan kuzeydeki bankalara yaşanan kaymanın dengelenmesi için atıldığı yorumlarına da rastlamak mümkün. Hangi tespitin doğru olduğunu ise paranın kullanılma biçimi belirleyecek. İlk ihale sonrasında bankalar aktarılan kaynağın büyük bölümünü vadesi dolan borçların ötelenmesinde kullanma yoluna gitmişlerdi.
Yunanistan’a komiser önerisi
Günün krizle ilgili ikinci önemli gelişmesini ise Lüksemburg Başbakanı ve Euro Bölgesi Başkanı Jean Claude Juncker’in, Yunanistan’a özel bir komiser atanmasını önermesi oluşturdu. Juncker, önerisinde daha önce Berlin tarafından da gündeme getirilen tasarruftan sorumlu bir komiseri kastetmediğini, ekonomik yapılanmayı inşa edecek bir yetkiliden bahsettiğini söyledi.
Juncker’in bu önerisinin Brüksel ve Atina’da olumlu karşılandığını söylemek ise oldukça zor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bu öneriyle arasına mesafe koyarken Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği Zirvesi öncesinde Brüksel’de temaslarda bulunan Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos da öneriyi reddetti. Barroso’yla yaptığı görüşmeden sonra basına açıklama yapan Papademos, “Yunanistan için hazırlanan yeni ekonomik program Yunan hükümeti ve Yunan yetkililer tarafından uygulanacak” dedi. Programı uygularken Avrupa Birliği Komisyonu’nun, Komisyon üyelerinin ve Komisyon birimlerinin desteğini memnuniyetle karşılayacaklarını ifade eden Papademos, “Bunun yeterli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Perşembe günü başlayacak olan iki günlük Avrupa Birliği zirvesinin önemli gündem maddeleri arasında Yunanistan da yer alıyor. Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının üzerine odaklanacakları asıl konuyu ise mali sözleşmenin onaylanması oluşturacak. Avrupa Birliği’ne üye 27 üyeden İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dışındaki 25 ülkenin onay vermesi beklenen belge için İrlanda’nın referanduma gidecek olması Brüksel’i bir ölçüde rahatsız ediyor.