Geçen hafta Şii lider Mukteda El Sadr yanlısı yüzlerce Şii’nin Yeşil Bölge ve meclisi basması, milletvekillerine saldırması sonrasında Bağdat’ta Cuma gününe gerilimli ancak olaysız geçirdi.
Merkezi hükümet, gösterilerin yapıldığı meydan ile Yeşil Bölge’ye giden köprüleri beton bariyerlerle kapattı.
Yeşil Bölge’de yer alan büyükelçilikler de bugün tamamen kapatıldı, elçilik binası çevresindeki güvenlik önlemleri artırıldı. Bağdat sokaklarında da yoğun önlemleri alındı.
Şii liderin en az 5 milyon destekçisinin yaşadığı Sadr Mahallesi’ne de benzer şekilde giriş çıkışlar engellendi.
Önlemler sonrasında korkulan olmadı ve geçen haftaki gösterilerin bir benzeri yaşanmadı.
Irak Başbakanı Haydar El-Ebadi, göstericilerin meclis ve elçiliklere saldırması üzerine Yeşil Bölge'nin güvenliğinden sorumlu Korgeneral Muhammed Rıza'yı görevinden almış, yerine başka bir komutan atamıştı. Bu atama üzerine Ebadi’nin askeri korumaları ile İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik görevlileri arasında çatışma çıkmıştı.
Diplomatlar ve insani yardım örgütleri, silahların ve milislerin hızla arttığı Irak’taki husumetin, çatışmalara ya da bir savaşa dönüşmesinden endişeli.
Ebadi’ye destek veren Washington, Irak’a en çok zarar verecek unsur olan IŞİD yanlılarının engellenmesi için birleşik bir hükümet çağrısı yapıyor.
İran’ı ziyaret eden BM Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis de Irak’ta İran’ın desteklediği milislerle görüşmüştü.
Yolsuzluk, rüşvet, kayırma kötü yönetim şikayetleri nedeniyle Bağdat aylardır huzursuz. Şii lider Mukteda El Sadr, hükümet reformunu ve teknokratlardan oluşan yeni bir kabine talebiyle gösterileri örgütlüyor. Ebadi’nin reform girişimleri ise, siyasi partilerin bakanlıklarından vazgeçmemesi nedeniyle başarısız oldu.
Kürt liderler ise, tamiri imkansız olarak gördükleri siyasi sistem nedeniyle Irak’tan kopmanın vaktinin geldiğini öne sürüyor.
Irak’taki hükümet krizinin yakın zamanda çözülmesi beklenmiyor.