Erişilebilirlik

Avrupa’dan Türkiye’ye: Oyunun Değişmemesinde Fayda Var


Türkiye’nin Cerablus’a yönelik askeri kara harekatında PYD ile karşı karşıya gelme riskini değerlendiren Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, Suriye’deki dengeleri kast ederek, “Oyunun değişmemesinde fayda var” mesajını verdi.

Ankara’da muhalefet partileri ile Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere hükümet temsilcileriyle diplomasi trafiği yürüten Alman Parlamenter Brok ve Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raporörü Kati Piri, Perşembe sabahı basın toplantısı düzenledi.

AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Brok, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara gücüyle katıldığı Cerablus Operasyonu ile ilgili açıklamasında, “Türkiye'nin dün başlattığı hareket ile ilgili bazı karmaşık ve anlaşılmayan durumlar olsa da IŞİD ile mücadelesinden memnunuz” değerlendirmesinde bulundu. “IŞİD, hepimizin ortak düşmanı olarak Irak ile Suriye topraklarına yerleşmiş durumda. IŞİD, Mısır, Tunus ve Türkiye'de turizmin gelişmesini önlemek için turizm bölgelerine saldırılar düzenlemekte. Avrupa ülkelerinde ise istikrarı bozacak saldırılar düzenlemekte. Biz hep birlikte, Avrupa ülkeleri olarak da IŞİD’e karşı hareket etmekteyiz” diyen Brok, Suriye’deki iç savaş sona erdiği takdirde mülteci krizine de çözüm bulunacağını vurguladı. Suriye’den ayrılmış 12 milyon mülteci bulunduğunu kaydeden Brok, “Mülteciler söz konusu olduğunda Türkiye'ye teşekkür etmek gerekiyor, 3 milyon mülteciye bakıyor. AB ile Türkiye arasında mülteciler anlaşmasını memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz 6 milyon EURO'luk yardımlarla. Sorun şu anda çözümlendi adım adım olsa da para akışı sağlanıyor” diye konuştu.

Cerablus Operasyonu ile ilgili sözlerinde “karmaşık ve anlaşılamayan durumlar” ile neyi kast ettiğini sorduğumuz Brok, Türkiye’nin PYD’yi de bölgede istemediğini anımsattığımızda Ankara açısından şunları ifade etti:

“Alman politikacısı için içinden çıkılmayacak kadar karmaşık diyebilirim. Birinci olarak Türkiye’nin IŞİD'e karşı önlem almaya başlamış bizim ortak menfaatimizdir. İkinci olarak Suriyeli Kürtlerin IŞİD'e karşı mücadele etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Üçüncü olarak pek de iyi olmayan bir durum, böylesi bir durum karşısında taraflardan birinin etki bölgesini geleneksel etki bölgesi dışına taşınmasından yana endişeliyiz. Türkiye, birincisi ile üçüncüsü arasında denge bulacaktır.”

Bu noktada Türkiye’nin mülteci krizine de çözüm sağlamak amacıyla Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” oluşturulmasını talep ettiğini anımsatarak, Cerablus Operasyonu ile böyle bir adım atılıp atılamayacağını sorduğumuz Brok, Türkiye açısından şu görüşünü dile getirdi:

“(Cerablus Operasyonu) Oradaki oyunun kurallarında bir değişiklik yapmaz. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Kürtler ve ABD arasında devam eden durum hepimizin ortak menfaatine. Bu durumun bozulmamasını temenni ederiz. Oyunun değişmemesinde fayda var.”

AP Türkiye Raportörü Kati Piri de, Cerablus Operasyonu ile ilgili CHP ve HDP’nin “Türkiye öncelikle kendi topraklarındaki IŞİD’i temizlemeli” yönündeki açıklamaları sorulunca “CHP ve HDP ile dün bu konu konuşulmadı. Mesut Barzani de dün buradaydı. IŞİD’e karşı savaş bizim Türkiye ile birlikte duracağımız nokta. Avrupa ülkeleri de bu operasyonu destekledi. IŞİD’in Türkiye'deki saldırılarını biliyoruz hem Türkiye hem de Avrupa için tehlike. Gelişmeleri yakından izliyoruz” dedi.

Piri: Hukukun üstünlüğünü dile getiriyoruz

Piri, ayrıca olağanüstü hal kapsamında insan hakları ihlalleri, yargı kararı olmaksızın kamu memuriyetten atılma gibi kararlar verilmesiyle ilgili ise, son dönemde Brüksel ve diğer Avrupa başkentlerinden yapılan açıklamaları anımsattı. Piri, “Başbakan Yıldırım ile görüşmemizde hukukun üstünlüğü çerçevesinde işlemlerin yapılması gerektiği konusunu gündeme getirdik. Biz insan hakları örgütleriyle de görüştük. Başbakan bize kesinlikle intikam duygularıyla işlem yapılmayacaktır güvencesi verdi” diye konuştu.

Elmar Brok ise, Meclis’te darbe girişimi sırasında zarar görmüş bölümleri gezdiğini anımsatarak, “Parlamentomuz eğer Alman Ordusu tarafından bombalansa biz ne yaparız diye düşündüm. Benzeri bir süreç olurdu muhtemelen. Devlet kurumlarında birlik sağlanması gerekir” yorumu yaptı.

Brok: Özür cümlesini tekrarlıyorum

Avrupa’yı temsilen neden darbe girişimi üzerinden 40 gün geçtikten sonra geldikleri sorulduğunda ise, Elmar Brok, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in dün Türkiye’ye geç gelişinden dolayı özür dilediğini anımsattı. Brok, “Biden’in ifade ettiği özür cümlesini ben de tekrarlıyorum. Ancak şunu net şekilde tekrar vurgulayayım Avrupa'nın tüm kurumları net şekilde darbeye karşı olduklarını bildirmişlerdir” dedi.

Ayrıca Türkiye, vize serbestliği için gerekli 72 ön şarttan 67’sini yerine getirmesinden de memnuniyet duyduklarını ifade eden Brok, “Ekim ayına kadar Türkiye’ye vize serbestliği tanınması gerekiyor. Ancak bazı netleştirmeler gerekiyor. Avrupa konseyinde ilişkin veri korunması hukukun üstünlüğü ve bireylerin haklarına saygı çerçevesinde gerekiyor” açıklaması yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG