Erişilebilirlik

Murat Kutluğ: Japonya’dan Amerika’ya


Murat Kutluğ: Japonya’dan Amerika’ya
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:39 0:00

Bilgisayar Mühendisi Murat Kutluğ’un başarı öyküsü, İstanbul'da başlayıp Japonya'da 10 yıl devam ettikten sonra Amerika'ya uzanıyor. Murat Kutluğ Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdikten sonra 1989 yılında iyi bir iş bulup Japonya'ya gitmiş. Bir yıl, iki yıl derken tam 10 yıl kalmış Japonya'da Murat Kutluğ. 1996 yılında evlenip eşini de Japonya'ya götürmüş ancak Amerika'da eğitimin daha iyi olduğuna inandığı için çocuklarını burada büyükmek isteyerek çalıştığı şirketin Amerika şubesine geçmiş ve ailece Washington'a yerleşmişler.

Peki Japonya’yla Amerika arasındaki farklar neler? Murat Kutluğ Japonlar'ın yabancılara muamelesi açısından Amerika'yla kıyaslama yapıyor ve şöyle anlatıyor:

"Amerika bir göçmen ülkesi. Buradaki herkes göçmen. Kızılderililer haricindeki herkes başka ülkelerden gelmiş. Bu yüzden Amerika'da göçmen olduğumuz için bir ayrımcılık görmedik. Amerika'da ortaya çıkan en büyük sorun, konuşma, telaffuz. Mükemmel bir İngilizce ile konuşmuyorsaniz hemen yabancı olduğunuzu anlıyorlar. Nereden geldiğinizi soruyorlar. İkincisi insanın ismi. Hemen burada dogup büyümediğiniz veya göçmen bir aileden geldiğiniz anlaşılıyor. Bu bazı işlerde avantaj, bazı sektörlerde dezavantaj olarak ortaya çıkabiliyor, insanin kariyerinin önüne bir engel olarak çıkabiliyor. Japonya ise bir ada ülkesi ve 19'uncu yüzyılın sonuna kadar tamamen kapalı bir toplum olmuş. Şimdi uluslararası şirketlerle iş yapmasına rağmen kültürel olarak Japonlar hala kapalı bir toplum. Yabancılara karşı tavırları da iki türlüdür. Eğer beyazsanız yani Avrupalı görünüyorsanız çok aşırı misafirperver çok aşırı harika davranıyorlar. Fakat derinizin rengi farklıysa ve özellikle de Uzak Doğu Asya'dan geliyorsanız o zaman çok farklı davranıyorlar."

Peki Murat Kutluğ, Amerika'da üniversite okumak isteyen Türk öğrencilere neler tavsiye ediyor, Amerikan eğitim sistemini nasıl buluyor? Kutluğ'un yanıtı özetle şöyle:

"İlk ve orta öğretim bulunduğumuz bölgede çok iyi. Ancak üniversite ve üniversite sonrası eğitimde birçok sorunlar var. En önemlisi de eğitim çok pahalı. Bütün Amerikalılar çocuklarının üniversite masraflarını nasıl karşılayacaklarının kaygısını taşıyor. Gençler üniversiteyi bitirince en az 100 bin dolar borçla hayata başalamak zorunda kalıyor. Üniversite eğtimi inanılmaz derecede pahalı. Ben çocuklarını üniversite eğitimi için Türkiye'nin köklü üniversitelerine göndermeyi düşünüyorum, oralarda linas eğitimi aldıktan sonra master ve doktora için buraya gelmelerini istiyorum. Bu şekilde Türkçe'yi de sağlam bir şekilde öğrenmiş olurlar. Dil bilmek çok önemli, buraya gelmek isteyen öğrenciler İngilizce'yi çok iyi çalışsınlar. Okuyacakları dalı çok iyi seçsinler ve üniversiteleri çok iyi araştırsınlar. Hayatlarında neyi yapmak istiyorlarsa onu yapacakları bir eğitim alsınlar. Benim tavsiyem, üniversiteyi Türkiye'de itirsinler, yüksek lisans ve doktora için Amerika'yı düşünsünler."

Murat Kutluğ'un çalışmak için Amerika'ya gelmek isteyenlere tavsiyeleri dahil verdiği bütün bilgilere, roportajın tamamını izleyerek ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG