Erişilebilirlik

Barış Süreci Sallantıda


Ankara’nın Kobani’ye yardımı reddetmesi, PKK hedeflerine hava saldırıları düzenlemesi ve PKK’nın ‘süreç biter’ uyarılarına rağmen, Türk hükümeti ve PKK arasında başlatılan barış süreci devam ediyor

Hükümet barış süreciyle ilgili çözüm planını açıklamaya hazırlanırken, Kürt siyasetçiler de görüşmelerin sürdüğünü söylüyor.

Süreç son zamanlarda tehdit altında. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili ve onursal başkanı Ertuğrul Kürkçü, durumun ciddi olduğunu ancak umutların sönmediğini söylüyor.

Hükümetin PKK’ya karşı söyleminin her gün sertleştiğini belirten Kürkçü, savaş uçaklarının PKK üslerini bombalamasının, çözüm için ortamın çok da iyi olmadığını ortaya koyduğunu söylüyor. Kürkçü, buna rağmen iki taraf arasındaki görüşmelerin sürdüğünü ve delegasyonlarıyla hükümet arasında yol haritalarının görüşüldüğünü belirtiyor.

Hükümet PKK ile 30 senedir süren çatışmalara son vermek amacıyla iki yıl önce çözüm sürecini başlatmıştı.

Hükümet, süreçte ilerleme kaydedildiğini ve çözüm planının yakında açıklanacağını söylüyor. Bir çözüm planının ortaya koyulması PKK lideri Öcalan’ın kilit taleplerinden biriydi.

Kürt sorununu yakından takip eden Milliyet yazarı Kadri Gürsel, Abdullah Öcalan’ın kendisini gün geçtikçe daha zor bir durumda hissettiğini, çünkü yandaşları arasındaki desteğini tehlikeye attığını söylüyor.

Öcalan’ın 2013’ün Mart ayındaki ateşkes çağrısıyla PKK güçlerinin Türkiye’den çıktığını hatırlatan Gürsel, bu dönemden bu yana hükümetin herhangi bir adım atmadığını belirtiyor.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler uzmanı Soli Özel, Öcalan’ın öneminin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ülke içindeki gösterilerin sona ermesi için Öcalan’la temasa geçmesiyle bir kez daha altının çizildiğini söylüyor. Öcalan’ın çağrısının gösterilerin sonlandırılmasında etkili olduğunu söyleyen Özel, buna rağmen Kürtler’in barış sürecine olan güvenlerinin azalmakta olabileceğine dikkati çekiyor.

Özel, bu sürecin sürdürebilmesi için gerekli olan güven ortamının kaybolduğunu düşünüyor.

Taraf yazarı Semih İdiz, Başbakan Davutoğlu’nun, artan Kürt beklentilerinin milliyetçi Türk seçmenini kızdırmasından korkuyor olabileceğini söylüyor. İdiz, bu nedenle Davutoğlu’nun barış sürecini sonlandırabileceğini düşünüyor.

Uzman, barış sürecinin Kobani’deki ve daha geniş anlamda Suriye’deki gelişmelere bağlı olduğuna dikkat çekiyor. İdiz’e göre Davutoğlu’nun Türk ve Kürt milliyetçi duyguları arasında bir seçim yapması durumunda Türk milliyetçiliğine ağırlık vermesi, partisi ve ideolojisi açısından beklenilebilecek bir durum.

Milliyetçi seçmenin oyunu garantiye alması Davutoğlu’nun Haziran 2015’teki seçimlerden başarıyla çıkmasını sağlayabilir. Ancak uzmanlar barış sürecinin başarısızlığa uğramasının, Kürt seçmenin bundan sonra AKP’yi desteklememesi anlamına gelebileceğini söylüyor.

Kürkçü, süreci sürdürmekte kararlı olduklarını söylese de kritik bir döneme girildiğini de ekliyor. Milletvekili, delegasyonun Kandil ziyaretinden sonra sürecin hızlanacağını düşünüyor.

PKK’nın Kandil’deki liderleri barış sürecine kuşkuyla yaklaşıyor ve Kobani’nin düşmesi durumunda Türkiye’deki gösterilerin artacağı uyarısında bulunuyor. Ancak uzmanlar, Amerikan hava saldırılarının barış sürecine şimdilik zaman tanıdığını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG